Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

1.3.2019 Snežne razmere 1.3.2019

Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v gorah večinoma MAJHNA, 1. stopnje. V visokogorju so še zameti, klože in opasti. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom na senčnih in strmejših pobočjih nad gozdno mejo, tam še lahko plaz sprožite kakšen manjši ob večji obremenitvi snežne odeje.

Snežne razmere
V sredogorju je sneg dokaj dobro preobražen, v visokogorju pa precej slabše, zlasti v osojah. Snežna odeja je večinoma skorjasta, ponekod tudi trda in deloma poledenela. Le v zatišnih osojah visokogorja je še mehka. Predvsem v visokogorju so klože in opasti. Na vetru izpostavljenih legah je sneg močno spihan in ponekod tudi poledenel.

Predviden razvoj vremena
Danes se bo pooblačilo, predvsem popoldne bodo nastale posamezne plohe. Popoldne se bo krepil severni do severozahodni veter, hladilo se bo. V soboto bo zmerno do pretežno oblačno in hladneje. Manj oblačnosti bo v zahodnih Julijskih Alpah. Pihal bo šibak do zmeren veter severnih smeri. V nedeljo bo dokaj sončno z občasno povečano oblačnostjo. Zapihal bo zahodni do jugozahodni veter. V ponedeljek se bo od zahoda pooblačilo, proti večeru se bodo na zahodu začele pojavljati padavine. Pihal bo jugozahodnik.

Tendenca snežnih razmer
Ob današnji ohladitvi in bolj oblačnem vremenu se bo snežna odeja nekoliko bolj stabilizirala. Manjše krajevne plohe ne bodo vplivale na lavinske razmere. V naslednjih dneh bo zaradi nižjih temperatur in ne povsem sončnega vremena snežna odeja večinoma ostala suha in pomrznjena ter dokaj stabilna. Razmere se bodo začele spreminjati v ponedeljek popoldne.

Naslednja objava: ponedeljek, 4. 3. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 1.3.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 1.3.2019 Slika spletne kamere na Vršiču. Vir: ARSO Snežne razmere 1.3.2019 Slika spletne kamere na Kriški gori. Vir: http://www.pd-krize.si/kamera Snežne razmere 1.3.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki