Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Julian Alps / Debela peč / The Krma Valley - Debela peč

The Krma Valley - Debela peč

Print
Starting point: The Krma Valley (930 m)
Lat/Lon: 46,3851°N 13,9071°E
Time of walking: 3 h 15 min
Difficulty: difficult marked way
Altitude difference: 1084 m
Altitude difference po putu: 1135 m
Map: TNP 1:50.000
Recommended equipment (summer): helmet
Recommended equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Views: 49.542
 4 people like this post
Number of pictures: 40
Number of comments: 20
Access to the starting point:
Leave the Gorenjska motorway at the Hrušica exit and follow the road towards Kranjska Gora. Just before the village of Dovje, the road branches off to the left and leads to Mojstrana (Vrata, Kot and Krma). Follow the road in the direction of the village of Radovna and the valleys of Krma and Kot. The relatively steep road then takes us past the TNP signboard, after which the road soon lays down and leads us to a crossroads where the macadam road to the valley of Kot branches off to the right. Continue straight ahead on the road, which begins to descend. In the middle of the descent, the road to the Krma valley branches off to the right (straight ahead Radovna). A little further on, you come to the next crossroads, where you continue to the right in the direction of Krma. The macadam road then leads to Kovinarska hut, and we follow it further. Occasionally, a slightly worse road then leads us to the parking lot in front of the gate.
Path description:
Just 50m before the parking lot, a marked trail to Lipanca branches off to the left. Take this path, which after an initial three-minute walk begins to climb steeply. After a few minutes of walking, the path leads us under the cliffs where we notice a sign that the path we are going to climb was built in 1952.
The path then climbs steeply through the forest to a slightly more difficult crossing, where we are helped by wedges, less steep steps and a steel cable (not difficult). The path then leads us between dwarf pines and we continue to follow it to a mighty torrential ravine. The ravine is reached by a slight descent at first, and on the other side by a steep slope. Crossing the ravine is difficult or even impossible after heavi rainfall, but as the slopes are steep the water drains away quickly. The path then climbs through the forest, still steeply upwards. The path, however, gets closer and closer to the steep slopes and rocky cliffs. As the forest becomes much thinner, the path climbs steeper still. For a short time the path becomes so steep that you have to help yourself a little with your hands. This part is a slip hazard in wet conditions, but in dry conditions it is not a major hazard. The path then leads under steep rocky cliffs where, especially in spring, there is a high risk of falling rocks. The crossing under the cliffs is almost horizontal, and then the path climbs again. Again, we are helped by a small (easy) steel cable, which leads to grassy slopes. Next, we cross the slopes again, exposed to falling rocks, and soon afterwards we reach a less steep part of the path. Continue climbing along the increasingly scenic path mostly between dwarf pines and sparse wods to a crossroads where you turn left in the route Debela peč.
The way ahead leads us in a moderate ascent in a few minutes to Lipanska vrata, from which we descend in a few steps to the crossroads.
Continue left in the route Brdo - Debela peč along the path surrounded by dwarf pines almost horizontally. Follow the path from which the path to the top of Brda branches off twice to the left to a crossroads where the normal approach from Pokljuka to Debelo peć joins. Continue in the direction of Debela peč, occasionally even slightly downhill to the last steeper ascent. The climb up the top slope Debela peč is not difficult and takes about ten minutes.
zemljovid puta - Debela peč
On the way: Lipanska vrata (1898m)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
The Krma Valley - Debela peč1
The Krma Valley - Debela peč2
The Krma Valley - Debela peč3
The Krma Valley - Debela peč4
The Krma Valley - Debela peč5
The Krma Valley - Debela peč6
The Krma Valley - Debela peč7
The Krma Valley - Debela peč8
The Krma Valley - Debela peč9
The Krma Valley - Debela peč10
The Krma Valley - Debela peč11
The Krma Valley - Debela peč12
The Krma Valley - Debela peč13
The Krma Valley - Debela peč14
The Krma Valley - Debela peč15
The Krma Valley - Debela peč16
The Krma Valley - Debela peč17
The Krma Valley - Debela peč18
The Krma Valley - Debela peč19
The Krma Valley - Debela peč20
The Krma Valley - Debela peč21
The Krma Valley - Debela peč22
The Krma Valley - Debela peč23
The Krma Valley - Debela peč24
The Krma Valley - Debela peč25
The Krma Valley - Debela peč26
The Krma Valley - Debela peč27
The Krma Valley - Debela peč28
The Krma Valley - Debela peč29
The Krma Valley - Debela peč30
The Krma Valley - Debela peč31
The Krma Valley - Debela peč32
The Krma Valley - Debela peč33
The Krma Valley - Debela peč34
The Krma Valley - Debela peč35
The Krma Valley - Debela peč36
The Krma Valley - Debela peč37
The Krma Valley - Debela peč38
The Krma Valley - Debela peč39
The Krma Valley - Debela peč40
Discussion about the trail The Krma Valley - Debela peč
ben12. 08. 2008
Zanima me , če kdo pozna lovsko pot, ki se začne za Kovinarsko kočo v Krmi in pripelje na sleme med Brdom in Debelo pečjo. Sam sem nekaj poiskušal vendar mi zaradi pomanjkanja časa nekako ni uspelo priti prav daleč, pa še prepričan nisem če sem bil na pravi poti.
Zmotilo me je namreč to, da ko najdemo pot in ji ob potočku sledimo navzgor, bi se sto višinskih metrov višje ob vodnem zajetju morala pot obrniti v desno, pa se na višini 1200m še vedno ni, tako da sem raje obrnil.
Za vsako informacijo bi bil zelo hvaležen.nasmeh
Klin14. 08. 2008
Omenjena pot bi tudi mene zanimala, a kolikor sem slišal je v zgornjem delu zaradi plazov popolnoma zasuta.
montana30. 08. 2009
Menim, da je oznaka zahtevnosti precej zavajajoča saj je pot vse prej kot lahka. Tudi na zemljevidu Triglavskega narodnega parka iz leta 2006 je celotna druga polovica poti označena pikčasto, kar pomeni zahtevno! Sicer je pot dobro markirana, vendar zelo strma, jeklenice so tam kjer se nahajajo precej nepotrebne, bi pa bile dobrodošle na nekaterih drugih mestih, kjer si je potrebno pomagati z ruševjem. Ker je celotna pot senčna, so ponekod skale mokre oz. vlažne tako, da je potrebna velika previdnost.
montana1. 09. 2009
Lepo, da ste oznako zahtevnosti popravili. Pohvalno. lpnasmeh
heinz2. 09. 2009
Glede zahtevnosti se strinjam z montano, kajti če je npr pot iz Kota do Staničevega doma delno zahtevna, je ta še tolikanj bolj, oz ju sploh težko primerjam..
Danes sem šel pogledat in moram reči, da je večji del t.j. od Krme do Lipanskih vratc kar nevarna, posebej pri sestopu v mokrem, kar pa kot zgleda velja večji del dneva. Še v popldanskem času so bile skale mokre. Tisti del za katerega piše, da je pot tako strma, da moramo uporabljati roke, je še najtežji, posebej ker na voljo ni kaj dosti oprijema (kak klin ali jeklenica bi bila nuja). Če bi na tem delu zdrsnili, bi bilo zagotovo usodno.
Glede na moje dosedanje izkušnje z lahkimi in zahtevnimi potmi, bi jo označil kar pod zahtevno.
jax17. 08. 2012
Danes gor in se v glavnem strinjam s heinzem. Pot je krasno markirana - čisto na novo, morda celo preveč. Ampak očitno so markacisti na akciji totalno padli not, kar se vidi tudi po tem, da je nekomu očitno zmanjkalo bele barve in je del markacij samo rdečih krogcev brez pike mežikanje
Se pa strinjam s prej povedanim: določena mesta bi morala biti zavarovana, zlasti tiste strme skale ob zgornjem prehodu grape. Tam je nevarno, in to zelo.
Danes obenem še vse fino mokro, kar je stvar naredilo še bolj zabavno, še sploh pri sestopu. Ampak okej, tura za psiho, kar je včasih tudi potrebno. Ne ravno najprijetnejša možna tura, ampak all in all je bilo čisto okej, dejansko resneje kot sem si mislil, in kar dobro sem se počutil po sestopu.
Alfista18. 08. 2012
Potem sva se midva srečala. Tudi jaz gor in dol in po pravici povedano, gor zelo lepo, dol pa trpljenje na kvadrat saj sem porabil več časa za dol kot za gor. V zgornji tretji četrtini je res nevarno in bi morali namestiti vsaj nekaj klinov na prehodu, ki je omenjen.
Jaz sem šel zgodaj in kljub temu, da je bilo zelo mokro nisem imel težav (očitno dobri čevlji), po opoldnevu je pa sonce že dovolj visoko in posuši večino poti.

Če bo kaj pomagalo ... PD navrtajte dodatne kline, če ne celo namestite pletenico na tistem skoku, ker je sicer škoda, ker je pot na vseh ostalih mestih primerno varovana.

Sicer pa super tura, predvsem za tiste, ki imajo radi mir.
jax18. 08. 2012
Hja, na sami Kovinarski sva midva srečala samo enega človeka - osamljenega gospoda z orjaškim nahrbtnikom, ki sva ga med sestopom ujela ravno pri malici. Če to nisi bil ti, smo se najbrž srečali nekje v vršnem delu poti, med vso tisto množico pokljuških izletnikov.
Je pa lepo, ko lahko ista gora omogoča tako različne dostope - od tistih, ki se pripeljejo na Pokljuko in grejo samo malo na sprehod, pa do resnih gorniških tur. Če bi ravno takrat iz severne stene izplezala še kaka naveza, bi bila hierarhija obiskovalcev popolna, ampak midva nisva imela te sreče mežikanje
Alfista18. 08. 2012
Ja potem pa ne, ker sem jaz gospoda videl zelo proti vrhu, vmes sem imel zgleda siesto na Brdih.
katty19. 08. 2012
No, danes sva se s prijateljico vzpeli po tej smeri. Pot za gor je res čudovita, raznolika in polna mirunasmehmežikanje...pa očitno tako malokrat obiskana, da je tu ogromno gamsjih družin, pa še belke sva srečalinasmehmežikanje. Glede na to, da Debela peč presega z nekaj metri tisto našo "magično" mejo, lahko rečem, da je vzpon iz te smeri prava pravcata turamežikanje. Da samo še dodam, da bi bilo na tej poti potrebno namestiti nekaj dodatnih varoval(kakšni klini in skobe mogoče, jeklenice niti ne), saj se je ob manjši dolžini nog potrebno za kak korak kar pošteno potruditieekvelik nasmeh.
Owerall, je pa tura čudovita in se jo bom najbrž še kdaj lotila. Je pa problem potem pri organizaciji prevoza nazaj v Krmo. Prava mala avanturavelik nasmeheekmežikanje.
Petrca28. 07. 2014
Krasna pot, a naporna, tako gor kot dol. Sestop je mestoma kar težak.
Čas hoje, ki je naveden je nerealen oz. ga je navedel neko, ki poti ni prehodil.
Pot priporočam samo "uhojenim" planincem.
Zebdi28. 07. 2014
Hm, kaj pa vem. Na PZS strani je navedena časovnica 4h od Kovinarske koče do Debele peči, glede na ta opis in če zemljevid ne laže, pa je parkirišče 2-3km naprej od koče; to pa po mojih izkušnjah s časovnicami v Julijcih pomeni, da bi znala biti zgoraj navedena 3 ure 15 min kar natančna. Na žalost pa pri roki nimam Miheličevega vodnika, da bi še tam preveril...
gorolazka28. 07. 2014
Mihelič piše 4 ure od Kovinarske koce oz. 3,5 s ceste na Lipanska vrata.
garmont11. 07. 2015
Na sliki 2- zgornje table ni več.
misace22. 04. 2017
21.4.2017, Do tele grape po suhi in dobro ohranjeni poti, tale nedefiniran snegec me je pa obrnil.
misace22. 04. 2017
Bi dal sliko pa nimam opcije ?
Tadej22. 04. 2017
Slike je možno naložiti le v forum-razmere.
karlin21. 06. 2018
Danes sem prehodil to pot- potrebno je prečiti manjše snežišče, ki pa ni nevarno, zimska oprema ni potrebna. Drugače je pot lepo urejena, potrebno je prestopiti par podrtih dreves, drugače pa je vse v redu. Pot po senci navzgor in navzdol- najlepše v tem soparnem dnevu.
Jusk28. 07. 2020
Tudi mene je ta pot že dolgo mikala in danes sem se je lotil,ampak skoraj nič sence,res pa je da sem šel popoldne.. in res strmina do Lipanskih vratc ne popusti,na trenutke kar težka pot,ampak razgledi med potjo in na vrhu vse to poplačajonasmeh zelo previden je treba biti pri sestopu,strmi deli poti so polni šodra in zato zelo drsi.
CarpeDiem24717. 01. 2022 10:16:16
Kolikor razumen vaša priporočila glede sestopa, bo potem najboljši z dvemi vozili in bo povratek mimo koče na Lioanci.nasmeh
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies