Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Karawanks / Begunjščica / Tinčkova koča - Begunjščica

Tinčkova koča - Begunjščica

Print
Starting point: Tinčkova koča (1070 m)
Lat/Lon: 46,4228°N 14,1991°E
Time of walking: 3 h 15 min
Difficulty: partly demanding marked way
Altitude difference: 990 m
Altitude difference po putu: 990 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Recommended equipment (summer): helmet
Recommended equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Views: 32.600
 3 people like this post
Number of pictures: 39
Number of comments: 16
Access to the starting point:
From the Ljubljana - Jesenice motorway, take the Lesce exit and follow the road towards Žirovnica and Jesenice. After a few km of driving, you will come to a crossroads where the road to Žirovnica and Moste turns right (from Jesenice, left). Just a few metres further, at the next crossroads, turn left into Moste (right into Žirovnica). Continue past the memorial to the fallen fighters, where the road starts to climb uphill under the railway line. At the top of the hill, turn right (at the Vila Karin sign) and we continue towards Završniškem jezero and Valvasor's home. The road then bends and leads to a crossroads where the road to Valvasor's home branches off to the left, and we continue straight ahead on the initially still asphalted road. The road soon becomes macadam, and we follow it to a parking area near Tinček's hut. The road is often in quite bad condition in the upper part.
Path description:
From the parking lot at Tinčková's cottage, continue along the wide stone cart track towards the cottage at the source of the Završnice River. After a few steps, the signs direct us slightly to the right, onto a slightly steeper footpath that climbs over a grassy slope with a view, and then returns to the aforementioned cart track, which we follow to the right. "After a few minutes' further walking, Cart track, which climbs relatively steeply through the wods, leads to a pasture fence, beyond which a marked crossroads is reached.
Continue to the right in the direction of Roblek's home (straight ahead to the cottage at the source of the Završnice River) along the path, which climbs initially gently and then steeply through the forest. The steepness quickly eases and the path turns slightly to the right, where it crosses relatively steep slopes. After a short crossing, the path turns left and starts to climb very steeply up a small, rather steep valley. The very steep and rubbly path (high risk of slipping when descending) briefly dips higher up, then turns to the right, where it climbs in switchbacks over very steep slopes again. Higher up, the steepness eases and the path leads to the side ridge Begunjščica, which is ascended in a few minutes to Roblek's home.
From the house, continue right in the direction Veliki vrh to Begunjščica along the path, which after a few steps goes into the forest. The Lane of the forest, which is short, quickly turns into bushes and higher up into dwarf pines. After a good 20 minutes of ascent from Roblek's house, we reach the next crossroads, where we continue again in the direction of Veliki vrh, which is the highest peak of Begunjščice at 2060m. The way forward is cross-climbing, along the sometimes quite steep southern slopes of Begunjščice. The cross path, which offers beautiful views of Gorenjska, has a larger number of orientation lops in the upper part. Due to the large number of hikers and sheep, the upper part of the trail has a number of paths that can quickly lead you off the right path. To avoid going astray, which can happen quickly in the fog, keep to the left (upper), although very poorly marked, path. The path, which is also dangerous to slip on in the wet, then just leads us to a scenic peak. Starting point - Roblekov dom 1:45, Roblekov dom - Begunjščica 1:30.
zemljovid puta - Begunjščica
On the way: Roblekov dom na Begunjščici mountain hut (1657m)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Tinčkova koča - Begunjščica1
Tinčkova koča - Begunjščica2
Tinčkova koča - Begunjščica3
Tinčkova koča - Begunjščica4
Tinčkova koča - Begunjščica5
Tinčkova koča - Begunjščica6
Tinčkova koča - Begunjščica7
Tinčkova koča - Begunjščica8
Tinčkova koča - Begunjščica9
Tinčkova koča - Begunjščica10
Tinčkova koča - Begunjščica11
Tinčkova koča - Begunjščica12
Tinčkova koča - Begunjščica13
Tinčkova koča - Begunjščica14
Tinčkova koča - Begunjščica15
Tinčkova koča - Begunjščica16
Tinčkova koča - Begunjščica17
Tinčkova koča - Begunjščica18
Tinčkova koča - Begunjščica19
Tinčkova koča - Begunjščica20
Tinčkova koča - Begunjščica21
Tinčkova koča - Begunjščica22
Tinčkova koča - Begunjščica23
Tinčkova koča - Begunjščica24
Tinčkova koča - Begunjščica25
Tinčkova koča - Begunjščica26
Tinčkova koča - Begunjščica27
Tinčkova koča - Begunjščica28
Tinčkova koča - Begunjščica29
Tinčkova koča - Begunjščica30
Tinčkova koča - Begunjščica31
Tinčkova koča - Begunjščica32
Tinčkova koča - Begunjščica33
Tinčkova koča - Begunjščica34
Tinčkova koča - Begunjščica35
Tinčkova koča - Begunjščica36
Tinčkova koča - Begunjščica37
Tinčkova koča - Begunjščica38
Tinčkova koča - Begunjščica39
Discussion about the trail Tinčkova koča - Begunjščica
gti6. 09. 2010
Dodatek pri opisu poti:
po zadnji prenovi poti, je pot (tudi v megli) orientacijsko manj zahtevna (sveže markacije, utrjene najbolj izpostavljene poti,...). Priporočam pa krožno pot: Tinčkova koča - Roblek - Begunjščica - Dom na Zelenici - Tinčkova koča. Ta zadnji odsek, je še najslabše označen...
Parkeljc8. 02. 2011
Pot od drugega "križišča" (levo Zelenica - desno Roblek) po melišču do grebena je ponekod zelo nevarna. Potrebne so vsaj derezice. Gor sem se sicer matral brez njih, so mi pa še kako prav prišle navzdol.
Zjutraj na Robleku par obiskovalcev. Na vrh Begunjščice smo lezli od vsepovsod velik nasmeh,,, Nazajgrede sneg mehek, odjužen, da se je kar prediral, a ponekod tudi ledeno, ponekod pa čisto kopna pot, da nisem vedel, a bi nadel derezice ali ne. Ko pridem do Robleka, sem komaj našel prostor za sedet, prava gneča, okupacija velik nasmeh! Obiskovalcev pa vsaj 50! Sprva sem se obotavljal, da bi sestopil v Drago, a ko sem videl, da še kar prihajajo, sem sestopil po isti poti. Pot zna biti kar precej nevarna, saj je tik pod prihodom na greben navpična stena, s katere nenehno pada kamenje. Očitno sem gorgrede splašil čredo kozorogov, kateri so se mimo mene pognali navzdol po grapi, za njimi pa se je v dolino odkotalilo kar nekaj kamenja.Čelada je res priporočljiva.
JusAvgustin8. 02. 2011
očitno jih begunjščica še ni dosti vzela da hodite v zimskih razmerah po južni poti... Tudi včeraj je bil kolega gor na Robleku in je dejal da ljudje veselo hodijo na V. vrh iz Robleka, a da se po 20 minutah vračajo... Očitno se bo res mogel nekdo zapeljati do Drage po J pobočju! Takšno početje je skrajno rizkantno ne samo neodgovorno. Sicer se pa pametnjakovičem res skoraj nikoli nič ne naredi, se prej popolnoma opremljenemu alpinistu... Pa kaj bi nadaljeval, saj ne zaleže...
heinz8. 02. 2011
Jus! Še več kot samo -prav imaš!!
bongo8. 02. 2011
kaj pa če bi poznavalci napisali, kako (in kdaj oz. iz katere smeri) je priporočljivo stopiti gor?
kot sem si razložil iz vaših besed, je treba gor iz severne smeri?
mislim da so informacije tukaj pomanjkljive, saj forum berejo tudi tisti ki jim je "ah šmarna gora, gremo zdej malo višje"...moje mnenje.
JusAvgustin9. 02. 2011
zaradi noro izpostavljenih južnih pobočij in tamkajšnje podlage(trave na drobirju)se pozimi(v zimskih razmerah) svetuje pristop iz severne strani, t.j. izhodišče Ljubelj. Od tam imamo več možnosti. Šentanski plaz je najlažji dostop med vsemi grapami in plaznicami, centralna grapa(malo težavnejša) Smokuški plaz(zahtevno). Ostali grabni in grape so pa že zelo zahtevni. Ne imenuje se zastonj gora stoterih grap, saj na S strani Begunjščica(od BV Begunjske Vrtače do Srednjega vrha) skriva 95 smeri, tako v grapah kot v steni(mix). Torej naj naredim povzetek: Zimske razmere: pristop iz S strani, kopne razmere: pristop iz Robleka, čez Kalvarijo tudi šentanski plaz, ki je v kopnih razmerah melišče... To da se v takih razmerah pristopa po J strani je zelo nevarno početje in vsak, ki se spozna na to mi bo pritdil. Če ti na J pobočju zdrsne je GAME OVER. Pa še pozimi so mnogo lepši pristopi, saj vidiš divjo steno Begunjščice in njenih 100 grapnasmeh
če je pa kakšna nejasnost glede tega pa lahko ZS!
bongo9. 02. 2011
hvala za izčrpno razlago, vprašanje je bilo tudi sicer povsem resno postavljeno - če je mrbit kdo podvomil v to.

vprašal sem, ker je nekdo pred dnevi omenil, da je z Vrtače videl pravo mravljišče na Begunjščici, zimske pristope ki jih ti omenjaš pa dvomim, da bi "zvozilo" cel kup ljudi. omenjene pristope sem gledal iz zelenice in se mi zdi, da je to pozimi vseeno podvig za bolj izkušene in seveda z ustrezno opremo, z južne strani pa razmer nisem poznal - zdaj mi je bolj jasno, hvala lepa še enkrat
janez.j4. 09. 2011
GTI: "Priporočam pa krožno pot: Tinčkova koča - Roblek - Begunjščica - Dom na Zelenici - Tinčkova koča."

Koliko pa to kaj nanese časovno po merkacijah da veš kaj vzeti s sabo,...

Hvala za odgovor.

Lp
gti5. 09. 2011
Okrog 6 h zmerne hoje s postanki.
Jure874. 08. 2012
Danes sem opravil pot Tinčkova koča - Zelenica - Begunjščica - Roblekov dom - Tinčkova koča. Lepa pot, razen zoprno melišče navzdol od Robleka proti Tinčkovi koči. Porabil sem slabih šest ur, vendar sem hodil zelo hitro, imel pa sem dva dolga postanka (po cca 45 minut na Begunjščici in Roblekovem domu).
Edina15. 11. 2012
Tale pristop sem spoznala danes, se mi je zelo prikupil, čeprav me je megla spremljala vse do 1800 m, ko sem prestopila v nebeško lepoto... Iz megle so gledali samo najvišji in to 360 stopinj okrog. Sestopila sem proti Polški planini, potem pa po meni manj znani poti proti Tinčkovi koči. Tudi ta potka je lepa, ampak priporočljiva samo v suhem. Danes je bilo mokro, pa še listje na strmem pobočju, kjer je ponekod pot res široka le za širino enega stopala. V celoti pa zelo lepa krožna tura.
Edina9. 08. 2013
Včeraj zopet na Roblek po teli tahitri poti čez Macesnovec. Je senčna in lepa, nekoliko naporna v žlebu, v mokrem ali ob sestopu bi znala biti nevarna. Na vrh po običajni poti, sestop pa nekoliko nenavaden; po Smokuškem plazu. Ni za vsakogar in strogo prepovedano v mokrem. Na več mestih je melišče prekinjeno in tam je res neugodno. Bo verjetno držalo, da je ta varianta primernejša za zimske razmere. Več http://stezeinsledi.blogspot.com/ in srečno na potkah
tenorist14. 09. 2019
Pozdravljeni. Zanima me kakšna je cesta do Tinčkove koče?
JusAvgustin14. 09. 2019
Odvisno kakšen avto imaš in koliko ti ga je škoda.
tenorist14. 09. 2019
Imam wv Polo. Saj bolj me zanima ali so kakšne velike jame, kanali ... Ker proti Tomčevi koči je res slaba mrk pogled
orchigu5. 07. 2022 20:56:19
Ce bo se kdo mel podobno vprasanje - js mam Polota in ga na poti do Tinckove koce pustim malenkost nizje, ko se s planine zacnemo dvigat v gozd. Levo je ena taka jasica, ki je kot nalasc za parking velik nasmeh je skor vedno kak avto tud tam parkiran. Pot si podaljsamo za ene 15min. Js svojga avta (in svojih zivcev) na tistih zadnjih par ovinkih res ne bi testirala, je kr zlo slaba cesta na vrhu. Sem pa pretekli vikend spodi, ko se zacne makadam, vidla novo rampo. Jebla se dvignjena, ampak so ble gor nalepke visa, maestro... v vednost velik nasmeh mogoce bo pa takrat tudi teh zadnjih par ovinkov bolj zrihtanih, bomo vidli
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies