Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Julian Alps / Jerebikovec / Mojstrana - Jerebikovec

Mojstrana - Jerebikovec

Print
Starting point: Mojstrana (720 m)
Lat/Lon: 46,452°N 13,936°E
Time of walking: 2 h 20 min
Difficulty: easy marked way
Altitude difference: 873 m
Altitude difference po putu: 873 m
Map: TNP 1:50.000
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 67.899
 13 people like this post
Number of pictures: 28
Number of comments: 47
Access to the starting point:
Leave the Gorenjska motorway at the Hrušica exit and follow the road towards Kranjska Gora. Just before the village of Dovje, the road branches off to the left and leads to Mojstrana (Vrata, Kot and Krma). Follow the road in the direction of the village of Radovna and the valleys of Krma and Kot. The relatively steep road then takes you past the TNP signboard, near which you park in the parking lot on the right-hand side of the road (on the opposite side of the parking lot you will see the wooden mountain markers for Jerebikovec and Mežakla). Continue on the road towards Radovna and the Krma and Kot valleys.
Path description:
From the parking lot, cross the road and walk to the mountain signposts where the trail to Jerebikovec begins. The trail, which initially follows cart track, goes into the forest from the very beginning and climbs steeply up the slope straight up. After two minutes' walking there is a small crossroads where you continue straight on (the right-hand cart track is lost in the forest). Cart track then turns into a steep footpath which leads along the north-western slopes into an unmarked valley between the two side ridges of the Jerebikovec ridge. After this valley, the path leads us to one of the side ridges of the aforementioned mountain, where a bench is placed to give us a well-deserved rest with a view of Kepa.
Continue to the right, first along the ridge, and then the path passes onto steep slopes which we climb. After an hour and a half of walking, the slope suddenly disappears and the path leads us to another bench, which is located at the memorial to the fallen partisans at mountain pasture Mežakla.
Here the path goes right and almost horizontally crosses the outskirts of the abandoned mountain pasture Mežakla. Just a little further on, you come out on the road at Tilčevův rovt. Follow this road for 5 minutes until the signpost points right up the slopes of Jerebikovec. The path climbs steeply again and leads us to a ridge where the steepness subsides for a short time. From the ridge, the path leads us again to the top slopes of the aforementioned peak. After a few minutes, the path leads us back to the ridge which we follow. The way forward is mostly a few metres below the ridge, which is covered with forest. A few metres below the summit, the forest runs out and we see a small hut (emergency bivouac) on the summit.
Starting point - bench 45 minutes, bench - monument 50 minutes, monument - Jerebikovec 45 minutes.
zemljovid puta - Jerebikovec
On the way: Planina Mežakla (1350m)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book, GPS trag
Pictures:
Mojstrana - Jerebikovec1
Mojstrana - Jerebikovec2
Mojstrana - Jerebikovec3
Mojstrana - Jerebikovec4
Mojstrana - Jerebikovec5
Mojstrana - Jerebikovec6
Mojstrana - Jerebikovec7
Mojstrana - Jerebikovec8
Mojstrana - Jerebikovec9
Mojstrana - Jerebikovec10
Mojstrana - Jerebikovec11
Mojstrana - Jerebikovec12
Mojstrana - Jerebikovec13
Mojstrana - Jerebikovec14
Mojstrana - Jerebikovec15
Mojstrana - Jerebikovec16
Mojstrana - Jerebikovec17
Mojstrana - Jerebikovec18
Mojstrana - Jerebikovec19
Mojstrana - Jerebikovec20
Mojstrana - Jerebikovec21
Mojstrana - Jerebikovec22
Mojstrana - Jerebikovec23
Mojstrana - Jerebikovec24
Mojstrana - Jerebikovec25
Mojstrana - Jerebikovec26
Mojstrana - Jerebikovec27
Mojstrana - Jerebikovec28
Discussion about the trail Mojstrana - Jerebikovec
Guest10. 07. 2006
Prelep izlet,še lepši razgled.Dokler nisi na vrhu ne moreš verjeri ,da se z takega "kuclja" res odpirajo taki razgledi na vse strani.Škoda ker knjiga v bivaku ni več ažurna z Žakljevimi opazovanji.
Guest27. 07. 2006
Hud kolenogriz ampak razgled poplača ves trud!
Guest1. 09. 2006
Priporočan vsem obisk Jerebijovca,v lepem vremenu.Res lep razgled.
Guest16. 12. 2006
Ko boste šli na Jerebikovec, se na vrhu planine Mežeklja (na Tilčevem rovtu) obrnite v desno in po označeni smeri pojdite še pogledat na rob Mežaklje, odkoder je pogled na Triglav, pod njim pa v dolino Kot. Nato pa na vrh Jerebikovca. Domačin Miha
Guest23. 07. 2007
Res človek ne more verjeti,da se z takega "kuclja" odpirajo taki razgledi. Sama pot navzgor je res strma,ko pa prideš na vrh pa lahko pozabiš vse tegobe, ki si jih preživel in v miru meditiraš, ter uživaš v prečudovitih razgledih, le lepo vreme mora biti.
Guest23. 07. 2007
Oaza miru in lepot.V vseh letnih časih.nasmehnasmeh
Guest20. 01. 2008
Ker vem, da je vrh dobro obiskan tudi v slabših pogojih,me zanima, koliko je pot ledena, oz. spolzka? Hvala za podatke.nasmeh
Biser gora15. 03. 2008
Na žalost, na Jerebikovcu nisem bil deležen razgleda, ker sem imel meglo. Mi je pa zaradi hladnega in vetrovnega vremena, prišel prav bivak. Ker je pot zelo strma priporočam palicemežikanje
Klin21. 03. 2008
Tudi mene je grizlo v kolena, ko sem se vzpenjal na Jerebikovec. Razgled pa tak, da bi o njem lahko govoril ure in ure.
FLEKSARCA25. 05. 2008
Danes sem svojo deklico prvič odpeljal gor.Kljub res strmi poti na koncu navdušenje,razgled da ga ni.Mogoče samo nasvet,da je dobro s sabo imeti kakšen sprej proti mrčesu,ker so imele danes muhe gor srečanje.
Stolar25. 06. 2008
Kar primeren izlet za vroč dan, gozd naredi prijetno senco. Motijo le nadležne žuželke, ki jih je na vrhu na tisoče.
heinz5. 12. 2008
Ali kdo ve, če je pot shojena, - npr. za izlet to nedeljo? (sicer pa trenutno spet sneži)
Še to; katere lažje (ali malo manj lahke) poti v Julijcih in Karavankah so v zimskem obdobju po sneženju najprej prehodne (brez krpljev ali smuči)? Sam dereze.
Sicer vem, da pač nekdo mora bit prvi, da v hribih pozimi pogosto sneži itd, a vseeno bi bilo mogoče komu od nas fajn, če bi administrator odprl to temo..
Tadej5. 12. 2008
Heinz, na forumu sem odprl temo, ki jo predlagaš.
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=10001&id=1427
heinz6. 12. 2008
Krasno!
Najboljši gorniški portal na slo. spletu!
Hvala!
Skuta18. 02. 2009
RES hribi.net so zakon!!nasmeh
birch19. 05. 2009
Tukaj bila leta 2003 in brez kondicije pa sem vseeno zmogla klance.Noge oz.kolena res trpijo(še bolj nazaj dol),ampak ko vidiš prelep razgled,je napor pozabljen.mežikanje
darh13. 08. 2010
Minulo nedeljo smo se po tu opisani poti tudi mi prvič povzpeli na Jerebikovec. Razgled z vrha je res čudovita, škoda edinole za nekaj meglic, ki so se začeli zbirati okrog vrhov Julijcev. Več o naših vtisih sem pa zapisal tule.
Parkeljc11. 12. 2010
Danes sem bil gor, nekdo je bil pred odjugo in dežjem gor s krplji. Pot je kar dobro vidna in v glavnem pomrznjena, o markacijah pa škoda izgubljat besed. Na poti je veliko manjših starih snežnih plazov, ki jih z lahkoto prečimo. Pod Tilčevim rovtom je pot spihana, tukaj bi celo prav prišle 4zobe derezice (nevarnost zdrsa).
Od Tilčevega rovta proti vrhu je sneg pomrznjen, hoja ni težavna.
Do vrha sem hodil točno 1 uro in pol, na vrhu krasni razgledi na vse strani. Vrnil sem se po isti poti, sestopal 40 minut.
Maja_C12. 12. 2010
Med včerajšnjim tuhtanjem, kam se podati danes, preberem opis Parkeljca, pogledam še v Miheličev vodniček, kjer piše: "Prijazna nepoznana gora; ne odlašajte", in si rečem: "To bo to za jutri". Na vrhu v družbi zasneženih velikanov ali pa na klopci v bivaku. nasmeh Pod Tilčevim rovtom je res bilo potrebne kar nekaj previdnosti, od klopce navzdol pa se je udiralo ravno prav za uživaški tek nazaj.
avrikelj21. 02. 2011
V soboto 29.2.2011 smo zavzeli ta "balkon Julijcev" s 34 pohodniki. Iz megle smo prišli na sonce, na novozapadli sneg in na vrhu uživali v res lepih razgledih. Zelo priporočam za kondicijsko turo! Pred povratkom domov smo obiskali še Planinski muzej.nasmeh
main22. 02. 2011
Avrikelj, datumi ti nekaj ne štimajo.nasmeh
Bojan_A19. 08. 2011
Dons sem bil prezmatran za v hribe, pa sem šu kle gor laufat. In sem čist navdušen! Pot je strma od prvega do zadnjega metra. Vmes je sicer 300 m bedne nepotrebne ravine, a to se že potrpi. Drgač pa skoz fajn našponano. Tko da je idealno za laufat. Pa še po gmajn je skoz - tko da ni vroče. Na vrh pa nagrada- razgled na Julijce. 43 min.
mošt25. 08. 2011
Sem v enem vodniku prebrala, da se sem gor splača, ko je jerebika rdeča. Žal jaz nisem videla niti ene jerebike. Odkod potem ime?
Breda20. 08. 2012
V soboto 18.8.2012 sem bila na Jerebikovcu. S ceste Mojstrana - Krma do vrha sem potrebovala 1uro 40minut. Razgled je res lep, pot pa ves čas strma. Je pa res, da si ves čas v gozdu, tako da je pot prijetna tudi v poletni vročini...nasmeh
ciklama20. 10. 2012
Današnji prelep dan sva izkoristila za osvojitev Jerebikovca. Zelo zanimiva in zelo, zelo strma tura. Strmina ne popusti vse do vrha in prav poštenoš grizeš kolena. Je pa vrh bolj malo obiskan, zato je miru v izobilju. Na vrhu si res bogato poplačan za trud, saj se odpre razgled na Julijce in na Karavanke. Doline Krma, Kot in Vrata so nanizane ena poleg druge, na vrhu vseh treh pa kraljuje Triglav. Fantastično!nasmeh
klavdipo25. 01. 2013
Ali je pot shojena in kakšne so razmere zdaj po tem sneženju?
Trobec26. 05. 2013
Lepa tura. Opozoril bi edino na eno stvar...v opisu piše označena pot. Res so ene 3 table, ki usmerjajo na vrh, sicer pa pot ni markirana (ja pa brez težav sledljiva).
Bandzo15. 07. 2013
V soboto smo bili na Jerebikovcu in moram priznati, da me je pot zelo pozitivno presenetila. Res je konstantno strma, vendar ni nič težjega. Prav prijetno za utrjevanje kondicije. Razgled v meglo je bil pa na vrhu čudovit! velik nasmeh Priporočam izlet! Tudi, če te na vrhu čaka megla nasmeh
pula6. 12. 2013
Pozna kdo aktualne razmere na poti?
zmeden
Stane713. 12. 2013
Zadeva je predvsem od klopce naprej precej ledena. Brez vsaj malih derez ne hoditi gor.
smolko18. 12. 2013
Razmere danes še vedno take kot jih je navedel Stane7
capraibex11. 06. 2015
Jerebikovec smo obiskali v nedeljo z izhodiščem v Mojstrani.Pot zelo strma,vendar prijetna zaradi sence,katero ponuja gozd vse do vrha.Dobro označena,razgledov ni bilo,meglice so se podile ves dan.
katty24. 03. 2017
Danes,ko je vse mrgolelo v Planico na polete,sem se odločila za Jerebikovec.Pot svoje strmine še ni izgubila,je pa izgubila precej snega.Ta se začne od spomenika vse do Tilčevega rovta,nadaljuje pa se na nekaterih mestih vse do vrha,ki je deloma prekrit s snežno podlago.Razgledi kljub oblačnosti čudoviti,le pogled na bivak je žalosten.Ta popolnoma propada (delček se je že porušil),je pa na novi vpisni knjigi pripisano,da ima g.Žakelj v načrtu zgraditi novega.Vrh še vedno ne obišče prav veliko planincev,tako da bo že držalo,da se vrhov,do katerih vodijo strme steze,lotijo le redki obiskovalci.Ob šopih teloha in družbi peščice gamsov se sestop prav hitro konča.
Navkljub strmini obisk vrha vsekakor priporočam,če ne drugega,že zaradi razgledov.
aditaker28. 04. 2017
Mene pa zanima, če je na vrhu tudi žig, ker ga potrebujemo za eno planinsko knjižico.?
Anze14320. 07. 2017
danes najden nož na parkirišču pri izhodišču. Če kdo pogreša naj kontaktira na mail beny23@gmail.com.
je žig na vrhu.
Majdag23. 12. 2017

Potka dobro uhojena, razgledi božanski. Bivaka ni več, le nova skrinjica z vpisno knjigo je na vrhu..velik nasmeh

http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2017/12/razglednik-na-robu-julijskih-alp.html
Majdag23. 12. 2017
Hvala Ljubica, nikoli ni prepozno.nasmeh
Lunca27. 03. 2018
A je bil kdo na vrhu zadnje ni?
J.P.31. 03. 2019
Pot je lepa, strma in snega je le za vzorec na vrhu in pod vrhom pri klopci. Zimska oprema ni potrebna le dober gorniški čevelj.
Lp
Jusk22. 01. 2020
Strma pot,ampak razgled pa supernasmeh pot je sprva suha in kopna,malo naprej od klopce na sliki 9 pa se začne pojavljati sneg,ki ga je sicer čisto malo,ampak ravno toliko da pot postane spolzka,zato previdno! Na vrhu pa je bilo snega nekaj centimetrov. Lp
Majdag8. 06. 2020

Nedelja, 7.6. Pot je bila večinoma mokra in spolzka. Na vrhu sem le za trenutek ujela vrhove gora, potem jih je zakrila megla. Meglice povsod, saj je lepo tudi to. Se pa nekaj dogaja pod robom, mogoče bo nov bivak. Srečala le eno tekačico. Spodaj ob cesti je travnik poln rož, na cesti pa veliko kolesarjev.nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2020/06/jerebikovec-na-mezakli.html
Jusk24. 10. 2020
po dolgem času spet sem gor,pot je še vedno strmavelik nasmeh od razgledov danes nič posebnega,vsepovsod okoli meglice pa oblaki.. nekaj malega snega je na pl.Mežakla in Tilčevem rovtu,po grebenu gor nič,na vrhu pa nekaj flikic snega. Cela pot pa blatna in spolzka.
J.P.24. 02. 2021
Razmere so trenutno super. Sneg se začne že skoraj na cesti, na vrhu ga je toliko da si v snežni idili. Dobri zimski čevlji so tokrat bili dovolj, dereze so ostale v nahrbtniku. Za nazaj se sneg tako hitro topi, da je gaz prav varen in sestop hiter. Lp
tango20. 09. 2022 16:34:31
Po nekaj letih ponovno na vrhu, pot solidna, sploh ne blatna, strma pa kot vedno. Prijetno presenečenje na vrhu, saj so bili pri najinem zadnjem obisku razgledi skromni in to zaradi vse višjih smrek. Očitno že kar nekaj časa nazaj, so drevje, ki je zapiralo poglede proti Kukovi špici, Dovškemu križu pa vse do Stenarja, posekali, tako da si vrh ponovno zasluži naziv prvovrstnega razglednika. Edino Karavanke so ostale bolj zakrite. Prav prijetna tura!
bo_zl4. 03. 2023 21:34:03
Danes prvič na Jerebikovcu. Razgledi fenomenalni.Snega kar nekaj, zadnjih 15 minut pred vrhom sem jaz naredil prvo gaz, do tja je zgazil gospod, ki ob srečanju ni bil preveč zgovoren. Se mi je pa zdelo kdo je, na vrhu je bil že precejkrat. No doma mi google potrdi da se povsem pravilno domneval kdo je ta gospod L.
J.P.20. 07. 2023 17:25:38
Copy paste od PZS: Planinska pot na Jerebikovec nad Mojstrano je zaradi vetroloma ZAPRTA🚧.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies