Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

23.1.2019 Snežne razmere 23.1.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Sneženje po daljšem obdobju mraza
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1500 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem na mestih z napihanim snegom lahko na dovolj strmih pobočjih ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Na spihanih grebenih je ponekod nevarnost zdrsov.

Snežne razmere
Snežna odeja je mehka in rahla, v zametih ponekod nekoliko gostejša. Vetru izpostavljena mesta so precej spihana, v zatišnih legah pa so ponekod klože. Novi sneg se je še nekoliko sesedel, zaradi nizkih temperatur pa se skoraj ni preobražal. Rahlo sneženje v pretekli noči je krajevno prineslo še nekaj centimetrov puhastega snega. V snežni odeji je šibka plast, po kateri se lahko ob obremenitvi sproži plaz sprijetega, suhega snega.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno in megleno, ponekod bo občasno rahlo snežilo, verjetneje v zahodni polovici naših gora. Pihal bo šibak do zmeren vzhodni do jugovzhodni, popoldne v visokogorju tudi jugozahodni veter. Jutri čez dan se bo delno razjasnilo, a bo ostalo nekaj slojaste oblačnosti visoko nad vrhovi. Pihal bo zmeren severovzhodnik. V petek se bo nadaljevalo suho in hladno vreme. Delno jasno bo, predvsem v vzhodnem delu naših gora bo občasno nekaj oblačnosti. Pihal bo zmeren do močan severni do severovzhodni veter.

Tendenca snežnih razmer
Sneg bo ostal mehak, veter pa bo delal nove zamete. Zaradi nizkih temperatur se bo le počasi preobražal in povezoval. Nevarnost snežnih plazov v gorah bo večinoma ZMERNA, 2. stopnje.

Naslednja objava: sobota, 26. 1. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 23.1.2019 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.vogel.si Snežne razmere 23.1.2019 Slika spletne kamere pri Koči na Dobrči. Vir: http://www.dobrca.com Snežne razmere 23.1.2019 Slika spletne kamere na planini Grohot. Vir: http://www.grs-koroska.si Snežne razmere 23.1.2019 Slika spletne kamere pri Planinskem domu pri Gospodični. Vir: http://www.xn--gospodina-rfb.si
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki