Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

15.11.2017 Snežne razmere 15.11.2017

Splošna stopnja nevarnosti - sreda, 15. 11. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazovje nad nadmorsko višino okoli 1400 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Okrepljen severni in vzhodni veter je v gorah prenašal sneg in delal nove zamete. Predvsem so nevarna strmejša pobočja z NAPIHANIM SNEGOM, kjer lahko ob obremenitvi snežne odeje sprožite plaz kložastega snega. Nevarna so tudi strma travnata pobočja, ki so bila pred sneženjem kopna. Spontano plazenje je malo verjetno, saj se je sneg s strmih travnatih pobočij že večinoma splazil.

Snežne razmere
Po zadnjem sneženju je bilo v gorah večinoma oblačno in vetrovno vreme, le včeraj popoldne je bilo nekaj sonca. Temperatura je bila pod ničlo, nulta izoterma je bila na nadmorski višini okoli 900 m. Snežna odeja se je le počasi sesedala in slabo preobražala. Sneg je mehak in rahel, v nižjih nadmorskih višinah pa je na površini tanka skorja. Veliko je zametov, grebeni in vrhovi so močno spihani, ponekod do golega. Snežna odeja se začenja na precej različni nadmorski višini.

Predviden razvoj vremena
V naslednjih dneh se bo nadaljevalo pretežno oblačno vreme. Občasno bo nekaj sonca v zahodnih Karavankah in v Posočju. V visokogorju bo pihal zmeren, občasno močan vzhodni do severovzhodni veter. Ledišče se bo jutri prehodno dvignilo do nadmorske višine okol 2000 m, v petek pa se bo spet nekoliko ohladilo. Občasno naletavanje snega ali rahlo sneženje bo možno predvsem v noči s petka na soboto, na Kočevskem in okoli Snežnika pa tudi danes ponoči in jutri čez dan. Količina padavin bo povsod majhna.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo zaradi hladnega in precej oblačnega vremena še naprej le počasi sesedala in preobražala. Veter bo na izpostavljenih legah predvsem v visokogorju še prenašal sneg. Nevarnost snežnih plazov se bo le počasi zmanjševala, ostala bo večinoma ZMERNA, 2. stopnje.

Naslednja objava: petek, 17. 11. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere 15.11.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 15.11.2017 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 15.11.2017 Slika spletne kamere na Kopah. Vir: http://www.vabo.si Snežne razmere 15.11.2017 Slika spletne kamere na Trdinovem vrhu. Vir: http://pavlin.si/cam.pavlin.si/vremenska
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki