Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

26.4.2018 Snežne razmere 26.4.2018

Splošna stopnja nevarnosti - četrtek, 26. 4. 2018
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: nov sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je zjutraj in deloma dopoldne MAJHNA, 1. stopnje, od poznega dopoldneva do večera pa ZMERNA, 2. stopnje. Snežna odeja je zjutraj in deloma dopoldne večinoma stabilna, čez dan pa se ojuži in postane sredi dneva bolj labilna. Nevarna so predvsem strma pobočja v visokogorju. Tam se sredi dneva in popoldne lahko prožijo posamezni plazovi razmočenega snega. Jutri bo lavinske razmere nad nadmorsko višino okoli 2000 m prehodno nekoliko poslabšal tudi novi sneg.

Snežne razmere
Snežna odeja se ob visokih temperaturah pospešeno seseda in tali. Sneg je večinoma dobro uležan in vrhnji sloj zmehčan, odvisno tudi od trenutnih vremenskih razmer. Ponoči pomrzne predvsem v mraziščih. Še vedno so v snežni odeji šibke plasti, zato se lahko zgornja plast snega v času najvišjih dnevnih temperatur splazi tudi v senčnih legah.

Predviden razvoj vremena
Danes se bo pooblačilo. Dopoldne bo večinoma suho, sredi dneva se bodo od severa začele pojavljati padavine, ki se bodo popoldne okrepile in v noči na petek ponehale. Meja sneženja bo sprva na 2500 m, a se bo postopno spuščala in bo ponoči lahko na okoli 1500 m nad morjem. Sneg bo moker. Zapadlo ga bo od nekaj cm pa do 20 cm, a le po najvišjih vrhovih. V petek bo sprva oblačno, popoldne se bo delno razjasnilo. V soboto in nedeljo bo sončno z jugozahodnim vetrom. Nekoliko bolj oblačno bo v zahodnih in južnih Julijskih Alpah. Nekoliko topleje bo.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo nižje talila in izginevala, višje pa pospešeno sesedala in preobražala. Novega snega bo malo, le nad okoli 2000 m ga bo okoli 10 cm in se bo lahko ob obremenitvi splazil na dovolj strmih pobočjih. Večja možnost da se vam sneg splazi, bo v sončnem vremenu sredi dneva in popoldne. Zjutraj in deloma dopoldne bo snežna odeja večinoma stabilna.

Naslednja objava: sobota, 28. 4. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 26.4.2018 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 26.4.2018 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere 26.4.2018 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 26.4.2018 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki