Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

8.1.2018 Snežne razmere 8.1.2018

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 8. 1. 2018
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1100 m, kjer je približno dovolj snega, trenutno večinoma ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi sprožite plaz kložastega snega.

Snežne razmere
V preteklih dneh je bilo v gorah precej toplo. Ledišče je bilo na nadmorski višini med 2000 in 2500 m. Predvsem v Julijskih Alpah in predgorju je bilo več padavin, v Karavankah in Kamniško Savinjskih Alpah pa le malo. Meja sneženja se je občasno dvignila tudi do nadmorske višine 2500 m. V Julijcih je v visokogorju zapadlo slabih 10 cm snega, drugod je bila količina neznatna. Nižje se je snežna odeja ojužila in v krajih z več padavinami razmočila. Sneg se je tudi v visokogorju precej sesedel, nižje pa kopnel. Snežna odeja je večinoma mokra in mehka, v morebitnih jasnih nočeh pa sneg lahko pomrzne in je zjutraj ter v visokogorju tudi trd.

Predviden razvoj vremena
Danes bo v visokogorju ter v vzhodnem delu naših gora delno jasno, drugod pa pretežno oblačno in tudi ponekod megleno. Padavin večinoma ne bo, razen morda občasno v Posočju. Pihal bo šibak do zmeren veter južnih smeri. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 2200 m. Ponoči se bodo začele pojavljati padavine v zahodni Sloveniji, jutri se bodo razširile nad osrednje kraje, proti večeru in v noči na sredo pa še dlje proti vzhodu. Meja sneženja bo jutri večinoma med 1200 in 1600 m. Pihal bo zmeren južni do jugozahodni veter. V sredo bo sprva oblačno in večinoma suho, popoldne se bo jasnilo v zahodnih Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah. Veter bo šibak. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 1500 m. V nadaljevanju bo večinoma suho, a razmeroma oblačno vreme, nekaj jasnine bo lahko predvsem v zahodnih Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah. Postopno bo še malo hladneje.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se hitro seseda in nižje tudi tali. Jutri se bo pod snežno mejo dodatno razmočila, zato se bodo lahko s strmih pobočij spontano prožili plazovi mokrega snega. Višje, kjer bo snežilo, lahko zapade tudi več kot pol metra snega. Ta bo v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 2000 ali 2200 m padel na deloma trdo podlago in se bo zato lahko tudi plazil. Jugozahodni in južni veter bo delal zamete predvsem na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel. Nevarnost snežnih plazov se bo prehodno POVEČALA.

Naslednja objava: četrtek, 11. 1. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 8.1.2018 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 8.1.2018 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere 8.1.2018 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info/ Snežne razmere 8.1.2018 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki