Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kje se nahaja Kozji vrh (1628 m)?

V Sloveniji

V Avstriji

Na meji med Slovenijo in Avstrijo

Novice

23.2.2018 Snežne razmere 23.2.2018

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 23. 2. 2018
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: nov sneg, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v gorah povečini ZMERNA, 2. stopnje, le v vzhodnih Karavankah se bo popoldne zaradi novega snega povečala na 3. stopnjo in bo ZNATNA. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom predvsem v bolj senčnih legah, kjer je tudi stari sneg še mehak in slabo preobražen. Predvsem tam lahko ob večji obremenitvi sprožite snežni plaz, na strmih mestih z napihanim snegom pa lahko ponekod sprožite snežni plaz tudi že ob manjši obremenitvi snežne odeje. Spontano plazenje je malo verjetno.

Snežne razmere
V sredo je bilo suho vreme, v četrtek pa je v večjem delu naših gora rahlo snežilo. Snežiti je po prekinitvi začelo spet v noči na petek. Temperatura je bila pod ničlo, pihal je okrepljen severovzhodnik. Do danes zjutraj je zapadlo od 5 do okoli 20 cm snega, največ v vzhodnih Karavankah in na Pohorju ter v jugovzhodni Sloveniji, najmanj novega snega pa je v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah. Novi sneg je na vetru izpostavljenih legah spihan v zamete. Snežna odeja je večinoma mehka in rahla, pod novim snegom je na osončenih legah skorja, ki večinoma ne drži človeške teže. Novi sneg je s skorjasto podlago razmeroma slabo sprijet.

Predviden razvoj vremena
Oblačno bo in hladno. Danes bo še snežilo, v noči na soboto bo sneženje že marsikje ponehalo, v soboto dopoldne pa tudi na jugu in jugovzhodu. Pihal bo večinoma zmeren veter vzhodnih smeri, v soboto bo nekoliko oslabel. V soboto popoldne se bo ponekod delno zjasnilo. V nedeljo bo spet bolj oblačno vreme. Močno se bo ohladilo, na 1500 m bo temperatura okoli -15, na 2500 pa med -17 in -20 stopinjami. Okrepil se bo severni do severovzhodni veter. Tudi v ponedeljek bo mrzlo in vetrovno vreme.

Tendenca snežnih razmer
Zaradi nizke temperature in večinoma oblačnega vremena se bo snežna odeja počasi preobražala. Novi sneg bo ostal suh in ga bo veter še naprej prenašal v zamete. V nedeljo in v začetku tedna bo zaradi zelo nizkih temperatur ponekod lahko začel nastajati globinski srež. Novega snega bo v večjem delu naših gora premalo, da bi bistveno poslabšal lavinske razmere. Le v vzhodnih Karavankah in na strmih travnatih pobočjih v hribih vzhodne Slovenije se bo nevarnost snežnih plazov nekoliko povečala in bo od petka zvečer predvidoma ZNATNA, 3. stopnje. Drugod bo povečini ZMERNA, 2. stopnje. A vendarle potrebna večja previdnost predvsem na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom tam, kjer je zapadlo več kot 10 cm novega snega. Na teh območjih lahko krajevno vendarle sprožite kakšen manjši snežni plaz že ob manjši obremenitvi snežne odeje.

Naslednja objava: nedelja, 25. 2. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 23.2.2018 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 23.2.2018 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si Snežne razmere 23.2.2018 Slika spletne kamere pri Domu na Mirni gori. Vir: http://www.mirnagora.si Snežne razmere 23.2.2018 Slika spletne kamere pri Domu pri Gospodični. Vir: http://www.xn--gospodina-rfb.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki