Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

2.3.2018 Snežne razmere 2.3.2018

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 2. 3. 2018
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v gorah nad gozdno mejo povečini ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom nad gozdno mejo. Tam lahko ponekod že ob manjši obremenitvi sprožite snežni plaz. Spontano plazenje je malo verjetno.

Snežne razmere
Zaradi povišane vlage in nekoliko višjih temperatur se je snežna odeja začela malce hitreje preobražati in sesedati. Snežna odeja je sicer še večinoma mehka in rahla, le ponekod na južnih pobočjih v sredogorju je tanka skorja, ponekod pa je nastala skorja zaradi vetra. Vetru izpostavljene lege so močno spihane in zato lahko tudi trde. Veliko je klož.

Predviden razvoj vremena
Danes in jutri bo prevladovalo oblačno vreme, ponekod bo občasno megleno. Predvsem v noči na soboto in v noči na nedeljo bo prehodno rahlo snežilo, med okoli 1000 in 1800 m nadmorske višine pa bo možen tudi rahel dež ali rosenje, ki bo zmrzovalo. Padavin bo malo. V nedeljo bo suho in dokaj sončno, pod okoli 1000 m pa se bo marsikje kar dolgo zadrževala nizka oblačnost. Topleje bo, ledišče bo na nadmorski višini med 1600 in 1800 m, na vzhodu pa tudi do 2000 m. Občasno bo v teh dneh pihal nekoliko okrepljen jugozahodnik. V ponedeljek bo oblačno in do večera večinoma suho.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo nekoliko hitreje sesedala in preobražala, zlasti v sredogorju bo nastajala skorja. Ob izrazitejši otoplitvi v nedeljo se bo prehodno nekoliko povečala nevarnost snežnih plazov, nato pa v prihodnjem tednu postopno zmanjšala. V visokogorju bodo še naprej povsem zimske razmere s temperaturo večinoma pod ničlo, v sredogorju pa bodo razmere postale bolj pomladanske.

Naslednja objava: ponedeljek, 5. 3. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 2.3.2018 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.vogel.si Snežne razmere 2.3.2018 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 2.3.2018 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si Snežne razmere 2.3.2018 Slika spletne kamere pri Domu pri Gospodični. Vir: http://www.xn--gospodina-rfb.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki