Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

12.1.2018 Snežne razmere 12.1.2018

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 12. 1. 2018
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1600 m, kjer je približno dovolj snega, ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja, zlasti mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi sprožite plaz napihanega snega. Nevarnost je manjša v nižjih nadmorskih višinah, kjer je snega manj.

Snežne razmere
Snežna odeja se je že kar dobro sesedla, v visokgoorju ni bilo močnejših vetrov, tako da je nekaj novih zametov le na najbolj vetru izpostavljenih mestih. Višje je sneg še mehak, pod okoli 1800 m pa marsikje že skorjast, ponekod zaradi zmrzovanja tudi trd.

Predviden razvoj vremena
Danes bo sprva precej jasno, čez dan se bo od vzhoda postopno pooblačilo, postalo bo tudi megleno. Morda bo vrh oblačnosti nižje od naših višjih vrhov. Popoldne bo predvsem v vzhodnih Karavankah in na Pohorju občasno rahlo snežilo, a količina padavin bo majhna. Pihal bo večinoma zmeren severovzhodnik. Ledišče je na nadmorski višini okoli 1100 m. Jutri in v nedeljo bo vreme podobno, veter bo šibak do zmeren in severovzhodne smeri. Postopno bo še hladneje. Tudi ponekod drugod bo lahko občasno naletaval sneg. V ponedeljek se bo čez dan počasi jasnilo.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo oh ohladitvi povsod pomrznila in se stabilizirala. Lavinske razmere se skoraj ne bodo spreminjale, še vedno bodo potencialno nevarnejša mesta z napihanim snegom na strmih pobočjih.

Naslednja objava: ponedeljek, 15. 1. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 12.1.2018 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 12.1.2018 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 12.1.2018 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 12.1.2018 Slika spletne kamere na Kopah. Vir: http://www.vabo.si
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki