Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Julian Alps / Goličica / Mlinarica - Goličica

Mlinarica - Goličica

Print
Starting point: Mlinarica (1089 m)
Lat/Lon: 46,40762°N 13,75471°E
Destination: Goličica (2101 m)
Time of walking: 3 h 40 min
Difficulty: difficult unmarked way
Altitude difference: 1012 m
Altitude difference po putu: 1060 m
Map: TNP 1:50.000, Trenta 1:25.000
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 14.010
 6 people like this post
Number of pictures: 81
Number of comments: 30
Access to the starting point:
First we drive to Kranjska Gora, then we continue over the Vršič pass towards Bovec. Continue driving to the 38th serpentine of the Ruska or Vršiška cesta where you park at the old road maker's byte. If there is no space here, you can go down the road a few hundred metres where there is another small parking area along the road.
Path description:
At the starting point, go past the road byte to cart track. Walk along cart track for about 100 metres and then the cairn marked to the right will direct you down to the track leading to Mlinarici. As you descend to the stream bed, you can admire numerous pools and small waterfalls. Cross the stream to the other side, helped by a log wedged between the rocks. Care is needed when crossing in high water.

On the other side of the stream, continue to the right and then cross steep slopes for some time, occasionally climbing steeper up the slope. There are also some short ravines to cross. In some of the gullies the track has been blown away, so a steady pace and some caution are needed when crossing.

The trail continues to mostly cross steep slopes through the forest from which we rarely get a view of the surrounding peaks. Later the path turns slightly to the left and climbs mostly on steep slopes through the forest. There are also some fallen trees on the path, and occasionally the path becomes a little harder to follow.

Higher up, the path turns slowly to the right and crosses steep slopes through the forest and dwarf pines. This path then leads to the saddle between Debela peč and Goličica.

At the saddle, the path turns sharply to the left and starts to climb even steeper. As the slopes are very steep, care must be taken not to stray from the path, which is quite poorly visible in places. The forest is becoming thinner and thinner and we can see wonderful views of the surrounding peaks. Higher up we climb through dense dwarf pines and over some short grassy slopes. When a view opens up towards the summit, continue left and then climb along dwarf pines for a while. Climb steeply a few times and soon reach the main ridge of the mountain. It is only a short climb up the ridge to the summit, from which we can enjoy magnificent views on all sides.
Description and pictures refer to the situation in 2016 (August).
zemljovid puta - Goličica
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Mlinarica - Goličica1
Mlinarica - Goličica2
Mlinarica - Goličica3
Mlinarica - Goličica4
Mlinarica - Goličica5
Mlinarica - Goličica6
Mlinarica - Goličica7
Mlinarica - Goličica8
Mlinarica - Goličica9
Mlinarica - Goličica10
Mlinarica - Goličica11
Mlinarica - Goličica12
Mlinarica - Goličica13
Mlinarica - Goličica14
Mlinarica - Goličica15
Mlinarica - Goličica16
Mlinarica - Goličica17
Mlinarica - Goličica18
Mlinarica - Goličica19
Mlinarica - Goličica20
Mlinarica - Goličica21
Mlinarica - Goličica22
Mlinarica - Goličica23
Mlinarica - Goličica24
Mlinarica - Goličica25
Mlinarica - Goličica26
Mlinarica - Goličica27
Mlinarica - Goličica28
Mlinarica - Goličica29
Mlinarica - Goličica30
Mlinarica - Goličica31
Mlinarica - Goličica32
Mlinarica - Goličica33
Mlinarica - Goličica34
Mlinarica - Goličica35
Mlinarica - Goličica36
Mlinarica - Goličica37
Mlinarica - Goličica38
Mlinarica - Goličica39
Mlinarica - Goličica40
Mlinarica - Goličica41
Mlinarica - Goličica42
Mlinarica - Goličica43
Mlinarica - Goličica44
Mlinarica - Goličica45
Mlinarica - Goličica46
Mlinarica - Goličica47
Mlinarica - Goličica48
Mlinarica - Goličica49
Mlinarica - Goličica50
Mlinarica - Goličica51
Mlinarica - Goličica52
Mlinarica - Goličica53
Mlinarica - Goličica54
Mlinarica - Goličica55
Mlinarica - Goličica56
Mlinarica - Goličica57
Mlinarica - Goličica58
Mlinarica - Goličica59
Mlinarica - Goličica60
Mlinarica - Goličica61
Mlinarica - Goličica62
Mlinarica - Goličica63
Mlinarica - Goličica64
Mlinarica - Goličica65
Mlinarica - Goličica66
Mlinarica - Goličica67
Mlinarica - Goličica68
Mlinarica - Goličica69
Mlinarica - Goličica70
Mlinarica - Goličica71
Mlinarica - Goličica72
Mlinarica - Goličica73
Mlinarica - Goličica74
Mlinarica - Goličica75
Mlinarica - Goličica76
Mlinarica - Goličica77
Mlinarica - Goličica78
Mlinarica - Goličica79
Mlinarica - Goličica80
Mlinarica - Goličica81
Discussion about the trail Mlinarica - Goličica
ljubitelj gora19. 08. 2016
Super opis, slike, v preteklosti že bil na vrhu. En video posnetek z vrha: https://www.youtube.com/watch?v=_tFCEm_Gwf4
ločanka19. 08. 2016
Lepo prikazano, me je kar zamikalo, da se ponovno vzpnem sem gor.
haridautovic8. 01. 2017
Včeraj 7.1.2017, Sva z Ženo opravila vzpon na Goličico po do zdaj malo znani poti,,Pred tremi dnevi smo poizkusili od cestarske bajte priti na Goličico in smo pri tretjem podoru(je zelo nevarno)obrnili nazaj,mi ni dalo miru,in sem šel iskati nove smeri,,pri pregledu raznoraznih zemljevidov dobim tole smer in sva šla,,Izhodišče pri Kugyjevem spomeniku,20m pred spomenikom zavijemo levo na dobro uhojeno stezo do brvi čez Mlinarico,na koncu brvi takoj v levo do Lovske koče,,ko zagledamo Lovsko kočo spet v levo na vidno stezico,na katero sva postavila možica,nekje na 1050m,zapustimo lepo stezico ki pelje nekam naprej,spet v levo in od tukaj previdno stezica dokaj vidna se občasno zgubi ,,pripelje nas na kuklo kjer se priključi potki od cestarske bajte,,tako se izognemo podorom na omenjeni poti,,samo je treba bit zelo pozoren na potko zaradi sestopa,,,večkrat se ozrite nazaj in si zapomnite del poti kjer se priključi potki od cestarske bajte,,od tu naprej po že opisani potki na Goličico..
B28. 01. 2017
Ja in to je vsaj po mojem mnenju najboljši in najlažji pristop na Goličico. Za parkiranje je pri Kugyu vedno dovolj prostora (kar pri cestarski bajti ni), steza do lovske bajte je lepo shojena, naprej do rezervata Kukla pa lepo sledimo stari in zložni (verjetno lovski) potki. Ja, malo si pa res moramo zapomniti kod smo se vzpenjali - sicer je v povratku lahko zelo nerodno...
ločanka8. 01. 2017
ja, B2 povratek si moramo zapomniti tudi pri prvi varianti
B28. 01. 2017
Imaš prav ločanka, le da je steza iz rezervata kukla proti cestarski bajti zelo dobro shojena, dol proti Kugyu je pa sigurno ne najdeš, če ne veš kje se odcepi... Pa tudi na potki proti lovski bajti je kar nekaj "stranpoti", ki te zlahka zavedejo...
ločanka15. 08. 2017
V nedeljo po tej poti. Na prečko (sliki 15) moraš kar pogumno stopiti brez oklevanja, če si boš ogledoval vse tveganje, najbrž sploh ne boš prečil. Nimaš pravega stopa, poprimeš se za šope trav, še en klin sem videla tam, se zanj tudi poprijela, a nazaj grede videla, da je bil razmajan, zato se ni priporočljivo nanj obešati.

Drugače pa razgledi na vrhu brezmejni, najbolj verjetno, da ne srečaš nikogar. No, lahko pa tudi kakšnega.
Mihelič je rekel, da kdor je turi dorasel, bo na Goličici slavil velik dan. To še vedno velja!nasmehnasmeh
skiro12319. 07. 2019
Bil na Goličici s cestarske bajte, 13.7.2019. Trije deli, ki so zaradi podora izpostavljeni niso hudo problematični, je pa potrebna previdnost in zbranost. Prav tako pazite, da ne zaidete ob obhodih okoli podrtega drevja. Razgled neverjeten, se komaj spomnim kaj primerljivega! Ob povratku priporočam ogled slapov/korit/drsalnic nad prečenjem potoka. Če bi kdo GPS naj mi pošlje ZS
jax19. 07. 2019
Se ne strinjam. Eden najnevarnejših odsekov v naših hribih, pa sem bil že marsikje.
dprapr19. 07. 2019
Jax verjetno ne želi, da hodite tam naokoli.nasmeh
JusAvgustin19. 07. 2019
Ali pa ne ve kaj je nevarnonasmeh
skiro12330. 07. 2019
Jax, verjetno nisva šla po isti poti ali pa ti hodiš povsem po drugih hribih kot sam. Pri malo bolj izpostavljenem nabiranju gob so prehodi bolj nevarni. Če bi bila pot urejena, bi ob takih prečenjih dali jeklenico in bi bila zadeva rešena. Ker ni jeklenice je pomemben zanasljiv korak. A če ti zdrsne, je po mojem mnenju še vedno mogoče, da se ustaviš po nekaj metrih.
jax30. 07. 2019
Kje ti nabiraš gobe ne vem, kar se mojih hribov tiče, pa res nisem imel občutka, da hodim samo na sprehode. Ena od zadnjih je bila npr. Tumova na Lepo špičje. In iskreno povedano, ni se mi zdela niti pol toliko nevarna kot tole. Tam se na vseh strmih mestih z nekaj previdnosti da najt oprimke, ki držijo. Tu pa se drobi čisto vse.
mirank30. 07. 2019
Jax, čestitke za Tumovo, vendar imajo vsake oči svoj pogled. Ko smo mi šli prvič tja, se nam je zdel najtežji detajl na 34 sliki, saj je kolegica hotela vzeti celo vrv. Na koncu se je izkazalo, da je ta skalni skok visok okrog 1mvelik nasmeh. Takih, malce izpostavljenih, prehodov kjer nimaš skoraj kam stopiti je na raznih brezpotjih nad Trento in v Karnijcih....
skiro12331. 07. 2019
Jax, če se ti zdi, da je to eden najnevarjenših odsekov v naših hribih, je prav, da ukrepaš. Ali obvestiš nekoga, ki "zapre" to pot ali urediš, da se zadeva toliko uredi, da ne bo kakšne tragične zgodbe. Sam bi gotovo to naredil, ker se mi zdi odgovorno in bolj konstruktivno kot argumentiranje svoje (siceršnje) neustrašnosti s prehojenimi smermi. Še vedno mislim, da si šel kje drugje kot sam, ker ne verjamem, da imava tako različne poglede. Na moji poti je prvi podor precej stabilen, čeprav pesek pod njim naznanja, da ga kakšno deževje še poglobi, možno pa se je držati za vejevje, ki je ob poti. Drugi ima lepo uhojene stopinje, ni pa tretje oporne točke. Pri tem zgleda, kot da ga je moč obiti če se malo dvignemo, ampak nisem šel preverit. Tretji ni kaka resna grožnja. V vsakem primeru - kot sem zapisal - potrebna je previdnost in zbranost. Mogoče je res dobra primerjava (za tiste, ki steže bili) odsek, pod vrhom Velikega Grintavca (nad Predelom/Rabeljskim jezerom), ko se je pri prečenju bolje držati za ruševje, da se ne znajdeš nekaj sto metrov nižje. Ta del se mi zdi približno enako nevaren, a mnogo bolj izpostavljen.
KarmenT28. 06. 2022 08:20:11
Pot še veđno zahteva previdnost in zbranost ter na ključnih mestih siguren korak. Ustreza kriterijem zahtevne poti. Prehodila sva že nekaj poti po naših gorah, a tale je zasedla prav posebno mesto. Res je izjemna! nasmehnasmeh
KarmenT28. 06. 2022 08:28:10
O naravnem rezervatu Kukla na spletu ni najti nobene informacije. Vpisan je na zemljevidu, tam pa se tudi konča.zmeden
darinka45. 07. 2022 09:17:24
Berem te vaše objave poti. A je res tako zahtevna?
Janez Seliškar5. 07. 2022 09:24:02
Nič posebnega za Trento, oz. "trentarje", le prečenje podora, kmalu nad strugo Mlinarice, zahteva precej previdnosti.
turbo5. 07. 2022 09:46:57
Darinka, ti oziroma vi (trije) ne boste imeli težav. Si oz. ste ziher že težje oz. zahtevnejše ture delali. Lahko preveriš pri Vinku, saj imaš njegov telefon mežikanje
ppegan5. 07. 2022 09:58:18
Darinka, meni ta pot ni bila nič posebnega oz. zahtevnega. Ja, res prečiš nekaj grušnatih grap, ampak se da brez težav mimo, če si vajen takega sveta. Edino, kar se spomnim, je, da je bila kar strma. A zelo lepa. Pa sem šla z obema repkoma, ki prav tako nista imeli nobenih težav. Jaz je nisem dojemala kot posebej zahtevno mežikanje
darinka45. 07. 2022 10:28:10
Hvala vsem trem za izčrpne informacije. nasmeh
jax5. 07. 2022 10:36:10
Še vedno vztrajam pri tistem, kar sem napisal.
mirank5. 07. 2022 12:20:59
Prav, kar nas je drugačnega mnenja pa tudivelik nasmeh. Darinka čakamo poročilo...in drugo mnenjenasmeh
dprapr5. 07. 2022 13:01:12
Sama "pot" sicer ni nič posebnega, je veliko lepših v naših hribih. Drugače pa na brezpotju niti ne moremo pričakovati široke, zavarovane stezice.
Je pa sam vrh zanimiv razglednik in izhodišče za krasen greben. Šele tam, že pri sestopu z Goličice, se začnejo "težave".nasmeh
andi25. 07. 2022 14:53:07
Goličico je uničil zapis v takrat še knjižnem vodičku Julijske Alpe v 80/90ih, kjer je avtor omenjal orientacijsko najzahtevnejše brezpotje v Julijcih. Pa so potem naši nagoni spremenili brezpotje v shojeno pot in s tem omogočili relativno masovni obisk. Na srečo nam je večini omenjeni greben v nadaljevanju ostal nedostopen. Kaj vse lahko spremeni en internetni zapis/objava, pa še veliko bolj vidimo in opazimo dandanes...
darinka45. 07. 2022 15:21:10
Andi 2. Res je. Pravkar sem prebrala v Miheličevem vodniku. Moj je l 1985. Orientacijsko je zelo zapletena. Tura sodi med najzahtevnejše v tej knjigi! Priporočam spremstvo vodnika. - alpinista. Jaz pravim, ko si tam vidiš ....
andi25. 07. 2022 16:13:11
Ja, kako so se nam fantom zasvetile oči, ko smo prebiralinasmeh Zapis lepo odseva takraten odnos do gora in brezpotij. No, sedaj je seveda shojeno in zato olajšanonasmeh Varno in srečno!
darinka45. 07. 2022 16:16:41
Hvala. nasmeh
darinka46. 07. 2022 21:35:53
Bila sva danes. Nikogar nisva srečala. Pot kar v redu. Če si navajen na brezpotja. Razgledi res enkratni. Vsaka čast tistim ki so to pot tako lepo speljali. Na začetku je nekaj delov, kjer so težji prehodi, ker je potko verjetno voda odnesla. A se da pazljivo čez. Drgač je nekje gosto ruševje. Če imaš tako lepo vreme , kot midva včeraj , si kaj lepšega niti ne moreš želeti. nasmeh
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies