Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

14.2.2019 Snežne razmere 14.2.2019

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v gorah nad nadmorsko višino okoli 1500 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje, a se čez dan zaradi vpliva sonca in otoplitve na prisojnih pobočjih povsod POVEČA. Predvsem sredi dneva in popoldne se lahko s strmih, travnatih pobočij prožijo talni plazovi. Zmeren do močan veter je v preteklih dneh prenašal sneg in gradil zamete, klože in opasti. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom na senčnih in strmejših pobočjih nad gozdno mejo, tam lahko plaz sprožite ob zmerni obremenitvi snežne odeje. Največ klož je na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel pa tudi južnih straneh, kjer pa se je sneg zaradi toplejšega vremena prej začel sprijemati s podlago.

Snežne razmere
Sončno in toplejše vreme je pospešilo sesedanje in preobražanje snežne odeje v glavnem na prisojnih pobočjih. Sneg ponoči pomrzne, čez dan pa se na prisojnih in deloma osojnih legah zmehča. Sneg je v senčnih legah visokogorja še vedno večinoma mehak, ponekod je zaradi vetra nastala skorja. Močan severni veter je na izpostavljenih legah spihal sneg vse do trde podlage. Zlasti v sredogorju in v nižjih legah se je pospešil proces srenjenja. Prisotna je tudi skorja. V nižjih legah je sneg čez dan mehak in moker. Stopnjujejo se razlike med prisojami in osojami.

Predviden razvoj vremena
Danes bo prehodno več srednje in visoke oblačnosti, ki pa se bo dopoldne počasi umikala. V petek bo zjutraj in dopoldne večinoma jasno, popoldne pa se bo na območju Pohorja, vzhodnih Karavank in Snežnika zmerno pooblačilo. Vrhovi nad 1500 m nadmorske višine so lahko prehodno tudi v oblakih. Še vedno bo pihal večinoma zmeren veter severnih smeri. Danes bo sredi dneva na 1500 m okoli 5, na 2500 m pa -2 °C. Jutri bo prehodno za kakšno stopinjo hladneje. V soboto, nedeljo in v začetku prihodnjega tedna bo jasno in še topleje, prevladovali bodo šibki krajevni vetrovi. Na 1500 m bo sredi dneva okrog 8, na 2500 m pa 0 °C. Zračna masa bo zelo suha.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo zlasti ob koncu tedna na prisojnih legah hitro preobražala in v sredogorju tudi talila. Predvsem sredi dneva in popoldne se bodo s strmih, predvsem travnatih pobočij prožili talni plazovi. Ponoči bo sneg povsod pomrznil. Proces preobrazbe bo počasnejši v visokogorju, zlasti v bolj senčnih predelih, kjer bodo razmere ostale bolj ali manj nespremenjene. Nevarnost snežnih plazov bo večinoma ZMERNA, 2. stopnje, vendar se bo čez dan predvsem na prisojnih pobočjih POVEČALA. V visokogorju bodo še vedno nevarna mesta z napihanim snegom, zlasti v senčnih predelih, kjer se bo sneg le počasi preobražal.

Naslednja objava: nedelja, 17. 2. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 14.2.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 14.2.2019 Slika spletne kamera pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 14.2.2019 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si Snežne razmere 14.2.2019 Slika spletne kamere na Snežniku. Vir: http://www.s59dgo.org
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki