Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

13.11.2017 Snežne razmere 13.11.2017

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 13. 11. 2017
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov se je nad nadmorsko višino okoli 1700 m predvsem v Julijskih Alpah povečala zaradi novega snega in je ZNATNA, 3. stopnje. Drugod je nad okoli 1000 m nadmorske višine ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Ker je snežilo na skorjasto podlago, je v snežni odeji šibka plast, po kateri lahko zdrsne snežni plaz. Kjer pa je snežilo na travnato podlago, se na strmih pobočjih tudi lahko sneg splazi. Predvsem so nevarna strma pobočja s staro snežno odejo, ter travnata pobočja in pa mesta z napihanim snegom. Tam lahko ponekod že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. V visokogorju Julijcev pričakujemo tudi spontano plazenje manjših plazov s strmih pobočij, kakšen talni plaz pa bo možen tudi na strmih travnatih pobočjih sredogorja.

Snežne razmere
V Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah je zapadlo od 10 do okoli 30 cm snega, v Kamniško Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah od 20 do 40 cm, pa tudi v hribih preostalega dela Slovenije je trenutno novega snega od 10 do 20, v Zasavju tudi čez 30 cm. V visokogorju je snežilo na skorjasto podlago, nižje pa večinoma na kopna tla. Sneg je trenutno rahel in mehak in v hribih suh. Na začetku sneženja je pihal zmeren do močan jugozahodnik, ob prehodu hladne fronte pa je zapihal okrepljen veter severnih smeri, ki prenaša sneg v zamete na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel. Grebeni so precej spihani. Snežna odeja sega do nižin.

Predviden razvoj vremena
V ponedeljek bo oblačno, sneženje bo do večera povsod ponehalo. Zapade lahko še od 5 do okoli 10 cm snega. Pihal bo močan severovzhodni do severni veter, ki bo v torek slabel, pihal pa bo tudi še v sredo. Ničta izoterma bo do srede na nadmorski višini okoli 900 m, v sredo se bo dvignila na 1200 do 1400 m. Prehodne delne razjasnitve bodo na severozahodu že v noči na torek, drugod v torek popoldne in v noči na sredo, nato se bo spet pooblačilo.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo zaradi hladnega in precej oblačnega vremena le počasi sesedala in preobražala. Veter bo še prenašal sneg v zamete na zahodnih in južnih straneh grebenov in sedel. Nevarnost snežnih plazov se bo počasi zmanjševala, nekoliko bolj se bo sneg stabiliziral v sredo ob nekoliko toplejši zračni masi predvsem v sredogorju.

Naslednja objava: sreda, 15. 11. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere 13.11.2017 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.vogel.si Snežne razmere 13.11.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 13.11.2017 Slika spletne kamere na Krimu. Vir: http://domkrim.si Snežne razmere 13.11.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Mirni gori. Vir: http://www.mirnagora.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki