Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

1.1.2018 Snežne razmere 1.1.2018

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 1. 1. 2018
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strmejša pobočja z napihanim snegom, kjer lahko že ob manjši obremenitvi sprožite plaz kložastega snega. Razmere se danes zaradi novega sneženja hitro spreminjajo.

Snežne razmere
V preteklih dneh se je snežna odeja zaradi ponovne otoplitve sesedala in preobražala, v visokogorju so ob jugozahodniku nastajali novi zameti. Nižje se je sneg ojužil in ponoči pomrznil. Snežna odeja je predvsem v osojah in v zatišnih legah večinoma mehka, na prisojnih pobočjih je marsikje skorja, ki je ponekod nastala tudi zaradi vetra. Veliko je zametov in opasti, vetru izpostavljene lege so močno spihane, ponekod do stare podlage. Na tako podlago danes sneži.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno. Padavine se bodo krepile in popoldne zajele vso Slovenijo. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik, ki se bo popoldne obračal v severovzhodnik. Hladilo se bo, meja sneženja se bo marsikje do večera spustila do nižin. Jutri bo zmerno do pretežno oblačno, več jasnine pričakujemo tekom popoldneva od zahoda. Veter bo severne do severozahodne smeri in bo zmerne jakosti, v visokogorju ter proti vzhodu lahko tudi okrepljen. V sredo bo sprva delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Proti večeru in v noči na četrtek bo prehodno spet občasno snežilo, a bo količina novega snega majhna. Pihal bo zelo močan zahodni do jugozahodni veter.

Tendenca snežnih razmer
V gorah bo danes zapadlo od 20 do okoli 40 cm snega, ki se bo nad okoli 1800 m slabše sprijel s podlago, nižje pa bo moker in bo povezava s starim snegom boljša. Veter bo delal zamete in opasti, nov sneg bo marsikje prekril stare klože. Ker se bo ohladilo, bo sneg ostal rahel in mehak. V sredo se bo spet nekoliko segrelo, predvsem pa bo pihal zelo močan jugozahodnik, ki bo marsikje zelo spihal novi sneg. Nastale bodo številne nove opasti in klože. Te bodo predstavljale glavno nevarnost v naslednjih dneh. Šele ponovna otoplitev bo postopno nekoliko stabilizirala snežno odejo.

Naslednja objava: četrtek, 4. 1. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 1.1.2018 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 1.1.2018 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 1.1.2018 Slika spletne kamere pri Domu na Zelenici. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 1.1.2018 Slika spletne kamere na Krimu. Vir: http://domkrim.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki