Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kje se nahaja Hotunjski vrh (1107 m)?

V Julijskih Alpah

V Karavankah

V Kamniško Savinjskih Alpah

Na Pohorju

Ne vem

Novice

10.4.2019 Snežne razmere 10.4.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: šibke plasti, napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju večinoma ZMERNA, 2. STOPNJE, nižje pa MAJHNA, 1. STOPNJE. Nevarna so predvsem strmejša pobočja nad okoli 1700 m nadmorske višine, kjer se lahko že pod manjšo obremenitvijo snežne odeje sproži plaz napihanega snega - več zametov je na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel. Novi sneg je v visokogorju tudi razmeroma slabo sprijet s podlago, zato se lahko splazi po šibki plasti, ki je na stari sneženi podlagi. Spontano plazenje je malo verjetno. Razmere se zaradi sneženja SLABŠAJO.

Snežne razmere
Snežna odeja je v visokogorju večinoma mehka in rahla, zaradi vetra so nastali zameti, vetru izpostavljena mesta so spihana. Nižje, kjer dežuje, je sneg razmočen.Ker je že povsem preobražen in uležan, se večinoma ne plazi.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno in megleno. Občasno bodo padavine, meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1600 m. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik. Jutri bo oblačno in megleno, padavine se bodo okrepile. V naših gorah jih bo največ na območju Karavank in Kamniško Savinjskih Alp. Meja sneženja bo večinoma med 1200 in 1500 m, nižje bo proti večeru. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik. V petek bo oblačno in megleno, padavine bodo počasi slabele. Meja sneženja se bo spustila pod 1000 m. Pihal bo zmeren do močan severovzhodnik. Ob koncu tedna bo hladno in zelo verjetno večinoma suho.

Tendenca snežnih razmer
V naslednjih dneh bo v gorah zapadlo kar precej novega snega. Največ ga bo predvidoma na območju Kamniško Savinjskih Alp in zahodnih ter osrednjih Karavank, lahko tudi več kot 70 cm, drugod pa okoli 40 cm. To velja za nadmorske višine nad okoli 1500 m, nižje bo snega manj. Predvsem nad 1500 m se bo zato nevarnost snežnih plazov postopno POVEČALA. S strmih pobočij se bodo spontano plazili plazovi novega, nesprijetega snega, ob severovzhodniku bodo nastajali zameti na zahodnih in južnih straneh grebenov in prelazov. Novi sneg se bo v visokogorju slabše sprijel s podlago, nastala bo šibka plast, po kateri se bo sneg plazil. Danes je težko predvideti, od katere nadmorske višine naprej bo sneg že od začetka suh, nižje bo namreč povezava med starim on novim snegom boljša, zato bo plazenja manj.

Naslednja objava: sobota, 13. 4. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 10.4.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 10.4.2019 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 10.4.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 10.4.2019 Slika spletne kamere v Grohotu pod Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki