Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

4.3.2019 Snežne razmere 4.3.2019

Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v gorah večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je večinoma stabilna. V visokogorju so še zameti, klože in opasti. Na senčnih in strmejših pobočjih nad gozdno mejo še lahko sprožite kakšen manjši plaz ob veliki obremenitvi snežne odeje.

Snežne razmere
V sredogorju je sneg dokaj dobro preobražen, v visokogorju pa nekoliko slabše, zlasti v osojah. Snežna odeja je večinoma skorjasta, ponekod tudi trda in deloma poledenela, le v zatišnih osojah visokogorja je sneg ponekod še mehak. Na vetru izpostavljenih legah je sneg močno spihan in ponekod tudi poledenel. Ob sončnem vremenu se snežna odeja čez dan na osončenih legah zmehča.

Predviden razvoj vremena
Danes se bo od zahoda pooblačilo, zvečer se bodo na zahodu začele pojavljati padavine. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Ponoči se bodo ob prehodu fronte padavine pojavljale povsod, meja sneženja bo večinoma nad 1000 m, le ob meji z Avstrijo lahko tudi nižje. Do jutri zjutraj bo že suho in od zahoda se bo jasnilo. Čez dan bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, nastane lahko še kakšna ploha. Pihal bo večinoma šibak južni do jugozahodni veter. V sredo in četrtek bo bolj oblačno v zahodnih in južnih Julijskih Alpah ter v hribih Notranjske in severne Primorske, drugod bo tudi nekaj sonca. Pihal bo okrepljen jugozahodnik.

Tendenca snežnih razmer
Danes se lavinske razmere ne bodo spreminjale. Ponoči pričakujemo od 10 do 20 cm novega snega, ki bo zapadel na večinoma trdo ali skorjasto podlago. Zato bo povezava med starim in novim snegom večinoma šibka in le razmeroma majhni količini novega snega se bomo lahko zahvalili, da se nevarnost snežnih plazov ne bo bolj povečala. Bo pa jugozahodni veter delal zamete in na izpostavljenih legah lahko povsem spihal novi sneg do stare podlage. Ob pričakovani količini novega snega se bo torej predvsem v visokogorju nevarnost snežnih plazov nekoliko POVEČALA.

Naslednja objava: četrtek, 7. 3. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 4.3.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 4.3.2019 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 4.3.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 4.3.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki