Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

13.2.2018 Snežne razmere 13.2.2018

Splošna stopnja nevarnosti - torek, 13. 2. 2018
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v gorah nad gozdno mejo, kjer je zapadlo več kot 20 cm snega, ZNATNA, 3. stopnje, kjer je novega snega manj in pa pod gozdno mejo pa ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom, kjer lahko že ob manjši obremenitvi sprožite snežni plaz. Možno je tudi proženje manjših in srednje velikih plazov s strmih pobočij. Pod gozdno mejo ter v zahodnih Julijcih in v vzhodnih Karavankah, kjer je zapadlo manj snega, je nevarnost ostala 2. stopnje.

Snežne razmere
Do danes zjutraj je v večjem delu naših gora zapadlo od 20 do okoli 30, v visokogorju ponekod tudi okoli 40 cm suhega snega. Le v vzhodnih Karavankah ter v zahodnih Julijskih Alpah je novega snega od 5 do okoli 15 cm. Severovzhodni veter je sneg precej spihal v zamete. Snežna odeja je mehka in rahla ter nesprijeta, na vetru izpostavljenih legah je sneg spihan do stare, trde in deloma poledenele podlage.

Predviden razvoj vremena
Danes bo pretežno oblačno in ponekod megleno. Popoldne se bo od severozahoda začelo počasi jasniti. Pihal bo zmeren do okrepljen severovzhodnik, ki bo popoldne začel slabeti. Jutri in v četrtek bo pretežno jasno. Jutri bo pihal šibak, na severovzhodu lahko zmeren severovzhodnik, v četrtek pa šibak veter večinoma zahodnih smeri. V četrtek čez dan se bo v višinah postopno nekoliko segrelo, a zaenkrat ne kaže, da bo šla temperatura nad ničlo. Tudi v petek bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo.

Tendenca snežnih razmer
Novi sneg se bo zaradi nizkih temperatur le počasi sesedal in preobražal, severovzhodni veter ga bo danes in jutri še prenašal in delal nove zamete. Od četrtka dalje se bo zaradi nekoliko višje temperature in sončnega vremena na južnih pobočjih sneg čez dan nekoliko ojužil in ponoči pomrznil. Nastajala bo skorja. Hkrati bo na teh območjih snežna odeja sredi dneva in popoldne nekoliko bolj enstabilna kot v preostalem delu dneva. Še vedno pa bodo glavna nevarnost številne klože, na strmih pobočjih se bo lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožil snežni plaz.

Naslednja objava: petek, 16. 2. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 13.2.2018 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 13.2.2018 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 13.2.2018 Slika spletne kamere na Kopah. Vir: http://www.vabo.si Snežne razmere 13.2.2018 Slika spletne kamere pri Planinskem domu na Gospodični. Vir: http://www.xn--gospodina-rfb.si
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki