Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

22.2.2019 Snežne razmere 22.2.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v gorah predvsem nad nadmorsko višino okoli 1500 m ZMERNA, 2. stopnje. V visokogorju so še zameti, klože in opasti. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom na senčnih in strmejših pobočjih nad gozdno mejo, tam lahko plaz sprožite ob večji obremenitvi snežne odeje. Nižje je zaradi toplega zraka danes še možen kakšen zdrsni plaz na strmih, travnatih pobočjih.

Snežne razmere
Ob toplem in sončnem vremenu se je snežna odeja pospešeno sesedala in preobražala, ponoči pomrznila, podnevi predvsem na osončenih legah ojužila in zmehčala. V senčnih legah visokogorja je sneg še vedno večinoma mehak, ponekod pa tudi skorjast. Na izpostavljenih legah je spihan vse do trde, tudi poledenele podlage. Zlasti v sredogorju in v nižjih legah se je pospešil proces srenjenja. Se bo pa z današnjo ohladitvijo in zaradi oblačnega vremena stanje snežne odeje čez dan spremenilo.

Predviden razvoj vremena
Danes, v petek bo pretežno oblačno in večinoma suho. Krepil se bo severni veter. Zvečer in v noči na soboto se bo občutno ohladilo, temperatura zračne mase bo jutri okoli 15 stopinj nižja kot danes. Jutri bo že precej jasno in vetrovno, pihal bo močan severni veter, ki bo na izpostavljenih legah nevaren. Mrzlo bo. Tudi v nedeljo bo precej jasno, a postopno že nekoliko topleje. Še bo pihal severni veter, ki pa bo slabel. V ponedeljek se bo nadaljevalo suho vreme, nastal bo temperaturni obrat.

Tendenca snežnih razmer
Sneg bo ob ohladitvi pomrznil in ponekod bo tudi poledenel in trd. Snežna odeja bo ostala predvsem v senčnih legah visokogorja na mestih z napihanim snegom pogojno labilna, drugod pa se bo kar dobro stabilizirala. Ob ponovni otoplitvi v začetku tedna bodo razmere postale podobne, kot so bile ta teden.

Naslednja objava: ponedeljek, 25. 2. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 22.2.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 22.2.2019 Slika spletne kamere na Črni prsti. Vir: http://s53mv.s5tech.net/ipcam Snežne razmere 22.2.2019 Slika spletne kamere s pogledom na Begunjščico. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 22.2.2019 Slika spletne kamere na Snežniku. Vir: http://www.s59dgo.org
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki