Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

19.2.2019 Snežne razmere 18.2.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v gorah predvsem nad nadmorsko višino okoli 1500 m ZMERNA, 2. stopnje, a se čez dan zaradi vpliva sonca in otoplitve na prisojnih pobočjih povsod POVEČA. Predvsem sredi dneva in popoldne se lahko s strmih, travnatih pobočij prožijo talni plazovi. V visokogorju so še prisotni zameti, klože in opasti. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom na senčnih in strmejših pobočjih nad gozdno mejo, tam lahko plaz sprožite ob zmerni obremenitvi snežne odeje. Največ klož je na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel pa tudi južnih straneh, kjer pa se je sneg zaradi toplejšega vremena prej začel sprijemati s podlago.

Snežne razmere
Sončno in toplejše vreme je pospešilo sesedanje in preobražanje snežne odeje v glavnem na prisojnih pobočjih. Sneg ponoči pomrzne, čez dan pa se na prisojnih in deloma osojnih legah zmehča. Sneg je v senčnih legah visokogorja še vedno večinoma mehak, ponekod je prisotna tudi skorja. Na izpostavljenih legah je sneg spihan vse do trde podlage. Zlasti v sredogorju in v nižjih legah se je pospešil proces srenjenja. V nižjih legah je sneg čez dan mehak in moker. Stopnjujejo se razlike med prisojami in osojami.

Predviden razvoj vremena
V ponedeljek in torek bo pretežno jasno, na južnih obronkih Julijcev in v Notranjskih hribih se bodo od torka dalje nabirali oblaki. V sredo bo več višje oblačnosti tudi drugod. Pihal bo povečini šibak veter zahodnih smeri, ki se bo v v torek prehodno nekoliko okrepil. Temperatura na 1500 m bo v ponedeljek okoli 8, na 2500 m pa okoli 5, v torek in sredo pa bo postopno nekoliko hladneje, na 1500 m bo do okoli 4, na 2500 m pa do okoli -1 °C. Zračna masa bo povečini še precej suha.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo na prisojnih legah hitro preobražala in v sredogorju tudi talila. Predvsem sredi dneva in popoldne se bodo s strmih, predvsem travnatih pobočij lahko prožili talni plazovi. Ponoči bo sneg povečini pomrznil. Proces preobrazbe bo počasnejši v visokogorju, zlasti v bolj senčnih predelih, kjer bodo razmere ostale bolj ali manj nespremenjene. Nevarnost snežnih plazov bo večinoma ZMERNA, 2. stopnje, vendar se bo čez dan predvsem na prisojnih pobočjih POVEČALA. V visokogorju bodo še vedno nevarna mesta z napihanim snegom, zlasti v senčnih predelih, kjer se bo sneg le počasi preobražal.

Naslednja objava: četrtek, 21. 2. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 18.2.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 18.2.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 18.2.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 18.2.2019 Slika spletne kamere na Snežniku. Vir: http://www.s59dgo.org
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki