Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

19.4.2018 Snežne razmere 19.4.2018

Splošna stopnja nevarnosti - četrtek, 19. 4. 2018
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je zjutraj in deloma dopoldne MAJHNA, 1. stopnje, od poznega dopoldneva do večera pa ZNATNA, 3. stopnje. Snežna odeja čez noč pomrzne, čez dan pa se ojuži in postane sredi dneva bolj labilna. Nevarna so bolj strma pobočja, zlasti prisojna, ter mesta z napihanim snegom v visokogorju. S strmih travnatih pobočij se še lahko prožijo posamezni plazovi razmočenega snega.

Snežne razmere
V sončnem in toplem vremenu, ko je ledišče nad našimi najvišjimi vrhovi, se snežna odeja pospešeno seseda in tali. Ponoči pomrzne in je zjutraj trda in deloma poledenela, čez dan se zmehča in labilizira. Še vedno so v snežni odeji šibke plasti, zato se lahko zgornja plast snega v času najvišjih dnevnih temperatur splazi tudi v senčnih legah.

Predviden razvoj vremena
Do nedelje bo precej jasno in še topleje, v nedeljo pa bo že nekaj kopaste oblačnosti in popoldne ni izključena kakšna ploha ali nevihta ob meji z Avstrijo. V ponedeljek bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo nastale posamezne plohe ali nevihte.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo nižje talila in izginevala, višje pa pospešeno sesedala in preobražala. S strmih pobočij se bo lahko plazil razmočeni sneg. Večja možnost da se vam sneg splazi, bo sredi dneva in popoldne. Nevarnost snežnih plazov se bo počasi zmanjševala. Zjutraj in deloma dopoldne bo snežna odeja dokaj stabilna.

Naslednja objava: ponedeljek, 23. 4. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 19.4.2018 Slika spletne kamere na italijanski strani Kanina. Vir: http://www.promotur.org Snežne razmere 19.4.2018 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 19.4.2018 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 19.4.2018 Slika spletne kamere na Kopah. Vir: http://www.vabo.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki