Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kje se nahaja Kozji vrh (1628 m)?

V Sloveniji

V Avstriji

Na meji med Slovenijo in Avstrijo

Novice

26.2.2018 Kovačič tik pod stopničkami, Kuhar med najboljšimi

Evropsko prvenstvo v turnem smučanju je na pobočjih vulkana Etna na Siciliji med 22. in 25. februarjem krojilo slabo vreme, a najboljši tekmovalci stare celine so se uspeli pomeriti za naslov evropskega prvaka. Slovenske barve so uspešno zastopali Luka Kovačič, ki je s četrtim mestom med mlajšimi člani in desetim mestom absolutno v vzponu dosegel rezultat kariere, Nejc Kuhar z uvrstitvijo med najboljšo dvajsterico ter Luka Mihelič in Matjaž Mikloša.

Slovenska reprezentanca v tekmovalnem turnem smučanju, ki deluje pod okriljem Planinske zveze Slovenije, je uspešno nastopila na evropskem prvenstvu 2018 na italijanskem vulkanu Etna. Šest let po tekmi svetovnega pokala je bil Nicolosi na Siciliji znova prizorišče tekmovanja najvišjega kova, tokrat prvenstva stare celine, na katerem se je zadnji februarski konec tedna pomerilo okrog 200 tekmovalcev iz 18 evropskih držav. Tekmovalno dogajanje so krojili sunkovit veter, dež in megla, zato so tekme kar po vrstnem redu odpovedovali in prestavljali, a sobota in nedelja sta omogočili izvedbo tekem v šprintu, posamično in v vzponu.

Najuspešnejši slovenski predstavnik je bil Luka Kovačič (TSK Olimpik), ki je na tekmi v vzponu za nekaj sekund zgrešil medaljo med mlajšimi člani do 23 let, v absolutni moški konkurenci pa je dober čas zadostoval za preboj med najboljšo deseterico. "Zame je bil to eden izmed ciljev letošnje sezone, saj sem res želel poskusiti, kako visoko se lahko povzpnem v najelitnejši konkurenci. Za zdaj sem lahko konkurenčen v vzponu, saj je potrebna le izjemna fizična pripravljenost, tako fizična kot psihična, in ne toliko tehnika in smučanje, kjer zaenkrat še malo pešam. V glavi sem imel, po pravici povedano, medaljo med mlajšimi člani, zaradi česar sem bil maksimalno motiviran za tekmo. Na sami tekmi mi je uspelo res dobro držati ritem in ves čas sem bil v stiku z najboljšimi. Na koncu mi je deset sekund zmanjkalo za medaljo, vendar sem bil 4. mesta med mlajšimi člani in 10. absolutno na koncu izjemno vesel, saj sem postavil najboljši rezultat turne kariere. Mislim, da je to zame izjemen uspeh, ki me navdaja z ogromno motivacije za naprej, da še napredujem. Hvala tudi Iztoku Cukjatiju, ki me je očitno odlično fizično pripravil za to tekmovanje," ni mogel skrivati veselja 22-letni Kranjčan, ki pa je na posamični tekmi dosegel deveto mesto med mlajšimi člani oziroma 29. absolutno.

Vzpon je tudi paradna disciplina Nejca Kuharja (Društvo za razvoj turnega smučanja), dolga leta najuspešneješa slovenskega tekmovalca v turnem smučanju, ki je svojo najboljšo uvrstitev v karieri - 5. mesto na tekmi svetovnega pokala - dosegel ravno na Etni, leta 2012. Letošnje evropsko prvenstvo je v močni konkurenci sklenil na 13. mestu v vzponu in 20. mestu posamično. "Evropsko prvenstvo je bilo letos na žalost predvsem v znamenju slabega vremena, odpovedi in prestavitev tekmovanj. Kljub temu so organizatorji na koncu sicer na precej prilagojenih trasah vseeno izpeljali vse tekme. Sam sem na posamezni tekmi osvojil 20. mesto, pričakoval sem mogoče kakšno mesto višje ampak dnevno počutje ni dovoljevalo več. Že v osnovi pa sem več pričakoval od vzpona, in to tudi dokazal s 13. mestom, s čimer sem tudi izpolnil svoje cilje," je bil zadovoljen tudi 32-letni tekmovalec iz Preddvora.

Slovenske barve sta zastopala tudi novinec Luka Mihelič (TSK Olimpik) iz Naklega, ki se je na tekmi v vzponu uvrstil na 38., na posamični tekmi pa na 46. mesto, ter izkušeni Kranjčan Matjaž Mikloša (TSK Olimpik) z 41. rezultatom posamično in 45. v šprintu. Evropski prvak v vzponu je postal Španec Kilian Jornet Burgada, srebra se je veselil Italijan Davide Magnini, brona pa Španec Antonio Alcalde Sánchez, na posamični tekmi pa sta se na prvo in drugo mesto povzpela Italijana Robert Antonioli in Michele Boscacci, tretji je bil Španec Burgada.

Slovenske tekmovalce prihajajoči konec tedna na Zelenici in okoliških gorah čaka državno prvenstvo v turnem smučanju, in sicer 3. marca v vzponu in 4. posamična tekma, na tekmovalni trasi pa se bodo lahko brez merjenja časa preizkusili tudi rekreativni turni smučarji.


Kovačič tik pod stopničkami, Kuhar med najboljšimi Matjaž Mikloša, Luka Kovačič, Nejc Kuhar in Luka Mihelič (foto Sportdimontagna.com). Kovačič tik pod stopničkami, Kuhar med najboljšimi Nejc Kuhar na cilju posamične preizkušnje (foto arhiv organizatorjev). Kovačič tik pod stopničkami, Kuhar med najboljšimi Luka Kovačič (v sredini v belo-rumenem dresu); desno od njega Nejc Kuhar. (foto arhiv organizatorjev)
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki