Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeTrupejevo poldne / Zapornica (Belca) - Trupejevo poldne
  

Zapornica (Belca) - Trupejevo poldne (po cesti)

 
Izhodišče: Zapornica (Belca) (1007 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,5041°N / 13,9179°E
Cilj: Trupejevo poldne (1931 m)
Ime poti: po cesti
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: delno zahtevno
Višinska razlika: 924 m
Višinska razlika po poti: 1100 m
Zemljevid: Kranjska Gora 1:30.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 11963
Ocena: 8 glasov
Število slik: 57
Število komentarjev: 22
Dostop do izhodišča:

Zaradi podora dostop do opisanega izhodišča do nadaljnjega ni mogoč (maj 2018).
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Jesenice - zahod, nato pa z vožnjo nadaljujemo po regionalni cesti proti Kranjski Gori. Omenjeni cesti sledimo do kraja Belca in še nekaj 100 m naprej, nato pa bomo na desni strani opazili začetek gozdne ceste, ki pelje v dolino Belce. Naprej se peljemo po sprva še široki, nato pa vedno ožji in občasno precej prepadni gozdni cesti. Slikoviti cesti, ki nas vodi skozi tunel sledimo do označenega parkirišča ob manjšem mostičku ob sotočju Suhega grabna in Belega potoka.
Če z vožnjo nadaljujemo preko mostu za katerim je zelena rampa, se nam lahko zgodi, da bo le ta ob našem odhodu zaklenjena.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo po cesti, le ta pa takoj preči most, za katerim stoji zelena rampa. Cesta se kmalu prične strmeje vzpenjati ob slikovitem potoku Suhi graben. Višje se vzpnemo nad lep slap, cesta pa nas nekoliko naprej pripelje na križišče, kjer nadaljujemo po levi cesti (desno Kepa).
Cesta se še naprej zmerno vzpenja, mi pa ji v vseh križiščih sledimo po "glavni" cesti. Nekoliko višje nas cesta vodi mimo gozdarske koče in še nekoliko višje mimo korita z vodo. Cesti, ki ima še nekaj manjših križišč še naprej sledimo po "glavni" cesti, le ta pa nas za zadnjim ostrim desnim ovinkom pripelje do manjšega razpotja ob katerem običajno stoji manjši možic. Tu se v levo odcepi pot na Mojstrovico čez Bašinov breg, mi pa nadaljujemo naravnost in cesti sledimo do njenega konca.
Od konca ceste se preko ograje povzpnemo na omenjeno sedelce, kjer je razpotje neoznačenih poti. Nadaljujemo rahlo desno na zahodno stran grebena (levo Mojstrovica in Visoki vrh) po poti, ki nas hitro pripelje na manjšo jaso, kjer naletimo na prvo orientacijsko zanko. Nadaljujemo naravnost po sprva slabo vidni poti (ne levo), ki se strmeje vzpne in nas višje pripelje na manjši preval. Pot naprej zavije desno in se začne spuščati po pobočju poraslim z macesnovim gozdom. Pot nato v polkrogu obide Tišlerico (1757m) in se na drugi strani spusti na nekoliko večji travnik. V zgornjem delu omenjenega travnika je manjše razpotje, kjer nadaljujemo proti severu po nekoliko bolj strmi poti. Pot naprej se vzpne v nekaj okljukih, nato pa nas pripelje na neizrazito sedelce med Kresiščem in Laskovcem.
Nadaljujemo po poti, ki proti zahodu in v rahlem spustu preči pobočja Kresišča. Prijetna stezica (teh je več) pa nas po krajšem spustu pripelje na planino Grajšca, kjer se nam z leve priključi pot s Srednjega vrha.
S Grajšce s katere je lep pogled na Martuljško skupino gora pa nadaljujemo po zložnem travniku, ki je prepreden s številnimi luknjami, ki jih naredijo svizci. Pot, ki poteka po vse ožjem travniku pa nas višje pripelje v redek gozd, ki se konča z manjšim, a zelo izrazitim hudournikom. Pot naprej poteka po in ob hudourniku in nas višje pripelje na mejni greben, kjer je naslednje razpotje.
Nadaljujemo rahlo levo (desno Maloško poldne) po poti, ki naprej z nekaj rahlimi vzponi in spusti preči razgledna in deloma travnata pobočja. Pot naprej se postopoma začne vzpenjati in nas čez čas pripelje na sedlo med Lepim vrhom (tako na zemljevidih, sicer pa ima vrh še druga imena Bele peči, Peči in Na Pečeh) na levi in Trupejevim poldnem na desni.
S sedla, kjer se nam priključi pot od Železnice nadaljujemo desno in po vse bolj razglednem pobočju, ki je obdano z rušjem v nekaj minutah dosežemo vrh.
Zadnji metri pod vrhom so rahlo izpostavljeni in v snegu nevarni za zdrs.
Izhodišče - Sedlič 1:45, Sedlič - Trupejevo poldne 2:15.

zemljevid poti
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne1 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne2 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne3 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne4 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne5 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne6 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne7 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne8 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne9 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne10 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne11 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne12 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne13 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne14 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne15 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne16 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne17 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne18 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne19 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne20 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne21 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne22 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne23 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne24 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne25 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne26 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne27 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne28 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne29 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne30 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne31 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne32 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne33 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne34 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne35 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne36 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne37 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne38 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne39 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne40 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne41 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne42 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne43 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne44 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne45 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne46 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne47 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne48 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne49 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne50 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne51 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne52 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne53 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne54 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne55 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne56 Zapornica (Belca) - trupejevo_poldne57
Diskusija o izletu Zapornica (Belca) - Trupejevo poldne (po cesti)
Gost     
11.1.2007
Lepa nenaporna tura z lepim razgledom na Martuljško skupino gora. Samota in mir obdajata to idilično stezico v osrčju Karavank. Varen korak vsem.
Gost     
14.1.2007
Se strinjam z gostompred mano. Prelepo potepanje v miru in prelepih razgledih.Poleti polno svizcev.roče. Pozimi pa s smučmi.Žal letos nič.
Gost     
24.1.2007
Pa borovnice tudi.
Gost     
27.1.2007
Zame ena najlepših tur v naših planinah!
Gost     
30.3.2007
Izlet za vse letne čase: ob koncu zime polno teloha, spomladi neverjetne poljane vresja, poleti vse rdeče od rododendrona, jeseni čudoviti zlati macesni ... Tisti "travnik, ki ga vidimo pod seboj", pa je planina Grajšca! Gost
Gost     
2.5.2007
29.4. sva bila v tem koncu. Prekrasno. Svizci so že zunaj in dirkajo vsepovsod. Snega je le še za vzorec na grebenu proti vrhu Trupejevega poldneta.
Gost     
3.5.2007
Kako pa je trenutno s cesto do Terčerce? Je normalno prevozna? Je treba parkirati že spodaj, ali je rampa odprta?
Gost     
20.5.2007
Je rampa odprta?
Gost     
20.5.2007
20.5.2007 smo se z Železnice (odcep s ceste na Korensko sedlo, 11 km gozdne ceste)povzpeli na Trupejevo poldne. Čeprav pot ni označena, pa se na sedlu združi s potjo z Belce in se je lahko orientirati. Vreme prekrasno, prekrasen pogled na Špik, Jalovec,Mangart,Ponco in seveda na avstrijsko stran (Beljak, dve jezeri). S te strani svizcev ni bilo videti, smo pa videli prelepo floro, posebej encijani so bili vredni ogleda. Naslednjič bomo šli raje s Srednjega vrha, saj je samo 1,15 ure daljša potnasmeh
b0jan     
22.5.2007
Rampa je zaprta, vendar ni zaklenjena...zaželjeno je zapiranje za sabo...midva sva šla vseeno kar peš, pa se precej vleče po cesti...
Gost     
11.9.2007
Konec tedna bi se odpravila na to turo pa me zanima kaksne razmere so?Je rampa odprta?
Gost     
11.9.2007
Ranpe so postavljene zaradi razloga.Da se ne vozimo po cesti naprej.Kdor gre v hribe zaradi hoje bo tudi po cesti malo popešačil.Drugače je pa lepa krožna tura z Srednjega vrha.nasmehnasmeh
Gost     
11.9.2007
Jaz hodim v hribe zato, da hodim po hribovskih stezah, ne pa da nabiram kilometre po cestah. Za cestno pešačenje mi ni treba hoditi v hribe.
Gost     
13.9.2007
Zanima me ta krožna pot ki ste jo omenili.Mi lahko poveste kaj več?
Edina     
29.6.2014
Kar pod tale naslov bom objavila včerajšnje popotovanje iz doline Belce, čeprav je nekoliko drugačno od opisanega, je pa izjemno lepo. Že sama soteska je skrivnostna in vrhovi nad njo, ki čakajo, da jih tudi jaz obiščem.nasmeh
Torej: Po dolini z avtom do planine Belca (ponekod tudi Brdca ali Na planji). S planine po lovski poti na sedlo Velika trata, okrog Leskovca in čez južna pobočja Kresišča do glavnega grebena kamor pada zahodni del vrha Kresišča. Po njem na vrh in nazaj. Z Grajšce po zgoraj opisani poti na Trupejevo poldne, z njega nadaljevanje po grebenu do Blekove planine in čez Zajčnik na Vošco. Z Vošce čez Jureževo planino na Srednji Vrh kjer čaka drugo vozilo. Izjemno lepo, le razgledi so bili od Kresišča dalje bolj oblačni. Več
http://stezeinsledi.blogspot.com/2014/06/med-dolino-belce-in-jurezevim-grabnom.html
golica     
29.10.2018
zanima me,ali smo v tem tednu(sreda,ko bo lepo vreme) že "pozni" za macesne, pravo jesensko idilo? v dolini je,kaj pa tu višje? Hvalanasmeh
otiv     
29.10.2018
Glede na vreme, ki je bilo te dni in še bo danes ponoči, ste verjetno za letos prepozni. Če želite še videti zlate macesne vsaj nekaj vam priporočam obisk Erjavčeve koče na Vršiču.
golica     
29.10.2018
hvala za infonasmeh
turbo     
29.10.2018
Ja, nalivi in veter znajo "obriti" macesne do golega. "otiv" ima prav, tam bi se še kaj našlo. Od Erjavčeve po peš poti do Poštarskega doma in mimo Tičarjevega nazaj dol. Potem se pa še ob cesti kje nižje ustavite, vse do Koče na Gozdu se najde macesne.
djimuzl     
31.10.2018
Veliko jih je tudi še nad Martuljkom, veter tam ni delal škode..
Enka     
1.11.2018
Tudi po Fužinskih planinah in nad njimi jih je še lepo gledat.
golica     
1.11.2018
hvala vsem za idejenasmehnasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki