Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

28.2.2019 Snežne razmere 27.2.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v gorah predvsem nad nadmorsko višino okoli 1400 m ZMERNA, 2. stopnje. V visokogorju so še zameti, klože in opasti. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom na senčnih in strmejših pobočjih nad gozdno mejo, tam lahko plaz sprožite ob večji obremenitvi snežne odeje. Spontanega plazenja ne pričakujemo. Zaradi otoplitve postane snežna odeja nekoliko bolj labilna na prisojnih pobočjih od poznega dopoldneva do večera, ko se sneg v sončnem vremenu nekoliko zmehča, ponoči pa pomrzne in se stabilizira.

Snežne razmere
V sredogorju je sneg dokaj dobro preobražen, v visokogorju pa precej slabše, zlasti v osojah. Snežna odeja je večinoma skorjasta, ponekod tudi trda in deloma poledenela. Le v zatišnih osojah visokogorja je še mehka. Predvsem v visokogorju so klože in opasti. Na vetru izpostavljenih legah je sneg močno spihan in ponekod tudi poledenel.

Predviden razvoj vremena
Danes in jutri bo pretežno jasno in precej toplo. Danes bo ničla na nadmorski višini okoli 2300 m, jutri pa nad našimi najvišjimi vrhovi. V petek se bo pooblačilo, občasno bodo manjše krajevne padavine. V soboto bo zmerno do pretežno oblačno in hladneje. Manj oblačnosti bo v zahodnih Julijskih Alpah.

Tendenca snežnih razmer
V toplem in sončnem vremenu se bo danes in jutri snežna odeja čez dan ojužila in ponoči pomrznila, le v osojah visokogorja ostala večinoma suha. Krepila se bo skorja. Lavinske razmere se do petka ne bodo bistveno spremenile. V petek se bo ohladilo in sneg se bo nekoliko stabiliziral.

Naslednja objava: petek, 1. 2. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 27.2.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 27.2.2019 Slika spletne kamere na Soriški planini. Vir: http://www.litostrojska-koca.si Snežne razmere 27.2.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 27.2.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki