Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kje se nahaja Kozji vrh (1628 m)?

V Sloveniji

V Avstriji

Na meji med Slovenijo in Avstrijo

Novice

19.2.2018 Snežne razmere 19.2.2018

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 19. 2. 2018
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v gorah povečini ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom predvsem v bolj senčnih legah, kjer je stari sneg še mehak in slabo preobražen. Predvsem tam lahko ob večji obremenitvi sprožite snežni plaz. Spontano plazenje je malo verjetno.

Snežne razmere
Ob koncu tedna je prevladovalo oblačno vreme. Sneg je v hribih in gorah ostal večinoma suh, le pod okoli 1000 m nadmorske višine se je ojužil. S sobote na nedeljo in v nedeljo čez dan je zapadlo od 10 do okoli 15 cm snega. Podlaga je bila predvsem na osončenih legah skorjasta, ponekod pa tudi trda in deloma poledenela, v senčnih pa je bil stari sneg mehak. Na vetru izpostavljenih legah je veter prenašal sneg v zamete. Novi sneg se je le v senčnih legah sprijel s podlago, medtem ko je povezava s skorjo slaba. Snežna odeja je mehka in rahla, spodnja skorja ponekod drži človeško težo. V senčnih legah se sneg globoko predira pod človeško težo. Novi sneg se pod obremenitvijo na strmejših pobočjih lahko splazi, v senčnih legah pa sta novi in stari sneg kar dobro povezana, tam se lahko splazi skupaj s staro podlago predvsem na mestih z napihanim snegom.

Predviden razvoj vremena
Pred nami je obdobje oblačnega vremena. Danes bo večinoma suho, pihal bo razmeroma šibak veter vzhodnih smeri. Jutri bo oblačnost debelejša, marsikje bo megleno. Predvsem v vzhodnem delu naših gora bo rahlo snežilo. V Julijskih Alpah, zahodnih in osrednjih Karavankah pa bo količina novega snega res majhna, na skrajnem zahodu bo zelo verjetno povsem suho. Pihal bo zmeren severovzhodnik, ki se bo proti večeru krepil. V sredo bo vreme podobno, severovzhodni veter pa bo še nekoliko močnejši. Občasno bo snežilo, v zahodnem delu pa bo večinoma suho. Vse dni bo hladno s temperaturo v hribih in gorah pod ničlo.

Tendenca snežnih razmer
Zaradi nizke temperature in večinoma oblačnega vremena se bo snežna odeja le počasi sesedala, seveda tudi novi sneg, ki bo ostal rahel in mehak. Veter ga bo prenašal v zamete. Ker bo do srede predvsem v vzhodnih Karavankah, na Pohorju ter v Kamniško Savinjskih Alpah zapadlo do okoli 20 ali ponekod tudi več snega, se bodo tam lavinske razmere postopno slabšale. Sredi tedna bo na tem območju glavna nevarnost novi sneg, ki bo spihan v zamete. Drugod se lavinske razmere večinoma ne bodo kaj dosti spremenile.

Naslednja objava: sreda, 21. 2. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 19.2.2018 Slika spletne kamere na Pokljuki. Vir: http://www.center-pokljuka.si Snežne razmere 19.2.2018 Slika spletne kamere na Kriški gori. Vir: http://www.pd-krize.si Snežne razmere 19.2.2018 Slika spletne kamere na Vojskem. Vir: http://www.tsk-idrija.si Snežne razmere 19.2.2018 Slika spletne kamere pri Planinskem domu Ušte-Žerenk. Vir: http://www.zvezdatv.si/index.html
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki