Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kako se imenuje plezalna pot, ki vodi na Krn?

Pot Silva Korena

Pot Lojzeta Rekarja

Hanzova pot

Kopiščarjeva pot

Kopinškova pot

Kremžarjeva pot

Novice

8.12.2017 Snežne razmere 8.12.2017

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 8. 12. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1200 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje.. Nevarna so strma pobočja in mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Spontanega plazenja ne pričakujemo. A razmere se HITRO SPREMINJAJO!

Snežne razmere
Snežna odeja se je ob otoplitvi v višinah v preteklih dneh nekoliko sesedla in stabilizirala, predvsem na osončenih legah je nastala skorja, ki ne nosi človeške teže. V senčnih legah je sneg ostal suh in mehak. Veliko je klož. Grebeni so močno spihani.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno. Padavine se se bodo na zahodu krepile in do večera od zahoda zajele vso Slovenijo. Meja sneženja bo večinoma med 1000 in 1200 m nadmorske višine. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Zvečer se bo meja sneženja začela spuščati in ponoči se bo spustila do nižin. Zapihal bo okrepljen severni veter. Sneženje bo v soboto dopoldne povsod ponehalo, popoldne se bo od severozahoda jasnilo. V nedeljo bo sprva precej jasno z mrzlim jutrom. Čez dan se bo od zahoda pooblačilo. Popoldne se bodo na zahodu začele pojavljati padavine. Sprva bo meja sneženja nizko, v noči na ponedeljek se bo dvigala in v ponedeljek bo na okoli 1800 m nad morjem ali celo višje. Zapihal bo močan jugozahodnik, v gorah bo zelo močan.

Tendenca snežnih razmer
Danes se bo sprva pod 1200 m snežna odeja talila in zmehčala, višje pa bo snežilo. Do jutri zjutraj bo zapadlo od 10 do okoli 30 cm snega, največ v visokogorju severozahodne Slovenije ter na Snežniku. Sneg se bo predvidoma nad okoli 1200 m slabo sprijel s podlago, saj bo marsikje snežilo na skorjo, sneg pa bo suh. S strmih pobočij se bodo lahko prožili plazovi suhega, nesprijetega snega. Nižje, kjer bo sprva deževalo, se bo snežna odeja razmočila in lahko se bodo prožili posamezni talni plazovi mokrega snega, nato bo sprva padal moker sneg, zato bo povezava med starim in novim snegom boljša. Močan severni veter bo delal zamete. Nevarnost snežnih plazov se bo POVEČALA. V nedeljo se bo krepil jugozahodnik, ki bo delal zamete na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel. Popoldne bo v zahodni polovici Slovenije nizko snežilo, v noči na ponedeljek pa se bo meja sneženja zviševala. Pod okoli 1800 m bo dež spet razmočil snežno odejo in bo zato postala nestabilna, višje pa bo snežilo na mehko podlago, zato predvidoma ne bo prišlo do nove šibke plasti v snežni odeji. Do ponedeljka zjutraj bo v vzhodnem delu naših gora le malo padavin, največ pa spet v zahodni Sloveniji. Nad okoli 1800 do 2000 m bo do jutra lahko zapadlo tudi več kot 30 cm snega. TVEGANJE PRED SNEŽNIMI PLAZOVI SE BO POVEČALO.

Naslednja objava: ponedeljek, 11. 12. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere 8.12.2017 Slika spletne kamere na Soriški planini. Vir: http://www.litostrojska-koca.si Snežne razmere 8.12.2017 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 8.12.2017 Slika spletne kamere na Kopah. Vir: http://www.vabo.si Snežne razmere 8.12.2017 Slika spletne kamere na Lisci. Vir: ARSO
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki