Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Posavsko hribovje and Dolenjska / Lisca / Zidani Most - Lisca (Zidani most-Veliko Kozje-lovrenc-Lisca-Sevnica)

Zidani Most - Lisca (Zidani most-Veliko Kozje-lovrenc-Lisca-Sevnica)

Print
Starting point: Zidani Most (204 m)
Lat/Lon: 46,0879°N 15,1884°E
Destination: Lisca (948 m)
Name of path: Zidani most-Veliko Kozje-lovrenc-Lisca-Sevnica
Time of walking: 8 h
Difficulty: partly demanding marked way
Altitude difference: 744 m
Altitude difference po putu: 788 m
Map:
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter):
Author: PINOKIO
Views: 16.673
 3 people like this post
Number of pictures: 18
Number of comments: 21
Access to the starting point:
You can take the train to Zidani most, but you can also use other means of transport (car, bus, motorbike).
Path description:
From the railway station Zidani Most, cross the bridge over the Savinja River. Then take a sharp left and follow the asphalt road along the Savinja River to the road crossing over the railway line. There is a fork in the road, we head straight on the asphalt road (definitely not to the right) and continue for about 500 m, where we see a sign for Gašperjeva koča, so we head right on the dirt road. Soon you will reach the ski slope with the SD hut next to it. Continue up the dirt road and you will soon reach Gašperjeva hut. The hut is only open on Sundays, but during the week you can get drinking water. Follow the signs in the route Veliko Kozje, and after a few metres turn left where the path continues up a steep wooded slope. Soon you reach a viewpoint where you can see the valley of the Savinja River, Zidani most and in the distance Kum. Continue along the ridge and along the side ridge, and after about 1 hour's walk you will reach a crossroads where you can turn right towards Radeče, and soon there is a marked trail to the left in the direction of Lovrenc and Lisca. Of course, we continue straight along the slope in the direction of Veliko Kozje, where after about 20 minutes we arrive at Veliko Kozje. The view is really wonderful, and from the lookout point we head straight down the slope, where there is a marked trail to Lovrenc and Lisca. Follow this trail and after 1 hour and 30 minutes of walking you will reach Lovrenc. From Lovrenc you can already see Lisca in the distance, which is also a 1 hour and 30 minute walk along a fairly well-marked path with mountain signs. On reaching the church of St. Jost, we have the choice of heading to Breg via Razbor, or via Zajčje gora to Sevnica, or continuing left to the top of Lisca. At Lisca you can get food and drink at Tončkov dom , which is closed only on Mondays, and then return in the direction of arrival. After 250 m you can turn left and go across Cirje in the direction of Zajčje gora or Krakovy and then on to Sevnica, or you can return to the church at Sv. Jošto and turn left here in the direction of Zajčje gora. I chose this route and returned to Sevnica. A very nice tour !
zemljovid puta - Lisca
On the way: Zidani most (204m), Gašperjeva koča (436m), Veliko Kozje (993m), Lovrenc (711m), Lisca (947m), Sevnica (183m)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Zidani Most - Lisca1
Zidani Most - Lisca2
Zidani Most - Lisca3
Zidani Most - Lisca4
Zidani Most - Lisca5
Zidani Most - Lisca6
Zidani Most - Lisca7
Zidani Most - Lisca8
Zidani Most - Lisca9
Zidani Most - Lisca10
Zidani Most - Lisca11
Zidani Most - Lisca12
Zidani Most - Lisca13
Zidani Most - Lisca14
Zidani Most - Lisca15
Zidani Most - Lisca16
Zidani Most - Lisca17
Zidani Most - Lisca18
Discussion about the trail Zidani Most - Lisca (Zidani most-Veliko Kozje-lovrenc-Lisca-Sevnica)
PINOKIO5. 07. 2010
Vsekakor lep in zanimiv pohod, ki pa ga lahko vsak tudi skrajša po lastni presoji. Na primer z vrha Veliko Kozje se lahko napotimo navzdol in se napotimo do Radeč. Kar pot zelo skrajša. Prav tako pa se lahko z Lovrenca napotimo ali do Loke pri Zidanem mostu ali pa do žel. postaje Breg. mežikanje
smukc26. 04. 2011
Opravil to pot v soboto 23.4.2011 poj je super samo čas hoje ni realen normalne hoje z postanki iz Zid. mosta v Sevnico čez zajčjo goro je od 6 do 7 ur.
Na Velikem Kozjem ni žiga, na Lovrencu je žig ni pa črnila oz blazince. Od Lisce do Sevnice čez Zajčjo goro pa so markacije pomankljive, kakšna več ne bi škodovala drugače pa super pot.
PINOKIO31. 07. 2011
smukc JA nisi pa upošteval tega, da sem jaz šel na Lisco, se tam malo odpočil, popil kak pir in nato nadaljeval pot čez Ledino in Zajčjo goro proti Sevnici! Seveda pa je čas hoje relativna stvar, nekateri hitijo, nekateri pa si med potjo še kaj ogledamonasmehnasmeh No konkretno časovno je bilo pri mojem pohodu tako, da sem štartal izpred žel. postaje Zidani most ob 11.30 uri in sem prispel v Sevnico ob 18.15 uri! mežikanje
PINOKIO31. 07. 2011
Pa še to, na Vel. Kozjem je odstranjena blazinica žiga, imaš pa isti žig pri Gašperjevi koči, na Lovrencu moraš imeti blazinco s sabo z črnilom pa gre, na Lisci pa imaš vse, žige, blazince in šev knjigo gostov se lahko vpišeš.nasmeh
smukc1. 08. 2011
Res je relativna stvar z razliko, da nisem šel iz postaje, ampak sem imel prevoz do odcepa za Gašperjevo kočo in s tem pridobil slabo uro, tudi jaz sem na Velikem Kozju pojedel malico in na Lisci spil pivo. Na Lovrencu pa tudi ni blazinice za žig in po po mojem kritiziranju, da bi lahko dodali kakšno markacijo od Lisce do Sevnice čez Zajčjo goro so se ob naslednjem obisku čudežno pojavile nove markacije.
Lahko bi odšla enkrat skupaj na pot in debatirala o teh stvareh. L.P.
PINOKIO17. 09. 2011
Ja smukc, lahko bi se zmenila in kako turo udarila skupaj, ter med potjo predebetarila te stvari. Jaz sem vedno za take stvari, samo sem žal malo pozno opazil tvoje sporočilo. Bom zdaj večkrat " pokukal " sem. nasmeh L.P.
rinoz19. 04. 2013
Lep pohod med posavskimi hribi.
bruny19. 04. 2013
Ja odlična trasa, ki kar ,,kliče,, in dobra ideja...Morda, bi se jo dalo še nekoliko ,,raztegniti,,. Lani ob tem času je bila v teh koncih mežikanje aktivna tudi medvedka z naraščajem...
lakkon20. 04. 2013
pa človek skoraj ne more verjeti! na Veliko Kozje oz. Sveti peter (blizu Dvora ob Krki) sem mislil iti v kratkem, pa se glih tod utegnejo kosmatinci pojaviti, ne? se naj sploh sam potikam po teh poteh?
Stane726. 07. 2014
Višinska razlika po poti pohoda na V. Kozje iz Zidanega mosta je 792 m (http://www.hribi.net/izlet/zidani_most_veliko_kozje_/25/839/1494), če pa štartaš kak kilometer prej, prehodiš vso pot in nadaljuješ do Lisce, kjer se spustiš pod 700 mnv in ponovno povzpneš na 948 mnv pa je višinska razlika po poti 788 m. To se mi čisto ne ujema.
Drugače pa avtorju hvala za super idejo pohoda, prehodil danes s tem, da sem se z Lisce spustil v Breg in ne v Sevnico, je malo bližje.
bruny27. 07. 2014
Verjetno je tudi zapisal višinsko razliko samo do vrha Veliko Kozje. Celotna trasa s skokom na Lisco je pa ravno nekje dvojna, okoli 1550-1600 višinskih metrov...VIR:Zidani most - Sevnica Morda je še aktiven @PINOKIO na forumu in bo napisal kaj več...Lp
Stane727. 07. 2014
Tole bo kar držalo, drugače od Velikega Kozjega do Lovrenca je bolj sprehod in rabiš manj kot uro, od Lovrenca do Lisce je pa par kar "orenk" klancev in se moraš kar potruditi, da prideš v uri in pol.
Če greš dol v Breg skozi Razbor, je potrebno biti v bližini cerkve oz. središču vasi zelo pozoren, ker tam so markacije precej redke.
bruny28. 07. 2014
Pot iz Zidanega mosta na Veliko Kozje...velja po številnih dostopnih virih za najbolj strmo od vseh seveda označenih poti v Zasavju & Posavju. Iz konkretnega izhodišča...naselja Obrežje pri Zidanem mostu nekje 700 višinskih metrov/v 2500 metrih dolžine. Prava nasmeh je in so že mežikanje vedeli ko so trasirali Zasavsko planinsko pot, da so jo mežikanje speljali raje navzdol v uradni trasi.
N3bULA30. 07. 2017
Pot prehodili danes, vendar samo do Lisce nasmeh.
Zigi so vsepovsod, pot je dobro oznacena in dokaj dobro vzdrzevana, par problematicnih(vdrtine, drevje na poti) mest je le med Gasperjevo koco in Velikim Kozjem.
Vendar razgled na V. Kozjem poplaca vse muke in tezave.

Postrezba na Lisci pa katastrofalno pocasna, kosilo smo jedli 3 ure.

Aha pa se cas pohoda oz Z. Mosta do Lisce 5h 30m, pa smo bolj pri tapocasnih velik nasmeh
Gorska planika22. 04. 2018
Pot prehodila včeraj: https://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=25&id=933
Kljub strmini, res lepo in vredno vsakega koraka nasmeh
N3bULA28. 05. 2018
Pot zopet obiskal včeraj.
Pot je od Gašperjeve koče do V. Kozjega na novo markirana, odstranjena so tudi podrta drevesa.
Iz Lisce sem se nato spustil proti Sevnici, kjer pa sem namesto čez Zajčjo Goro šel po malo krajši poti čez Krakovo ker se mi je mudilo na vlak.
Nažalost ta pot celo zadnjo uro (več kot 4 km) poteka po ravni asfaltirani cesti in je izpostavljena soncu, tako da te poti ne priporočam v poletni vročini, jaz sem se skoraj skuhal nasmeh
N3bULA1. 01. 2019
Tokrat sem se za tole turo odločil na 1. dan leta.
Štartal malo po 7h iz Zidanega Mosta, na vrhu V. Kozja sem bil ta drugi nasmeh, no kmalu potem pa jih je prišlo še en kup, kar gužva hahaha, sploh prvič odkar zahajam tja gor da sem koga srečal, pozdrav vsem ki sem jih spoznal danes. Pot je bila vse do Lisce brez posebnosti, le na grebenu je bilo zelo hladno. Od lisce sem se spustil proti Cerju in nato nadaljeval proti Zajčji Gori, no malo naprej od Cerja je še vse lepo označeno z markacijami in smerokazi, potem pa malo naprej od odcepa za Krakovo markacije kar izginejo, nadaljeval sem po najbolj očitni potjo in po cca 2 km spet prišel do naslednje markacije, smerokazov pa ni bilo več. Na žalost večji del poti od Lisce do Sevnice čez Zajčjo Goro poteka po asfaltu mrk pogled. Drugače pa super izlet, za vse skupaj sem porabil cca. 6 ur, v poletni vročini bi bilo bistveno počasneje velik nasmeh
nejcf22. 09. 2022 14:10:36
Včeraj sem se z vlakom pripeljal v Zidani Most in se mimo Gašperjeve koče povzpel na Veliko Kozje. Kratek, 3-minutni odsek nad kočo je kar zoprno zaraščen in drsljiv. Na vrhu Kozja me je presenetil prelep in izredno obširen razgled, videl sem vse od Kleka na Hrvaškem do Julijskih Alp in Svinje v Avstriji. Nadaljeval sem mimo Lovrenca na Lisco, kjer sem srečal edinih par pohodnikov ta dan. Po odlični gobovi juhi sem se začel spuščati proti Sevnici čez Zajčjo goro. Pot resda vodi več ali manj po cesti, a gre mimo slikovitih vasic in čez razgledna slemena. Sem pa imel eno kar neprijetno srečanje z dvema renčečima psoma. Skozi Sevnico sem se nato sprehodil do železniške postaje in se z vlakom odpeljal nazaj v Ljubljano. Celotna pot mi je vzela 5h40min. Super kondicijska tura!
sAleska22. 09. 2022 16:57:30
Tudi jaz sem po poti z Lisce čez Zajčjo goro imela dve taki neprijetni (celo nevarni) srečanji s hudo renčečimi psi. Hodila sem po markirani! poti. Previdno in hitro je treba mimo.
rokeg5. 05. 2023 20:24:00
Zanimivo, danes je bil samo en pes, pa še to sem mu nakazal, naj "spoka" in je ubogal, lajal pa je res neprijetno. Ceste pa je res precej, vendar sem sam po GPS našel nekaj neoznačenih vlak, zato sem najbrž enega psa "sputil". Sicer sem imel potem malo vzpona na Zlateče in potem po cesti do železniške postaje v Sevnici.
Enka7. 04. 2024 00:21:01
Do Velikega Kozjega grizeš kolena, od tu naprej pa ena sama uživancija. Res lepa pot. Prvi encijani na Lovrencu že cvetijo. Od izhodišča pred prehodom čez progo do Lisce sem rabila 5 ur in pol, moja urca je namerila 1200 višincev in 13 km.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies