Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

3.1.2018 Snežne razmere 3.1.2018

Splošna stopnja nevarnosti - sreda, 3. 1. 2018
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1500 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strmejša pobočja z napihanim snegom, kjer lahko že ob manjši obremenitvi sprožite plaz kložastega snega.

Snežne razmere
V ponedeljek je v gorah zapadlo od 10 pa do 40 cm snega, največ na območju Julijskih Alp ter hribov severne Primorske. Meja sneženja se je predvsem na Notranjskem in na zahodu Gorenjske spustila pod 600 m nadmorske višine, drugod je bila višje. Veter je prenašal sneg v zamete. Snežna odeja se počasi preobraža in seseda. Površina je večinoma mehka in rahla, le na vetru izpostavljenih legah je ponekod skorjasta. Grebeni in druge izpostavljene lege so precej spihani, veliko je klož in opasti.

Predviden razvoj vremena
Danes bo v gorah zmerno, občasno pretežno oblačno. Pihal bo zelo močan zahodni do jugozahodni veter, ki se bo popoldne obračal v severozahodnik in bo počasi slabel. Jutri bo sprva delno jasno, sredi dneva in popoldne bo spet več oblačnosti, vrhovi bodo lahko v oblakih. Pihal bo šibak do zmeren zahodni do jugozahodni veter. V petek bo oblačno in marsikje megleno, le dopoldne bo nekoliko manj oblačnosti na Pohorju ter v vzhodnih Karavankah. V Julijskih Alpah in v hribih Notranjske in severne Primorske, popoldne lahko tudi ponekod v Karavankah ter v Kamniško Savinjskih Alpah, bodo manjše padavine z mejo sneženja med 1400 in 1800 m. Čez dan se bo krepil jugozahodnik. Topleje bo, ledišče bo na nadmorski višini med 2200 in 2500 m.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo danes in jutri le počasi preobražala, saj bo sonca bolj malo in je tudi prešibko za večji vpliv na snežno odejo, pa tudi temperatura bo večinoma pod ničlo ali okoli 0 stopinj. Snežna odeja se bo še nekoliko stabilizirala. V petek se bo segrelo in sneg se bo začel hitreje sesedati. Količina padavin v petek bo razmeroma majhna. Snežilo bo nad okoli 1500 m. Nižje se bo sneg zaradi dežja še nekoliko bolj zmehčal. Predvidoma se bo nevarnost snežnih plazov počasi zmanjševala.

Naslednja objava: petek, 5. 1. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 3.1.2018 Slika spletne kamere s pogledom na Triglavski ledenik. Vir: http://ktl.zrc-sazu.si Snežne razmere 3.1.2018 Slika spletne kamere na Vršiču. Vir: ARSO Snežne razmere 3.1.2018 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 3.1.2018 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki