Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

7.3.2018 Snežne razmere 7.3.2018

Splošna stopnja nevarnosti - sreda, 7. 3. 2018
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno večinoma ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom. Tam lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Lahko se zruši tudi kakšna opast. Zaradi otoplitve in ob sončnem vremenu se nevarnost poveča sredi dneva in popoldne. S strmih, travnatih pobočij se lahko prožijo tudi posamezni talni plazovi predvsem sredi dneva in popoldne, tudi v nižjih legah, kjer se bo zaradi otoplitve nekoliko tanjša snežna odeja v nekaj dneh premočila do tal.

Snežne razmere
V noči na torek je po gorah zapadlo od 5 do okoli 20 cm večinoma suhega snega. Podlaga je bila predvsem na osončenih legah skorjasta, zato se tam sneg ni dobro sprijel s podlago. Veter ga je spihal v zamete. V senčnih legah pa je snežna odeja še večinoma mehka. Veliko je klož.

Predviden razvoj vremena
Danes bo zmerno do pretežno oblačno. Popoldne bodo predvsem na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank krajevne padavine, deloma plohe. Meja sneženja bo med 800 in 1000 m nad morjem. Ničla bo na nadmorski višini med 1100 in 1400 m. Jutri bo dokaj sončno, čez dan bo začel predvsem v visokogorju pihati jugozahodni veter. Še malo topleje bo. V petek se bo zaradi okrepljenega jugozahodnika oblačnost nabirala na območju Julijskih Alp in zahodnih ter osrednjih Karavank, pa tudi po grebenih Kamniških Alp. Vzhodneje bo delno jasno. Podobno vreme bo tudi v soboto, ko bodo popoldne na zahodu že prve padavine.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo predvsem v sredogorju ter tudi na južnih pobočjih visokogorja postopno ojužila, ponoči pa tudi pomrznila. Krepila se bo skorja. Nižje se bo sneg počasi premočil do tal. Zaradi otoplitve se bo snežna odeja nekoliko labilizirala. Postopno se bodo začeli pojavljati talni plazovi na strmih, travnatih pobočjih, povečala se bo možnost, da sprožite plaz predvsem na mestih z napihanim snegom, nevarnejše bodo postale opasti. Nevarnost snežnih plazov se bo zato v naslednjih dneh nekoliko POVEČALA in bo predvsem nad gozdno mejo ZNATNA, 3. stopnje.

Naslednja objava: petek, 9. 3. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 7.3.2018 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 7.3.2018 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 7.3.2018 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 7.3.2018 Slika spletne kamere pri Domu na Mirni gori. Vir: http://www.mirnagora.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki