Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

5.1.2018 Snežne razmere 5.1.2018

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 5. 1. 2018
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1300 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strmejša pobočja z napihanim snegom, kjer lahko že ob manjši obremenitvi sprožite plaz kložastega snega.

Snežne razmere
Danes se je v gorah segrelo, ledišče je na nadmorski višini okoli 2500 m. Snežna odeja se seseda in preobraža, zaradi pozitivne temperature se je sprva nekoliko labilizirala. Sneg je večinoma mehak, le na vetru izpostavljenih mestih je skorjast, ponekod lahko tudi trd. Veliko je klož, grebeni in sedla so precej spihani.

Predviden razvoj vremena
Danes bo v vzhodnih Karavankah in na Pohorju delno jasno, drugod oblačno in megleno, vrh oblačnosti je trenutno na nadmorski višini okoli 2000 m in se bo popoldne dvigal. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik, krepil se bo popoldne, ko se bodo začele predvsem v Julijcih in predgorju pojavljati rahle padavine. Jutri, v soboto, bo oblačno in megleno, le na Pohorju in deloma v vzhodnih Karavankah bo nekaj jasnine. Padavine na območju Julijskih Alp in predgorja bodo pogostejše, nekaj jih bo lahko tudi v Kamniško Savinjskih Alpah in zahodnih ter osrednjih Karavankah. Meja sneženja bo nad 1600 m nadmorske višine. Pihal bo zmeren do okrepljen jugozahodnik. V nedeljo bo vreme podobno, le padavine bodo manj pogoste, večinoma se bodo pojavljale na območju Snežnika in južnega ter zahodnega dela Julijskih Alp. Veter bo bolj južne smeri. Do ponedeljka zjutraj se vreme ne bo spremenilo.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo v naslednjih dneh sesedala in preobražala, nižje tudi talila. Počasi bo postala bolj stabilna. V noči na torek bo ob prehodu hladne fronte več padavin. Pod mejo sneženja se bo sneg razmočil, višje bo zapadel nov, zato se bo povečala nevarnost snežnih plazov.

Naslednja objava: ponedeljek, 8. 1. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 5.1.2018 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 5.1.2018 Slika spletne kamere na Soriški planini. Vir: http://www.litostrojska-koca.si Snežne razmere 5.1.2018 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si Snežne razmere 5.1.2018 Slika spletne kamere na Kopah. Vir: http://www.vabo.si
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki