Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

25.2.2019 Snežne razmere 25.2.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v gorah predvsem nad nadmorsko višino okoli 1400 m ZMERNA, 2. stopnje. V visokogorju so še zameti, klože in opasti. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom na senčnih in strmejših pobočjih nad gozdno mejo, tam lahko plaz sprožite ob večji obremenitvi snežne odeje. Spontanega plazenja e pričakujemo. Zaradi otoplitve postane snežna odeja nekoliko bolj labilna na prisojnih pobočjih od poznega dopoldneva do večera, ko se sneg v sončnem vremenu nekoliko zmehča, ponoči pa pomrzne in se stabilizira.

Snežne razmere
V sredogorju je sneg dokaj dobro preobražen, v visokogorju pa precej slabše, zlasti v osojah. Snežna odeja je večinoma skorjasta, ponekod tudi trda in deloma poledenela. Le v zatišnih osojah visokogorja je še mehka. Predvsem v visokogorju so klože in opasti. Na vetru izpostavljenih legah je sneg močno spihan in ponekod tudi poledenel.

Predviden razvoj vremena
Danes bo zmerno do pretežno oblačno, vrhovi bodo občasno v oblakih. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik. Ledišče se bo do večera dvignilo do nadmorske višine okoli 2200 m. Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Še malo topleje bo. Veter se bo čez dan krepil. V sredo in četrtek bo pretežno jasno. Veter bo oslabel.

Tendenca snežnih razmer
Otoplitev bo spet nekoliko pospešila preobražanje snežne odeje, ki bo le po najvišjih vrhovih ter v osojah visokogorja ostala večinoma suha, drugod pa se bo čez dan ojužila in ponoči pomrznila. Krepila se bo skorja. Veter večjih novih zametov ne bo delal. Lavinske razmere se do srede ne bodo bistveno spremenile.

Naslednja objava: sreda, 27. 2. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 25.2.2019 Slika spletne kamere na Vršiču. Vir: ARSO Snežne razmere 25.2.2019 Slika spletne kamere na Kriški gori. Vir: http://www.pd-krize.si/kamera Snežne razmere 25.2.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 25.2.2019 Slika spletne kamere na Vojskem. Vir: http://www.tsk-idrija.si
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki