Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

11.2.2019 Snežne razmere 11.2.2019

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v gorah nad nadmorsko višino okoli 1400 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Ob sneženju je sneg ponekod padel na pomrznjeno podlago, zato se bodo v ponedeljek v visokogorju prožili plazovi nesprijetega suhega snega. Veter je prenašal sneg in gradil zamete, klože in opasti. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom na strmejših pobočjih, tam lahko plaz sprožite že ob majhni obremenitvi snežne odeje. Največ klož je na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel. V ponedeljek, torek in sredo bo rahel sneg močan severni veter odlagal na južnih straneh grebenov in gradil klože.

Snežne razmere
Sneg, ki je zapadel v nedeljo in ponedeljek, se bo zaradi hladnega vremena le počasi preobražal. Zaradi jasnega vremena bo hitrejša preobrazba le v sredogorju, kjer lahko na južnih pobočjih nastane skorja. Močan severni veter bo na izpostavljenih legah spihal sneg vse do trde podlage. Veliko klož bo nastalo predvsem na južnih straneh grebenov in sedel.

Predviden razvoj vremena
Danes se bo oblačnost počasi umikala, popoldne lahko nastane še kakšna snežna ploha. V torek in sredo bo pretežno jasno z občasno povečano oblačnostjo. V torek bo na 1500 m bo okoli -5, na 2500 m pa -10 °C. V sredo se bo ledišče dvignilo na okoli 1500 m nad morjem. Danes in jutri bo vetrovno. V sredogorju bo pihal zmeren, v visokogorju pa močan severni veter. Severnik bo v sredo nekoliko oslabel, a bo v visokogorju še vedno zmerne jakosti. V četrtek bo prehodno več koprenaste oblačnosti. Topleje bo. V petek se bo ledišče dvignilo do nadmorske višine okoli 2500 m. Predvsem v visokogorju bo še vedno vetrovno, pihal bo zmeren severovzhodnik.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo do četrtka le počasi sesedala in preobražala, hitreje na južnih pobočjih. Nevarnost snežnih plazov bo zaradi novega snega in močnejšega severnega vetra do četrtka ostala ZNATNA, 3. stopnje, pod 1400 m pa bo večinoma ZMERNA, 2. stopnje. Na prisojnih pobočjih ter v sredogorju se bo krepila površinska skorja. Ob otoplitvi v drugi polovici tedna se bo čez dan na prisojnih pobočjih nevarnost snežnih plazov znova POVEČALA.

Naslednja objava: četrtek, 14. 2. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 11.2.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 11.2.2019 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.vogel.si Snežne razmere 11.2.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 11.2.2019 Slika spletne kamere na Sviščakih. Vir: https://www.s59dgo.org
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki