Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Julian Alps / Sart / Žrd / Rifugio Gilberti - Sart / Žrd

Rifugio Gilberti - Sart / Žrd

Print
Starting point: Rifugio Gilberti (1850 m)
Lat/Lon: 46,3874°N 13,4734°E
Time of walking: 3 h 15 min
Difficulty: partly demanding marked way
Altitude difference: 474 m
Altitude difference po putu: 700 m
Map: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 19.231
 1 person likes this post
Number of pictures: 34
Number of comments: 18
Access to the starting point:
From Kranjska Gora, drive through the Rateče border crossing to Trbiž / Tarvisio. In Trbiz, turn left towards Bovec and follow the road to the crossroads near Lake Rabelj. Here, turn right towards the Medvejski Prevala / Sella Nevea. Follow this road, which climbs for the most part, until you reach a large parking lot at the bottom station of the cable car leading to the Gilberti hut.
Then buy a ticket and take the cable car to the top station. From the top cable car station to the Gilberti hut, you will have a 5-minute walk along the transport-rescue road.
From Bovec, drive to the Predel border crossing, from which you descend to the Italian side. Just after Lake Rabelj, you will come to a crossroads where you turn left towards Neveje Pass / Sella Nevea. Continue as described above.
Path description:
From the hut, descend gently (westwards) into a small valley, where the trail crossroads are located. Continue to the right in the direction of S. Grubia along the path that runs between the main canyon ridge on the left and the Belo Peć on the right. The way forward initially climbs gently up the valley, then begins to climb steeply and after a few minutes of climbing leads us to an old military fortress on the Bela Peć saddle. After the fortress, continue slightly left in the direction of "bivacco" (right Bela peč 30 minutes very difficult path) on the old military mulatier, which is already well destroyed. The path, which descends slightly and then climbs again, runs along sometimes steep slopes, which are sometimes slightly precipitous and exposed to falling stones (because the path is wide in the land it does not cause any problems). The path then leads to a crossroads, where the path to Visoki Kanin branches off to the left upwards. Continue on the mulatier, which then crosses some ravines that are covered with snow long into the summer. After a 2-hour walk from the Gilberti hut, the beautiful and scenic high-mountain route leads to the Marrusich bivouac.
Just a few steps from the bivouac, we reach the Peravo Pass, where there is a crossroads. Continue straight on towards M. Sart on the path that starts to climb westwards. Soon, the path bends to the right, north side of Grubij Peak. The rather sloping path then leads us to a beautiful alpine meadow (Škrbina v Senožeče), where we leave the mulatier. Continue climbing to the right and follow the poorly visible path up to the ridge, where you will continue climbing. The way forward is steeply climbing along a slightly exposed ridge. After half an hour of climbing, when we think we are at the top, we reach the Sarti (in the fog many people think it is the top), which offers a beautiful view of our destination. There is a slight descent along a barely visible path, which continues along a partially exposed ridge. The ridge then slowly widens from the left and after a few more minutes of ascent the path leads us to a scenic peak.
Starting point - bivouac Marrusich 2:00, bivouac Marrusich - Sart 1:15.
zemljovid puta - Sart / Žrd
On the way: Sella bela pec (2005m), Bivouac Marrusich (2041m), Škrbina v Senožečah (2131m)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama
Pictures:
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd1
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd2
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd3
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd4
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd5
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd6
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd7
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd8
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd9
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd10
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd11
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd12
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd13
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd14
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd15
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd16
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd17
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd18
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd19
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd20
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd21
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd22
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd23
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd24
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd25
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd26
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd27
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd28
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd29
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd30
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd31
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd32
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd33
Rifugio Gilberti - Sart / Žrd34
Discussion about the trail Rifugio Gilberti - Sart / Žrd
Klin13. 08. 2008
Do koče Gilberti lahko pridete tudi s slovenske strani in sicer tako, da se z žičnico zapeljete na Kanin, nato pa se prek Prevale spustite na italijansko stran.
hribuc8522. 08. 2010
Pozdravljeni!

Včeraj sem se s planinskim društvom povzpel na Žrd. Preden se začneš vzpenjati na greben po travnatem pobočju smo opazili pot naravnost pod južnim pobočjem. Zanima me kam ta pot pelje.

Hvala za odgovor.

Srečno.
Gorazd G22. 08. 2010
Pot pelje pod grebenom Žrdi in Ždrinice na sedlo Buja, kjer je zavetišče Crasso, nato pa na jug v Rezijo ali na sever v Reklanico.
Vzpon na Žrd je iz teh smeri precej daljši (velika višinska razlika), a nikomur zagotovo ne bo žal, če se bo podal na to pot. Nekaj o njej sem napisal tukaj (v sestopu) in tukaj.

Priporočam zemljevid Tabacco 1 : 25.000, št. 27
miranm20. 06. 2012
Pozdravljeni,
V nedelje se s skupino prijateljev nameravamo odpraviti na omenjeni vrh. Zanima me predvsem kakšna je pot, ali je še kaj snežišč in ali je potrebna zimska oprema.

Hvala in srečno!
IgorZlodej21. 06. 2012
Treba bo peš iz doline, ker se mi zdi, da gondola še ne vozi (preverite). Sicer pa se lahko od ruševin na sedlu Bela peč naprej, proti bivaku Marušič nahaja še snežišča po grapah, ki znajo biti zoprna za prčenje (trd in zbit sneg), tako, da kak cepin za kopanje stopinj ne bo odveč. Po samem grebenu na Žrd vodi steza.
miranm23. 06. 2012
Igor hvala za pomembno opozorilo glede gondole. Žičnica do koče Gilberti začne obratovati 21. julija tako, da se na omenjeno goro odpravimo naslednji mesec.

Lp,
acjom1. 10. 2014
Ali gondola še obratujezadrega
cenc3. 10. 2014
Po informaciji Agenzie Regionale Promotour
do začetka zimske sezone ne več...
darinka425. 07. 2023 07:17:44
Eno je napoved vremenarjev, drugo pa realnost. Z možnostjo neviht. Midva vseeno zadovoljna s turo. Čeprav se ni izšla po pričakovanjih. Kajti pri bivaku Marussich, je pričel pihat močan veter. Nato je začelo deževati in ni bilo druzga kot sestopit . Vseeno sva naredila krožno turo , s Selle Neveje po spodnji poti, ki jo je mislim že opisal bagi. Je kar zahtevna. Do bivaka Goriuda. Potem res krasna pot do zelenga bivaka Elio Marussich. Ki je zgledno urejen. Brez smeti. Sestop po zgornji poti pod Bilo peč in v dolino. Žičnica je včeraj vozila do koče Gillberti. Ko sva peljala mimo Rabeljskega jezera, so bile postavljene table oziroma znaki tam, kjer si včasih lahko brezplačno parkiral, da je prepovedano. Zgleda , da bodo uredili plačljivo parkiranje, kot je malo naprej za Jerebico.
ejti25. 07. 2023 13:21:33
Darinka, je pot na planino Gorjuda sicer normalno prehodna? Vem, da je precej zahtevna in izpostavljena, sprašujem zato, ker na spletni strani CAI piše, da je "inagibile".
darinka425. 07. 2023 13:29:14
Ja na dveh krajih je drevo na potki. Ampak se da mimo. Na enem delu je sicer ohlapna jeklenica .Previdno je treba . Za vzpon se nama je zdela primerna. Za sestop pa se ne bi odločila. Govorim o spodnji poti. Po zgornji še nisva šla. Je kar dolga. Vse okrog hriba je krasno speljana. Najlepši del pa mi je bil od bivaka Goriuda do bivaka Marussich. Kar sva vidla hodijo po teh poteh. Tam je fajn , ker imajo vse poti označene s številkami in tabel je tudi nekaj na poti. Pa srečno.
ejti25. 07. 2023 13:48:06
Hvala.
julya25. 07. 2023 16:25:34
Darinka, kako je torej tam na izhodišču za Jerebico? In za dolino Belega potoka? Me že nekaj časa ni bilo tam in nič ne vem o rampi, nameravam pa ravno jutri ... zmeden
Hvala za info, lp.
darinka425. 07. 2023 17:31:06
Kar se vidi s ceste so postavili parkomat. Je plačljivo parkirišče. Ne vem pa kako deluje.
journeyman25. 07. 2023 19:23:01
Parkirišče na prodišču pod cesto je plačljivo, za avtomobile 2€ na uro in 8€ na dan. Pač poiščeš kako razširitev ob cesti kjer pustiš avto, tako kot to itak počne tudi večina ostalih.

lp
anazala9. 11. 2023 22:00:12
Zdravo. Zanima me ali je pot, ki na slikici opisuje rahlo izpostavljena, nevarna ali bi šlo za osebe manj izkušene v hribih. Izgleda bolj ozka, prepadna. Prosim za razlago.nasmeh
mirank9. 11. 2023 23:13:47
Mislim, da za nekoga, ki je že kdaj bil v hribih ta pot ne bi smela predstavljati težav. Na sliki opisuje del poti kot izpostavljen, a je treba vedeti, da so med vojno vojaki tam čez spremljali natovorjene mule. Pot je dovolj široka, prav na rob pa ni potrebe silit. Na sedlu V senožečih se nam ponudi možnost krožne ture če sledimo mulatieri, ki se rahlo spušča proti Reziji kakih 20min. Je pa steza od tam gor slabše uhojena a dobro markirana. Na povratku priporočam še prečenje preko vrha Grubijemežikanje
DVas10. 11. 2023 07:06:50
Krožno odsvetujem, slabe oznake, visoke trave, poti skoraj da ne vidiš. Zoprna pot. Mi je žal, da sem šel krožno. Bil v sredini avgusta. Imel še meglo, ki je otežila orientacijo.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies