Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

18.12.2018 Snežne razmere 17.12.2018

Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem:
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je stabilna. V visokogorju je veliko zametov, kjer je edina možnost, da se vam ob večji obremenitvi spelje kloža na dovolj strmih pobočjih.

Snežne razmere
Nadaljuje se suho in hladno ter občasno precej vetrovno vreme. Stanje snega je zelo različno. Nasploh je snega bolj malo, nekaj več le v visokogorju Julijskih Alp. V zatišnih legah je sneg mehak, na vetru izpostavljenih mestih pa trd ali skorjast, marsikje močno spihan, tudi do kopne podlage. Omembe vredna snežna odeja se začenja med 1300 in 1500 m, ponekod tudi višje.

Predviden razvoj vremena
Danes popoldne se bo delno razjasnilo, pihal bo zmeren severovzhodnik. Temperatura bo pod ničlo. Jutri bo pretežno jasno. Nastal bo temperaturni obrat in v sredogorju bo ponekod temperatura nad ničlo. A zrak bo suh. V sredo bo sprva precej jasno, čez dan se bo nad vrhovi začela oblačnost gostiti. V četrtek bo oblačno z občasnim sneženjem, ki se bo zjutraj in dopoldne pojavljalo predvsem v zahodnem, popoldne pa tudi v vzhodnem delu naših gora. Predvidoma bo lahko zapadlo od 5 do okoli 15 cm snega. V petek bo zmerno do pretežno oblačno in še malo topleje.

Tendenca snežnih razmer
Stanje snežne odeje se do četrtka ne bo kaj dosti spreminjalo. V četrtek bo snežilo, a bo količina predvidoma premajhna, da bi vplivala na lavinske razmere. Nastali bodo novi zameti in na strmih pobočjih visokogorja bo povezava med podlago in novim snegom razmeroma šibka. Tam bo potrebna previdnost, sicer pa bo snežna odeja stabilna.

Naslednja objava: petek, 21. 12. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 17.12.2018 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 17.12.2018 Slika spletne kamere s pogledom na Begunjščico. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 17.12.2018 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 17.12.2018 Slika spletne kamere na Vojskem. Vir: http://www.tsk-idrija.si
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki