Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

18.1.2019 Snežne razmere 18.1.2019

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Sneženje po daljšem obdobju mraza
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju, nad okoli 1800 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Snežilo je na trdo in deloma poledenelo podlago, novi sneg pa je v visokogorju suh, zato je pod novim snegom šibka plast. Veter vzhodnih smeri prenaša sneg v zamete. Nižje je bil sneg bolj moker, zato se je s podlago bolje sprijel, večinoma je tudi snežilo na kopno podlago. Kakšen manjši plaz se lahko sproži tudi v Škofjeloškem hribovju na strmih travnatih pobočjih. Snežna odeja je predvsem v visokogorju labilna, zato se lahko s strmih pobočij prožijo predvsem manjši in srednje veliki plazovi suhega, nesprijetega snega.

Snežne razmere
Do danes zjutraj je v gorah zapadlo od 20 do 50 cm snega, največ v Julijskih Alpah. Sneži do nižin. Veter se obrača v vzhodno do severovzhodno smer, zato nastajajo zameti. Na trdi podlagi je sedaj rahel novi sneg, ki je s podlago slabo sprijet.

Predviden razvoj vremena
Danes čez dan bo sneženje ponehalo. Nato bo do ponedeljka suho in mrzlo vreme. Pihal bo šibak do zmerne veter večinoma vzhodnih smeri, v soboto v visokogorju tudi zahodnik. A veter ne bo posebno močan, zato ne bo večjih novih zametov. V soboto bo pretežno oblačno vreme, baza oblakov bo visoko nad vrhovi, v sredogorju, do nadmorske višine okoli 1800 m, pa bo nižji sloj oblačnosti, zato bo ponekod tudi megleno. V nedeljo bo več sonca, vrh nizke oblačnosti, kjer se bo še obdržala, bo večinoma pod 1000 m.

Tendenca snežnih razmer
Sneg bo ostal mehak, le malo se bo sesedel. Večjih novih zametov ob koncu tedna ne pričakujemo. Nevarnost snežnih plazov bo v visokogorju, kjer je bila stara snežna odeja, ostala ZNATNA, 3. stopnje, drugod in v nižjih nadmorskih višinah pa bo ZMERNA, 2. stopnje, kjer je novega snega malo, pa MAJHNA, 1. stopnje.

Naslednja objava: ponedeljek, 21. 1. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 18.1.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 18.1.2019 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.vogel.si Snežne razmere 18.1.2019 Slika spletne kamere na Kriški gori. Vir: http://www.pd-krize.si/kamera Snežne razmere 18.1.2019 Slika spletne kamere na smučišču Cerkno. Vir: http://www.ski-cerkno.com
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki