Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

4.2.2019 Snežne razmere 4.2.2019

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v gorah nad nadmorsko višino okoli 1600 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom na strmejših pobočjih, kjer se lahko še spontano prožijo plazovi sprijetega snega, plaz pa lahko sprožite tudi ob majhni obremenitvi snežne odeje. Največ klož je na severnih straneh grebenov in sedel. Čez dan bo tudi sonce na južnih pobočjih nekoliko ojužilo snežno odejo, zaradi česar se bo lahko čez dan nekoliko povečala možnost spontanega plazenja s strmih pobočij. Pod okoli 1600 m nadmorske višine je pod novim snegom razmočena snežna odeja, ki se ponekod na strmih pobočjih še lahko splazi.

Snežne razmere
Od petka je v gorah snežilo, občasno se je meja sneženja dvignila tudi nad 1600 m nadmorske višine, proti koncu padavin pa se je spustila pod 1000 m. Nižje se je sneg talil, snežna odeja se je precej sesedla, nato je zapadlo od 10 do okoli 30 cm snega, odvisno do nadmorske višine. Višje je snežilo, največ snega je zapadlo v zahodnih in južnih Julijskih Alpah, ponekod tudi okoli 200 cm, drugod v naših gorah od 40 do okoli 160 cm, manj v vzhodnih Karavankah, več v osrednjih Julijcih ter v zahodnih in osrednjih Karavankah. Snežna odeja je mehka in rahla, nižje, kjer je večinoma deževalo, pa je sneg ob ohladitvi ponekod pomrznil. Veliko je napihanega snega, največ na severnih straneh grebenov in sedel. Vetru izpostavljena mesta so precej spihana, nastale so tudi opasti.

Predviden razvoj vremena
Danes bo precej jasno. Ničla bo na nadmorski višini okoli 900 m nadmorske višine. Pihal bo šibak veter vzhodnih smeri. Jutri bo sprva zmerno do pretežno oblačno, popoldne bo nekoliko več sonca. Več jasnine bo v zahodnih Julijskih Alpah. Popoldne bo dotekal toplejši zrak in zvečer bo ničla že na nadmorski višini okoli 1700 m nad morjem. Sprva bo pihal šibak severovzhodnik, ki se bo čez dan nekoliko okrepil. V sredo bo pretežno jasno. Pihal bo zmeren severovzhodnik. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 2000 m.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo počasi sesedala in preobražala, na dolgi rok bo otoplitev v prihodnjih dneh delovala v smislu postopne stabilizacije snežne odeje, a sprva se bo zaradi toplejšega vremena snežna odeja nekoliko labilizirala. Opazen bo tudi vpliv sonca na prisojnih pobočjih, kjer bo sredi dneva in popoldne snežna odeja nekoliko bolj nestabilna kot v preostalem delu dneva. Tam bo začela nastajati tudi skorja. V visokogorju bo v prihodnjih dneh severovzhodni veter prenašal sneg in delal zamete na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel. Snežna odeja bo ostala potencialno nestabilna, nevarnost bo ostala ZNATNA, 3. stopnje, le nižje v sredogorju bo zaradi manjše količine snega ZMERNA, 2. stopnje. S strmih pobočji še pričakujemo spontano plazenje posameznih plazov nesprijetega snega v visokogorju, že ob manjši obremenitvi snežne odeje se bodo lahko splazile številne klože. Priporočamo VELIKO PREVIDNOST!

Naslednja objava: četrtek, 7. 2. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 4.2.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 4.2.2019 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si/ Snežne razmere 4.2.2019 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 4.2.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki