Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

20.2.2019 Snežne razmere 20.2.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v gorah predvsem nad nadmorsko višino okoli 1500 m ZMERNA, 2. stopnje, a se čez dan zaradi vpliva sonca in otoplitve na prisojnih pobočjih povsod POVEČA. Predvsem sredi dneva in popoldne se lahko s strmih, travnatih pobočij sproži tudi kakšen talni plaz. V visokogorju so še zameti, klože in opasti. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom na senčnih in strmejših pobočjih nad gozdno mejo, tam lahko plaz sprožite ob zmerni obremenitvi snežne odeje. Največ klož je na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel pa tudi južnih straneh, kjer pa je sneg zaradi vpliva sonca bolj sprijet s podlago.

Snežne razmere
Sončno in toplejše vreme je pospešilo sesedanje in preobražanje snežne odeje v glavnem na prisojnih pobočjih. Sneg ponoči pomrzne, čez dan pa se na prisojnih in deloma osojnih legah zmehča. Sneg je v senčnih legah visokogorja še vedno večinoma mehak, ponekod je prisotna tudi skorja. Na izpostavljenih legah je sneg spihan vse do trde podlage. Zlasti v sredogorju in v nižjih legah se je pospešil proces srenjenja. V nižjih legah je sneg čez dan mehak in moker. Stopnjujejo se razlike med prisojami in osojami.

Predviden razvoj vremena
V sredo bo precej jasno z nekaj koprenaste oblačnosti. Veter bo šibak. Toplo bo, ledišče bo na nadmorski višini okoli 1900 m. V četrtek bo nekaj več predvsem gostejše koprenaste oblačnosti, baze bodo visoko nad vrhovi. Še bo toplo, veter bo šibak. V petek se bo od vzhoda začelo hladiti, krepil se bo severni veter, ki bo čez dan že precej močan in bo resno oviral gibanje v gorah.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo danes in jutri na prisojnih legah še naprej hitro preobražala in v sredogorju tudi talila. Predvsem sredi dneva in popoldne se bo s strmih, predvsem travnatih pobočij lahko sprožil kakšen talni plaz. Ponoči bo sneg povečini pomrznil. Proces preobrazbe bo počasnejši v visokogorju, zlasti v bolj senčnih legah. Nevarnost snežnih plazov bo večinoma ZMERNA, 2. stopnje, vendar se bo čez dan predvsem na prisojnih pobočjih POVEČALA. V visokogorju bodo še vedno nevarna mesta z napihanim snegom, zlasti v senčnih predelih, kjer se bo sneg le počasi preobražal. Ponekod je tudi nevarnost zdrsov, predvsem v jutranjih in zgodnjih dopoldanskih urah.

Naslednja objava: petek, 22. 2. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 20.2.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 20.2.2019 Slika spletne kamere na Kriški gori. Vir: http://www.pd-krize.si/kamera Snežne razmere 20.2.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 20.2.2019 Slika spletne kamere na Snežniku. Vir: http://www.s59dgo.org
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki