Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

23.4.2018 Snežne razmere 23.4.2018

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 23. 4. 2018
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je zjutraj in deloma dopoldne MAJHNA, 1. stopnje, od poznega dopoldneva do večera pa ZMERNA, 2. stopnje. Snežna odeja je zjutraj in deloma dopoldne večinoma stabilna, čez dan pa se ojuži in postane sredi dneva bolj labilna. Nevarna so predvsem strma pobočja v visokogorju. Tam se sredi dneva in popoldne lahko prožijo posamezni plazovi razmočenega snega.

Snežne razmere
V sončnem in toplem vremenu, ko je ledišče nad našimi najvišjimi vrhovi, se snežna odeja pospešeno seseda in tali. Ponoči pomrzne predvsem v visokogorju in v mraziščih in je zjutraj trda in deloma poledenela. Čez dan se zmehča in labilizira. Še vedno so v snežni odeji šibke plasti, zato se lahko zgornja plast snega v času najvišjih dnevnih temperatur splazi tudi v senčnih legah.

Predviden razvoj vremena
V naslednjih dneh bo vreme nekoliko bolj spremenljivo. Danes bo sončno, popoldne bodo v gorskem svetu nastale posamezne plohe ali nevihte. Dopoldne bo pihal šibak severovzhodnik, ki se bo popoldne počasi obračal v jugozahodno smer. Jutri bo sprva spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe ali nevihte. Pihal bo veter spremenljive smeri. Popoldne se bo od severa postopno jasnilo. V sredo bo večinoma sončno, nekoliko se bo popoldne pooblačilo v zahodnem delu naših gora, ni izključena kakšna ploha. V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Že dopoldne se bodo začele pojavljati krajevne padavine, deloma nevihte, ki bodo sredi dneva in popoldne pogostejše.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo nižje talila in izginevala, višje pa pospešeno sesedala in preobražala. S strmih pobočij se bo lahko plazil razmočeni sneg. Večja možnost da se vam sneg splazi, bo v sončnem vremenu sredi dneva in popoldne. Zjutraj in deloma dopoldne bo snežna odeja večinoma stabilna.

Naslednja objava: četrtek, 26. 4. 2018Snežne razmere 23.4.2018 Slika spletne kamere s pogledom na Triglavski ledenik. Vir: http://ktl.zrc-sazu.si Snežne razmere 23.4.2018 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere 23.4.2018 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 23.4.2018 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki