Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Karawanks / Loibler Baba/Košutica / Vranček - Loibler Baba/Košutica (eastern way)

Vranček - Loibler Baba/Košutica (eastern way)

Print
Starting point: Vranček (950 m)
Lat/Lon: 46,4279°N 14,2726°E
Name of path: eastern way
Time of walking: 2 h 50 min
Difficulty: difficult unmarked way
Altitude difference: 1018 m
Altitude difference po putu: 1018 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 20.585
 3 people like this post
Number of pictures: 40
Number of comments: 11
Access to the starting point:
From the Ljubljana - Jesenice motorway, take the Ljubelj exit and follow the road towards the border crossing. When you leave the last tunnel (identified by a scree slope on the left-hand side of the road after the tunnel), you will see a road-builder's cottage at the first sharp left-hand bend and a dirt road alongside it. Park here in a small parking lot or drive on the minor road to the next parking lot, which is a little higher up.
Path description:
From the parking lot, turn onto the worse forest road and follow it. The road crosses a torrent at a higher level, then climbs slightly and leads to the place where it ends. Cross the bridge ahead and continue on cart track, which climbs moderately on partly overgrown scree. Cart track makes some sharp turns and leads from the northern slopes of Kosuta to the southern slopes of Loibler Baba.
Next, we mostly climb through the forest, which leads us to a larger clearing. Here cart track turns sharp left and climbs towards mountain pasture Korošica. Shortly before mountain pasture, cross a pasture fence where a fine view opens up. From the meadow, turn slightly right under the hut, which you can see above you. The path then turns to the left and in a few steps ascends to the hut at mountain pasture Korošica.
From the hut, turn right in the route Veliki vrh towards Hajnžev sedlo. The path continues across the slopes of Loibler Baba, mostly in a gentle ascent through increasingly sparse forest. Follow this path, which is becoming more and more scenic, to Hajnževo sedlo, where the path from Austria joins.
At the saddle, turn left and start climbing quite steeply (to the right Veliki vrh). Initially, climb the Slovenian side of the ridge along dwarf pines, then follow the path along a slightly exposed ridge for some time. There is a short climb up the Austrian side with the help of a rope and soon you reach the summit. From the summit you descend a few metres by means of a rope and immediately afterwards climb steeply up again to the summit, where there is also a registration book.
Starting point - Korošica 1:35, Korošica - Loibler Baba 1:15.
zemljovid puta - Loibler Baba/Košutica
On the way: Planina Korošica (1554m), Hajnževo sedlo (1701m)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Vranček - Loibler Baba/Košutica1
Vranček - Loibler Baba/Košutica2
Vranček - Loibler Baba/Košutica3
Vranček - Loibler Baba/Košutica4
Vranček - Loibler Baba/Košutica5
Vranček - Loibler Baba/Košutica6
Vranček - Loibler Baba/Košutica7
Vranček - Loibler Baba/Košutica8
Vranček - Loibler Baba/Košutica9
Vranček - Loibler Baba/Košutica10
Vranček - Loibler Baba/Košutica11
Vranček - Loibler Baba/Košutica12
Vranček - Loibler Baba/Košutica13
Vranček - Loibler Baba/Košutica14
Vranček - Loibler Baba/Košutica15
Vranček - Loibler Baba/Košutica16
Vranček - Loibler Baba/Košutica17
Vranček - Loibler Baba/Košutica18
Vranček - Loibler Baba/Košutica19
Vranček - Loibler Baba/Košutica20
Vranček - Loibler Baba/Košutica21
Vranček - Loibler Baba/Košutica22
Vranček - Loibler Baba/Košutica23
Vranček - Loibler Baba/Košutica24
Vranček - Loibler Baba/Košutica25
Vranček - Loibler Baba/Košutica26
Vranček - Loibler Baba/Košutica27
Vranček - Loibler Baba/Košutica28
Vranček - Loibler Baba/Košutica29
Vranček - Loibler Baba/Košutica30
Vranček - Loibler Baba/Košutica31
Vranček - Loibler Baba/Košutica32
Vranček - Loibler Baba/Košutica33
Vranček - Loibler Baba/Košutica34
Vranček - Loibler Baba/Košutica35
Vranček - Loibler Baba/Košutica36
Vranček - Loibler Baba/Košutica37
Vranček - Loibler Baba/Košutica38
Vranček - Loibler Baba/Košutica39
Vranček - Loibler Baba/Košutica40
Discussion about the trail Vranček - Loibler Baba/Košutica (eastern way)
andrej jerina23. 06. 2008
Danes sem opravil omenjeno pot. Popolnoma se strinjam z opisom poti, dodajam pa samo eno pripombo. Pot ni označena in markirana. Oskrbnica na planini Korošica je povedala, da si je omenjeno pot prejšnji teden ogledal markacist in da jo bodo označili v kratkem. Prav tako velja za pot od planine Korošica do priključka na Ljubeljsko pot na sedlu. LP Andrej
gregorrr12. 09. 2008
Za povprečnega planinca kar malo adrenalinsko sploh po nezavarovanem grebenu in potem zadnja polovica do Ljubeljske koče. V vlažnem vremenu ne priporočam zaradi drseče trave in ilovce.
daniel24. 05. 2009
Pot še danes ni markirana Je pa res da priporočljivo opraviti v suhem vremenu
barjus28. 07. 2009
Gor sem bla teden nazaj, glede markacij se ne spomnim amapk gor iz sedla vodi samo ena pot, ki pa je ne moreš zgrešit. Je pa pot resnično zračna in ni za vrtoglave. Je pa za vse ki si želijo malo adrenalinanasmeh
klm18. 07. 2010
ta star ldje se bojo spomnil, da je bva ta pot še pred tremi desetletji brez jeklenic. takrat pa je bla zahtevna. dones je precej bolj pohlevna! podovbna pot pelje na vrh Babe iz Dovjakovega sedla (1728 m), ki povezuje Babo z Lokovnikovim Grintovcem. Pot uradno ni markirana, kljub temu pa je označena s črtami in puščicami. Pelje pa čez severovzhodno pobočje, sprva skozi ruševje. nato kratko stenco, kjer se pleza I. II. težavnostno stopnjo (tko bi bva tudi zgoraj opisana vhodna pot brez varoval), poj pa se vzpenjaš po strmi šodrasti grapši do vrha in pristopiš na vrh pri jebenem avstrijskem križu! kaj je sploh treba s temi verskimi simboli v hribih počet!? lapa tura, za probat.
Zvezdica <33. 07. 2011
Danes smo bili na Košutici. Gor smo šli po tej vzhodni poti, dol nazaj pa mimo koče na ljubelju. Smo imeli zraven kužke tko da smo se mal namučili tm po zajlah drgač pa super turca. Sam je treba mal gledat da u kak drekec od krave al pa konja ne stopš.velik nasmeh Kar se vremena tiče je blo mal oblačn tut kaka kapljica je padla pa mal je zapihal. Drgač smo pa zloooo užival. Zlo priporočam......nasmeh
mgrego2215. 04. 2012
S prijatelji smo naredili krožno pot: start iz Ljubelja, sledila je prijetna pot do koče nad Ljubeljem. Nadaljevali smo do koče na Korošici. Ta del poti je še posebej zanimiv, saj je potrebno plezati po "lojtrici". Na planini Korošica okrepčilo, potem pa po lovski poti nazaj. Prihodnjič bomo dodali še vzpon na Babo.mežikanje
metod25. 12. 2012
Košutica včeraj je bila prav pomladanska. Spodnji del, do ograde planine Korošice je bilo še pomrznjeno, zgoraj pa vse odtajano. Naprej od Korošice sva sledila stopinjam proti Košutici, ki pa so šle kar direktno proti vrhu. Čez rušje, strme trave in skale je bilo naporno, a sva zmogla. Na vrhu vetrovno in krasni razgledi. Markirana pot dol je bila dobro shojena.
ZoranV15. 12. 2013
Skoraj eno leto kasneje kot zadnji komentar so razmere presenetljivo podobne nasmeh


http://www.youtube.com/watch?v=gH8S8tZhTA4
MitjaBelak5. 11. 2018
Štart, cestarska bajta pod Ljubeljem. Zjutraj Korošica še v megli. Z Hajneževega sedla proti vrhu lepa pot z nekaj prijemanja za skale. Nato sledi še malo adrenalina po zgornjem grebenu. Nekaj jeklenic, ziher korak, pa gre. Naju z ženo je po grebenu kar malo oviral še veter v sunkih. Zgoraj lepi pogledi, kar jih je bilo nad meglo. Severni del Košute nad 1500m je gledal iz belega morja, res je lepo videti to verigo še s te strani. Dol pa po grebenu proti staremu Ljubelju. Tam okoli lojtrce je precej drselo, tudi megla je dodala svoje, in ni bilo prijetno. Sledi okrepčilo v nabito polni koči na Ljubelju. In nato še spust po cesti do avta, cca 3/4 ure. Lep izlet, priporočam. Izlet skupaj brez postankov, dobrih 5 ur.
Enka30. 06. 2022 12:49:05
Je ta pot še vedno neoznačena? Je lepo sledljiva?
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies