Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Karawanks / Stegovnik / Dol - Stegovnik (via Močnikovo sedlo)

Dol - Stegovnik (via Močnikovo sedlo)

Print
Starting point: Dol (850 m)
Lat/Lon: 46,3826°N 14,4445°E
Destination: Stegovnik (1692 m)
Name of path: via Močnikovo sedlo
Time of walking: 2 h 30 min
Difficulty: partly demanding marked way
Altitude difference: 842 m
Altitude difference po putu: 842 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 36.666
 6 people like this post
Number of pictures: 25
Number of comments: 34
Access to the starting point:
From the motorway Ljubljana - Jesenice take the exit Kranj - East and follow the road in the direction of Jezersko, but only as far as the Kanonir Inn, where you turn left. Continue on the asphalted road, but only until the crossroads about 2km away, where the road to Stegovnik branches off to the right. Take this road and follow it for a few 100m to a roadblock, where you park in a small parking lot.
Path description:
From the barrier, follow the forest road, which after about 20 minutes leads to a crossroads. Turn right and follow the road to a large grassy clearing where the house stands. Here, go straight on to the footpath after the Stegovnik markings (left Stegovnik out of the window, unmarked path). The path climbs slightly and leads to cart track. Here, look carefully at the markings and make sure that cart track does not mislead you. The path then crosses cart track a few more times and leads to Močnikovo sedlo together with the track.
Here, at the saddle, we take a sharp left and after a few steps we reach a new crossroads along a wide path. Go left again for the route Stegovnik. The path soon leads to another track. This is the track we have been walking on since before the saddle. Follow this cart track for about 5 minutes to the place where the path to Stegovnik branches off to the right. After an initial climb, the path quickly becomes gently sloping and leads us in a crossing to the right to a torrential ravine. Here the path begins to climb steeply along the torrent which in the upper part crosses and leads us to the other side. Here the steepness eases again and leads us through a beautiful forest to a saddle called Pri Lojtri.
The path then climbs along an initially gently sloping ridge, which soon becomes quite steep (dangerous to slip in wet conditions). The path then overcomes the only difficult spot on the way with the help of a rope. The route crosses a 3 metre long exposed shelf. After that, the path leads to a less steep ridge which, with beautiful views, is followed to the top, which is reached in 10 minutes of further walking.
zemljovid puta - Stegovnik
On the way: Močnikovo sedlo (1315m)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama
Pictures:
Dol - Stegovnik1
Dol - Stegovnik2
Dol - Stegovnik3
Dol - Stegovnik4
Dol - Stegovnik5
Dol - Stegovnik6
Dol - Stegovnik7
Dol - Stegovnik8
Dol - Stegovnik9
Dol - Stegovnik10
Dol - Stegovnik11
Dol - Stegovnik12
Dol - Stegovnik13
Dol - Stegovnik14
Dol - Stegovnik15
Dol - Stegovnik16
Dol - Stegovnik17
Dol - Stegovnik18
Dol - Stegovnik19
Dol - Stegovnik20
Dol - Stegovnik21
Dol - Stegovnik22
Dol - Stegovnik23
Dol - Stegovnik24
Dol - Stegovnik25
Discussion about the trail Dol - Stegovnik (via Močnikovo sedlo)
ROBERT22. 08. 2006
lepa sproščujoča pot, polna prijetnih presenečenj!
Guest26. 08. 2006
Možici,prave mojstrovine.
Guest29. 08. 2006
In če imaš srečo in dobre oči, da vidiš tudi jurčke, si nabereš še večerjo. Vsaj jaz imam tako prijetno izkušnjo. Ja, zelo lepo se je potepat po gorah nad Jezerskim.
Guest18. 09. 2006
To je zame najlepši sredogorski izlet!!velik nasmehnasmeh
Guest25. 05. 2007
Norma je malo preterana .jaz sem porabil točno tri ure, pa hitro hodim.Nikjer niso omenjeni prehodi skozi čudovita naravna okna.Skozi izhodnega se mora kar pošteno pripogniti.Na vru res čudovit razgled.
Tadej25. 05. 2007
Okna so omenjena pri vpisu skozi okno http://www.hribi.net/pot.asp?gorovjeid=3&id=442&potid=654
Leon812. 08. 2009
Tudi meni se zdi čas 2 uri in pol prehud. Včeraj sva bila namreč z ženo na tej turi in sva hodila dobre 3 ure. Pa tudi opis poti v dnevniku 'Kranjski vrhovi' navaja čas 3 ure. Predlagam torej, da popravite čas na 3 ure.
Parkeljc24. 06. 2010
Hm "tajming" je zelo relativen, sam sem namreč danes hodil od zapornice do vrha cca 1 uro in 45, pa se mi zdi, kot da sem se vlekel kot... Razgledje pa res fenomenalen; Košuta, Kočna, Grintovc, Storžič, Javornik, Kozji vrh,... Priporočam!
bolhca15. 11. 2010
Včeraj sva s kolegom opravila lep jesenski izlet po tej poti in čas bo kar držal. Midva sva bila od rampe pa do vrha prej kot v dveh urah in pol. Sem pa nekje na poti izgubila majhen fotoaparat v črni usnjeni torbici. Če ga je, ali bo, kdo kjerkoli na poti našel, bom zelo vesela, če mi pošlje sporočilo.
Sim7913. 08. 2012
Zanimiva pot. Je pa nekoliko slabše označena - markacij je na nekaterih mestih malo in so zelo zbledele.
metod25. 11. 2012
Zapora ceste velja od 20.7. do 20.10, so pritrdili dodatno tablo. Danes je bilo prijetno, na vrhu toplo, brez vetra in mir. Po grebenu proti vrhu so še vidne žice nekdanje Bornove obore za jelenjad. Ob žicah sem opazil mejni kamen z inicialkama D.J. Ali morda kdo ve kaj pomenita?
peterr25. 11. 2012
Mejni kamen z inicialami D.J. je tudi na vrhu sosednjega Ruša 1614m, ko sem se pred leti zanimal sem dobil podatek da je bil v Kokri veleposestnik Dolenc.Na netu sem našel podatek,da sta v začetku svetovne krize po prvi svetovni vojni veliko večino posestev in žag v Kokri kupila Franc Dolenc (očetu je bilo im Jože izhajajo pa iz Škofloškega konca kjer so tudi imeli lesni obrat na trati)in Franc Hajnrich.Leta 1924 je kupil še žago v Preddvoru(150 delavcev) in grad Hrib v Predvoru. 1929 pa sta z Hajnrichom kupila posestvo Brdo in ga 1935 prodala Karadžorževiču. Povsej verjetnosti so ti kamni onačevali mejo njegovih posestev.
metod25. 11. 2012
Peterr, hvala. Lep izlet in še nekaj novega sem se naučil.
ljubitelj gora21. 05. 2013
Začnem pri zapornici, po označeni poti do vrha Stegovnika, vračam se čez okno, več slik na naslednji povezavi: https://picasaweb.google.com/114400986607884783562/StegovnikMJavornik#
smatjaz15. 10. 2013
Lisica, danes sem obiskal Stegovnik in moram reči da je to izjemen izlet, še posebej ker sem se povzpel čez okno in vračal čez Močnikovo sedlo, kot si predlagala.nasmeh Administrator lahko mirno popravi čas na 3 ure, kot ga porabi povprečen pohodnik za vzpon.cool Velika graja pa leti na Planinsko društvo ki je zadolženo za te poti, saj so markacije v stanju kot bi bile narejene nekje med I in II svetovno vojno, pa še tu pa tam kakšna manjka ker so gozdarji podli drevo na katerem je bila, tako da pri počitniški hišici sploh ni označena smer levo čez okno (niti je nisem našel na nobenem zemljevidu, razen na hribi.net), kasneje pa jih tudi zmanjka, že pri odcepu iz gozdne poti, pa vse do okna !!! Poleg vsega pa iskanje poti otežuje še spravilo lesa ki ravnokar poteka in je vzrok mnogo novim potem ki lahko zavedejo. Lisica brez tvojega opisa bi bilo zelo težko - hvala! Glede dejstva da sta že jerinjan 2009 in bojan a 2010, opozorila na slabe označne, bi bil skrajni čas da omenjeno PD nekaj ukrene, saj se očitno ne zaveda kakšen biser ima. Vračanje čez Močnikovo sedlo je malo lažje ker je pot bolj uhojena ker veliko obiskovalcev ne ve za pot čez okno in uporablja čez sedlo.jezeneek Zahvaliti se moram tudi dvema prijaznima mladenkama ki sem jih srečal pri vzponu in sta mi pomagali z napotki o poti.mežikanje Na pomlad se ponovno vrnem in opravim vzpon še z nasprotne strani in jo podaljšam do koče pod Storžičem. In če markacije še ne bodo popravljene bom sam nesel tisto "kilo" barve gor in jih popravil.jezikmežikanje No ja kdor se bo odpravil gor naj upošteva nasvet lisice - pomaga. Srečno in varen korak vsem !
PS: kritika markcistom ni bila zlonamerna, izražena je bila le želja da se kaj premakne na tem področju, a ne?
PAJKEC17. 10. 2013
Popolnoma se strinjam z smatjažem. Pot je čudovita, primerna za vsakogar in res je škoda, da je tako slabo markirana.Jaz osebno sem hodil z opisom v roki. Mislim, da je zdaj pravi čas za obisk te gore, saj zlato rumena barva macesnov v tem letnem času še popestri to zanimivo turo.
som6917. 10. 2013
Do Močnikovega sedla predlagam pot od kmetije Rezman, kjer je še vedno manj gozdnih vlak.
smatjaz30. 10. 2013
som69, mogoče res, vendar potem se moraš pa odrečipoti skozi okno, kar bi bila velika škoda ali pa od Kanonirja nekaj časa pešačiti nazaj. Škoda bi bilo da nebi naredil krožne poti. Varen korak vsem.mežikanje
som6930. 10. 2013
To pa ne bo držalo, krožna pot, ki poteka skozi okno, je nad Močnikovim sedlom.
martinkarpan31. 10. 2013
zdravo a mi poveste kje ste parkirali? ker pri zapornici je polno hlodov in vse blatno....
Lisica31. 10. 2013
Jaz sem parkirala pri zapornici, je bila pa takrat zapornica gor in se je dalo z avtom še naprej, recimo do tistega vikenda/hiše kjer je razpotje za krožno pot. Parkiraš lahko tudi nižje dol pod hišo v Dolu-si pač za kakšnih 5-10 min podaljšaš pot.
smatjaz1. 11. 2013
martin, jaz sem na travniku ob cesti kakih 100m pred zapornico, res pa da takrat še ni bilo toliko hlodov, blato pa. Če pa se uspeš prebiti čez blato z avtom pa tako kot je napisala lisica. Lahko pa tudi že na prvem križišču kjer cesta prvič skrene v desno. Paziti moraš le da je vozilo dovolj z ceste zaradi vleke hlodov.nasmeh
Andrej-25. 06. 2014
V soboto sem se odpravil na Stegovnik cez Mocnikovo sedlo. Parkiral sem nad kmetijo Lindau in se odpravil na pot. Pot je siroka in lepa, malo se sicer vlece, kasneje pa preide v gozdno pot. Vse do vrha je bilo super in cudovito.

Nazaj sem se odlocil da grem skozi okno in mimo planine Javornik. Tako bi naredil lep krog. Tu sem oskrbnika povprasal za pot v smeri Kanonirja, da bi prisel nazaj na tocko odhoda. Prijazni oskrbnik mi je dejal naj grem samo cez leso pri koci in se drzim samo desne. Ampak, ce bi se drzal samo desne, bi prisel do doma pod Storzicem :-) Vsaj tako so kazale table in planinci, ki so sli tja :-)

Pri tem razpotju sem nadaljeval po edini mozni poti za Stegovnik cez Mocnikovo sedlo, mislec, da nekje se bo ze odcepilo za dol. Po nekajminutni hoji pridem do nove table, ki lepo oznacuje pot in se potrdi, da sem izbral pravo pot. Vendar me ze cez cca 100 m preseneti konec poti, zagrajena z zico, kateri sledi strm in neprehoden breg (na dol seveda). Torej kljub oznaceni poti se le ta konca in nisem vedel kam naprej? Odlocil sem se da grem nazaj preverit, ce sem kje zgresil, vendar nisem. Pri leseni lopi na travniku sem nato nadaljeval pot na pamet po bregu, skozi gosto in zelo strmo gmajno, dokler nisem prisel do grabna, ki je bil sicer suh, vendar skrajno neprijeten za hojo :-/

Tako sem prehodil cel graben (cca 40 min) in prisel ven na cesto, katera vodi potem do zgornjega parkirisca in naprej do spodnjega parkirisca z zapornico.

Konec dober, vse dobro, le ne gre mi v glavo, zakaj se ta pot od planine Javornik v smeri Kanonirja kar na enkrat konca?!?

Ali kdo ve kje sem ga polomil, mogoce spregledal pot? Odlocil sem se, da vzpon ponovim, ampak prej bi rab prebral kaksen koristen nasvet :-)

Hvala!
ljubitelj gora25. 06. 2014
Sem se iz Stegovnika podal proti Malem Javorniku po S strani, z vrha sem nekaj časa sledil označeni nazaj v smeri Stegovnika, nato pa direkt dol v dolino. Tam je kr problem, če se vračaš res direkt dol.
En potek, kako sem šel:
http://shrani.si/f/2f/ac/3JzIUlNx/22222.jpg
dragon5. 08. 2014
Andrej, v nedeljo sem opravil to pot kot jo ti opisuješ in ti lahko povem kje si zgrešil. Na javorniškem prevalu sta dve razpotji. Najprej prvo in po nekaj desetih metrih še drugo. Pri obeh greš samo naravnost v smeri Jezerskega. Vse je dobro označeno, cel kup enih tabel. Po približno pol ure prideš na makedamsko cesto, ki pa jo samo prečiš in nadaljuješ po gozdu še kakih deset minut in se zopet priključiš cesti, ki pelje proti Dolu.
Upam, da sem ti pomagal in srečno v hribih.
Gost7927. 04. 2015
Zelo lepa pot (še posebej krožna...skozi okna), vendar na posameznih odsekih slabše markirana. Uradne markacije so v veliki meri prerasli lišaji in mah ali pa so zbledele, zato so nekoliko težje vidne.
Zapornica je dvignjena (in ostaja dvignjena - kot mi je potrdil bližnji kmet)...za tiste, ki bi mogoče želeli po cesti nekoliko višje. Za termin 20.7.-20.10. pa naj bi veljala popolna zapora (tabla). Makadamska cesta pa je tudi v solidnem stanju.
Hahar24. 08. 2015
U subotu smo izveli "kružnu" turu od zapornice u Dolu, odmah nakon kmetije Lindau? (na zemljevidu: Limdav?). Držali smo se zabrane i pješačili cestom do počitniške hiše na jasi. Na povratku smo vidjeli da su se neki popeli autom do gore jezik i bilo nam je žao kaj i mi to nismo napravili. Cesta je 5++! Krenuli smo preko Močnikovog sedla na vrh. Markacije su zelo dobre, a natpisne table uočljive i jako korisne. S vrha smo nastavili celotnim grebenom i spustili se do okna, skozi okno prešli na drugo stran. Dočakal nas je putokaz za Močnikovo sedlo. Odločila smo se vrnuti proti Močnikovom sedlu. Staza do M. sedla dobro je markirana, ali ne bismo je preporučili eek jer je zbog ledoloma/žledoloma provedena jaaaako nisko ispod stare staze(?) koja je zatrpana popadalim stablima. Gubi se najmanje 150 m visine i onda se tih 150 m mora penjati natrag gore po slabom terenu i neuhodanoj stazi. Mora se priznati da su se markacisti dobro namučili, prosekli stazu i lepo je označili cool, ali trasa je vseeno res nezgodna! Domačin u počitniškoj hišici na začetku priporočil naju je naj se ob povratku spustimo na cestu, ali nakon okna cesta se ni vidla i nismo se usudili spustiti naslijepo po velikoj strmini u nepoznatoj gori. Za celotnu turu potrebovali smo več kot šest ur - več za sestop in vrnitev kot za vzpon! Gora je res čudovita, pravi mali biser, ali opisana "krožna" tura ni najbolja ideja!
Batistuta10. 07. 2017
Danes sem šel na Stegovnik po poti čez Močnikovo sedlo, pot je lepo označena, rabil sem 1h 50' do vrha. Na vrhu sem nato nadaljeval naprej (ne nazaj po isti poti) in ta pot me je privedla do okna. Okno žal ni označeno na zemljevidu na tej strani, (je pa označeno na zemljevidu Jezersko z okolico 1:25000). Okno je totalno fascinantno, saj ima 5 oči, po mojem mnenju najlepše v Sloveniji.
Naslednja napaka na zemljevidu je, da ni vrisana markirana sprehejalna steza, ki povezuje obe markirani poti, ki gresta proti Javorniškemu prevalu (ena iz vrha Stegovnika, druga iz Močnikovega sedla). Torej, ko pridete v smeri navzdol skozi okno, nadaljujte po markirani poti 5-8 minut, nato pa pridete do križišča, kjer sta markirani dve poti, ena gre desno po ravnem, izberite pa tusti, ki gre levo navzgor. Ta potka vas pripelje do označenega križišča, kjer nadaljujete proti Močnikovemu sedlu. Tako naredite krožno pot, ki je veliko bolj zanimiva, ter vidite tudi okno, ki je ''must-see''!
svizec111. 07. 2017
Mene pa zanima, če vsaj 75% poti na Stegovnik poteka v senci (in to popoldne, po 14h!) in je tako primerna za te vroče dni? Ali pa če kdo morda pozna kak drug hrib,goro z cca 1000 m višinske razlike, ki v 80% poteka po senci popoldne, potem pa ima na vrhu vseeno lep razgled- nekaj takega kot Ciprnik z Jasne (Kranjska Gora) ? Hvala
Janezs13. 07. 2017


Dobro,da ne vprašaš koliko stopinj bo met potjo.
siddh22. 04. 2019
Tale pot ni vec priporocljiva. Na poti gor sva se kljub trudu izgubila, ker je okrog Mocnikovega sedla poseka, ki otezi iskanje markacij pa tudi poti (ce bo kdo sel, treba se je drzati skrajne leve). Pot nazaj (sla sva krozno, z vrha naprej po grebenu, pa dol in skozi okna) pa je, ceprav dobro oznacena, res zelo podrta - ogromno podrtih dreves in balvanov, cez katere je treba plezati ali iti okrog.
trdi14. 07. 2019
Se strinjam s predhodnikom, ta krožna pot je sicer lepo označena, markacije zgledajo dokaj nove. Težava je res na tej poseki, kjer so očitno posekali drevesa z markacijami, na srečo je ob koncu poseke velik možic, ki te usmeri na markirano pot, vendar je na poti res ogromno podrtih dreves, sploh od okna nazaj proti Močnikovemu sedlu, tako da je kar naporna pot.
Zdenkob24. 07. 2020
V ponedeljek, 20. julija sem se povzpel na Stegovnik z Dola skozi okno, vračal pa sem se preko Močnikovega sedla. Pot z Dola skozi okno sicer ni uradno označena, se pa da pomagati z neuradnimi oznakami, tukajšnjim opisom in komentarji. Na poti je nekaj posek, kjer se oznake izgubijo, in veliko podrtih dreves, ki ji je potrebno ali obiti ali preplezati ali zlesti pod njimi - tako pri vzponu kot tudi pri spustu. Najbrž je to tudi razlog za skromen obisk tega vrha, ki sicer nudi lepe razglede.
anica.zu14. 10. 2023 12:23:48
Pot skozi okno je čisto na novo markirana.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies