Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?

Mače - Storžič

Print
Starting point: Mače (600 m)
Lat/Lon: 46,3131°N 14,4187°E
Destination: Storžič (2132 m)
Time of walking: 4 h
Difficulty: difficult marked way
Altitude difference: 1532 m
Altitude difference po putu: 1532 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 99.064
 4 people like this post
Number of pictures: 48
Number of comments: 78
Access to the starting point:
a) From the motorway Ljubljana - Jesenice, take the exit Kranj - East, then continue driving in the direction of Jezersko. When you reach Preddvor, leave the main road and turn left towards the centre of the town, and from there follow the signs for Mače. When you arrive in Mače, continue right at the marked crossroads (left Bašelj, straight ahead St Nicholas Church (the church is not accessible by car)) and follow the narrow road above the village, where there is a large marked parking lot.
b) From the motorway Jesenice - Ljubljana, take the exit Kranj - West and continue left at the first junction. Continue through the underpass under the motorway and then to the roundabout, from where you continue in the direction of Golnik. The road continues through Mlaka pri Kranju, and at the end of the village we turn right in the direction of Srakovlje. We then drive through Srakovlje, Spodnja Bela, Srednja Bela to Zgornja Bela, where we turn right towards Preddvor. At Preddvor we see signs for Mače, which direct us left past the primary school onto the road that climbs up to Maca. When you arrive at Mače, continue right at the marked crossroads (left Bašelj, straight ahead St Nicholas Church (the church is not accessible by car)) and follow the narrow road above the village, where there is a large marked parking lot.
Path description:
From the parking lot, head back to the road you left. Follow this road for about half an hour to the crossroads, where you turn left after the Kališče signs. The path here crosses a stream and climbs steeply immediately afterwards. After a few minutes, the path leads to cart track, which we leave immediately. We take the marked footpath which runs between the two tracks. The path continues to climb moderately in the keys. After a while, the path leads back to the track. Follow it straight up, but only for a few minutes, and then turn onto the track. The track leads us to a bench on a lookout ledge within a few minutes of ascent. The path then leads into the forest and climbs gently at first. This nice walk on a less steep path ends quickly. The path then crosses a track and begins to climb in switchbacks through the forest. We walk along the path ahead, which gives us the feeling that we are gaining altitude quickly. The Gozd then becomes a little thinner so that we can look a little here and there towards Gorenjska. The trail then just leads us to mountain pasture Kališče, where the trail from the neighbouring village (Bašelj, Laško) joins us from the left. From here on we have only 15 minutes to climb back through the forest to the hut at Kišče.
From home we continue along the wide ridge path towards Storžič. After a few minutes, the path to Bašeljski vrh branches off to the right, and we continue straight ahead. The wide path with beautiful views then quickly leads us to the Bašelj saddle, where we join the path from Jezersko. At the saddle, a signpost for Storžič directs us to a path heading west (straight ahead). The path, which starts to climb steeply through dwarf pines, leads us to the ridge of Storžiča after a 30-minute climb. The ridge soon gives way to the steep southern slopes of Storžič. This part of the path is dangerous for slipping, great care is needed in wet conditions. The steepness then eases a little and the path continues along the ridge or just below it. A few metres below the summit, join the path coming from Žrela (also from mountain pasture Javornik and from Psice). Continue to the right and in a few steps you will reach the top where the cross stands.
Mače - Kališče 2:30, Kališče - Storžič 1:30.
zemljovid puta - Storžič
On the way: Planina Kališče (1450m), Dom na Kališču mountain hut (1534m), Bašeljski preval (1630m)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Mače - Storžič1
Mače - Storžič2
Mače - Storžič3
Mače - Storžič4
Mače - Storžič5
Mače - Storžič6
Mače - Storžič7
Mače - Storžič8
Mače - Storžič9
Mače - Storžič10
Mače - Storžič11
Mače - Storžič12
Mače - Storžič13
Mače - Storžič14
Mače - Storžič15
Mače - Storžič16
Mače - Storžič17
Mače - Storžič18
Mače - Storžič19
Mače - Storžič20
Mače - Storžič21
Mače - Storžič22
Mače - Storžič23
Mače - Storžič24
Mače - Storžič25
Mače - Storžič26
Mače - Storžič27
Mače - Storžič28
Mače - Storžič29
Mače - Storžič30
Mače - Storžič31
Mače - Storžič32
Mače - Storžič33
Mače - Storžič34
Mače - Storžič35
Mače - Storžič36
Mače - Storžič37
Mače - Storžič38
Mače - Storžič39
Mače - Storžič40
Mače - Storžič41
Mače - Storžič42
Mače - Storžič43
Mače - Storžič44
Mače - Storžič45
Mače - Storžič46
Mače - Storžič47
Mače - Storžič48
Discussion about the trail Mače - Storžič
Show older messages
Lunca12. 07. 2011
Prejšnji teden sva bili na Storžiču s teto... pri sestopu je padla in se poškodovala. Rada bi se zahvalila planinki, ki je po padcu z nama prehodila pot do Kališča, predvsem za vzpodbudne besede meni, da bo vse ok.. Pa je res... Teta se je ponovno rodila. Ampak če samo pomislim, kako bi se lahko končalo... In še opozorilo vsem... Storžič ni za vsakogar... In najbolj me je razjezilo, ko sva se še pred padcem vračali nazaj, v megli, da si komaj videl pred sabo in srečali tri starejše planince, gospoda in dve gospe.. In sem jim prijazno rekla, da ni za hodit na vrh. In mi je gospod osorno rekel: če smo do sem prišli, bomo šli pa še do vrha! In potem zakaj je toliko nesreč... Teta je izkušena plnaninka, 40let po hribih, pa je padla...
redbull2. 03. 2012
zdravo
zanima me ta pot na storžič, če je zdajle ko je mal več snega prehodna ali so kakšni problemi,naj kdo napiše če je kdo štartal iz mačč.

hvala dejan
sodnick2. 03. 2012
Evo odgovor.

http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=3&id=725

Jaz planiram za nedeljo iz Bašlja.

LP
pohodnik3830. 03. 2012
V sredo 28.3. prehodil tole pot in morem pohvalit kako je zgledno urejena in označena,drugače pa brez posebnosti.Pot brez posebnosti le občasno se še kje pojavi kakšna krpica ledu kjer je potrebno bit previden...nekaj slik pa na tej povezavi.
Branee6. 04. 2012
Jest sem tudi letos ze bil gori (27.3) je kar fajna turca za nabiranje kondicije, le nekateri pretiravajo s palicami tam cez skale proti vrhu zmeden

Kakor koli 27.3 je bilo fletno in suho, le pihalo je precej tako, da je bil postanek na vrhu krajsi, zato je bil pa povratek na pijaca na kaliscu toliko daljsa velik nasmeh
Janiel7415. 06. 2012
Danes izkoristil spet prekrasen petek (dopust) nasmeh. Storžič v vsem svojem sijaju, sonce, zelo malo vetra...v koči na Kališču pa dobil največjo porcijo testenin v svojem življenjunasmeh Jedel zelo lačen pol ure.nasmeh
soraya17. 08. 2012
Mi prosim kdo napiše, če je ta vrh primeren zame-mal se bojim izpostavljenih predelov. Zajle, klini, skobe...vse to rada vidim. Bila sem pa že na Nanosu, Brani,Planjavi, Ledinskem vrhu, od koče na Ledinah do Češke koče skozi žrelo....pa še kej bi se najdlo...in nisem imela kakih problemov.velik nasmeh
juhejnaprej17. 08. 2012
Soraya, če greš iz Povelj, ne bo z izpostavljenimi predeli čisto nobenega problema - tam jih ni. Glede na to, da si bila že tudi na Brani in Planjavi, pa mislim da ne bo problem tudi s katerokoli drugo potjo na vrh. Edina, ki je malce bolj izpostavljena, je namreč skozi žrelo.
soraya17. 08. 2012
Hvala lepa za info, Juhejnaprej! Kej pa Skuta? Ta mika mojega prijatelja, jaz pa mam mal rešpekta do nje.mežikanje
lepenatka17. 08. 2012
Skoraj vsak hrib ima lažji in težji pristop,tudi Skuta.
Recimo iz Kokrskega sedla mimo bivaka pod Grintovcem pod Dolgim hrbtom je najlažji pristop na Skuto.Res da se vleče,a nekih težkih predelov ni.Izkušenj pa nekaj že imaš.Pot je lepo opisana,če klikneš na Skuto.

lepenatka17. 08. 2012
Skoraj vsak hrib ima lažji in težji pristop,tudi Skuta.
Recimo iz Kokrskega sedla mimo bivaka pod Grintovcem pod Dolgim hrbtom je najlažji pristop na Skuto.Res da se vleče,a nekih težkih predelov ni.Izkušenj pa nekaj že imaš.Pot je lepo opisana,če klikneš na Skuto.

soraya17. 08. 2012
Hvala, Lepenatka. lep dan!
Zgembo10. 09. 2014
Potohodnik12. 09. 2014
Storžič je gora, za katero iz katere koli smeri rabiš nelaj kondicije in in od nikoder prav lahek. Ta pot zasluži oznako zahtevna označena. Pazljivo, da ne zdrsnemo na strmih travah.
joža x14. 09. 2014
Odvisno,kako za koga,meni se je pred leti ta pot zdela kot daljši sprehod,če bi šel danes...?.Ne moremo po sebi soditi označbe potinasmeh
ljubitelj gora19. 02. 2015
Sončni zahod na Storžiču, več slik v spletnem albumu: https://plus.google.com/photos/114400986607884783562/albums/6117666720796063777
Barentoter25. 02. 2015
Ta vikend se odpravljam na Storžič. Kakšne so kaj snežne razmere po zadnjem sneženju? Je cesta do Mač oziroma parkirišča prevozna? Hvala in lahek korak.
pikica125. 02. 2015
Parkirišče je vedno spluženo in urejeno, tudi s cesto do tja ne boš imel težav. Ko sem pred mesecem tam parkirala mi je bilo vlomljeno v avto. Odenesel ni ničesar, saj ni imel kaj. Je pa razbil avtoradio, namerna povzročitev škode, kakopak.
Se mi je pa to zgodilo prvič, čeprav večkrat tam parkiram. Se pravi nič takega pustiti v avtu kar ti je pri srcu nasmeh
Barentoter25. 02. 2015
Hvala za informacijo. Vlomov je res vedno več. Zaskrbljujoče dejstvo, še posebej, ker naj bi palninci veljali za poštene ljudi.
pikica125. 02. 2015
Tega ne počnemo planinci, se pripeljejo na parking samo s tem namenom. Vedo, da je tam vedno dosti avtov jih prečekirajo, včasih pa najdejo kaj takega kar jim paše. To se po teh hribovskih parkingih večkrat dogaja. Tudi Krma je na udaru večkrat.
Lp.
ljubitelj gora25. 02. 2015
Parkirišče se nahaja tik nad zadnjimi hišami. V avtu se ne pušča vrednih stvari.
Branee25. 02. 2015
no naj povem da tudi parkirisce v potocah ni varno. Meni so pravtako vlomili v avto ter odnesli cca 600e gotovine. Spraznili so tudi kovance ki so bili v pepelniku.
nordkap25. 02. 2015
zgleda, da na tem svetu nikjer več ni varno.
Bomo morali kr z avtobusom okrog hodit al kaj.
Da bi ga dobil zraven mu obe roki polomim.

Me pa zanima, kako Branee morate imeti v avtomobilu 600€ keša, jaz ga v življenju nisem toliko imel pr sebi, kaj šele v avtu.
V mojem lahko odnesejo kakšen olagumi pa dolh nos.
je pa res, da imaš pol samo sranje s popravilom, če ti kaj razbijejo in dokazovanje zavarovalnici itd...
Viper25. 02. 2015
No meni še niso vlomili v avto, pa grem velikokrat na Kališče. Ampak, če ga pa dobim med vlomom v avto mu bo pa kar precej hudo. Problem je, da takih ljudi ne moraš kar tako dobiti med vlomom. Očitno imajo srečo.
Branee25. 02. 2015
teh kraj v preddvorskih koncih precej. Samo lani prek 20 mi je zaupal kriminalist. Pa so v skupinah po 2-3je da si pazijo hrbet..
pikica125. 02. 2015
Škoda ane, ker se to dogaja, jaz sem prej rada prišla v ta konc. Storžič je pozim kar luštna tura.Pa od Cjajnovce po greben do Bašeljskega vrha je tud tako fajn še ljudi skor nič ne srečaš.
Zdej me je pa kar mal minilo. Sem tko pucala pol avto doma, se mi je zdel, da kar voham drugega človeka noter eek Bolj kot razbit radio me je motil to, da je bil kr en u mojmu avtu jezen
Brane ti si pa tud orng nastadov.
ljubitelj gora25. 02. 2015
Kradejo kjerkol.
nordkap26. 02. 2015
Je pa zanimivo, da jih je toliko na tistem koncu, če ti je zaupal kriminalist, a ti je zaupal, koliko so jih pa že dobili, verjetno "null comma Jozef", ker so nesposobni ali pa se jim ne da ubadat s takimi zadevami.

Torej tam na gorenjskem koncu deluje neka tolpa, pa ja ni vrag, da enkrat ne bi naleteli. Vse se ulovi, če se le hoče.

Pikica, a , ko ste pa ligezice sprobaval pa ni dišalo po drugem človeku, ha, ha nasmeh
pikica126. 02. 2015
@nordkap, beri tisto kot neznan nasmeh
Je pa pri parkingu obvestilo, da nič puščat v avtu zaradi kraj.
nordkap26. 02. 2015
Ja, ja, saj razume, vsak izgovor je dober a nemežikanje

Saj to kar piše itak to piše vsepovsod na parkingih, pa tud , če ne piše, jaz nikoli ne vlačim zraven ali pustim v avtu kar je nepotrebnega in očem vpadljivega.

Saj sploh ne vem kaj take ljudi do tega privede, razen, da naredijo škodo, saj kaj vrednega itak ne morejo vzeti.

jaz ne vem kaj bi v avtu iskal, da bi lahko vzel, razen seveda, če nimaš na prednjem zicu ali na očeh viden načrt, kje v avtu imaš skrite €.

Je pa jeba, če ti res na silo kaj zjebejo in razbijejo, ker maš samo sranje.

Pač živimo v takih časih.
subaru26. 02. 2015
Ja saj to je največje sranje - ne dobijo praktično nič, škode je pa hitro za 500 eur +.
So pa kolegu enkrat na Jermanci pobrali ven vse airbege.
Planinec429. 03. 2015
Živjo. Kakšna je kaj pot iz Mač na Storžič? Namreč imam namen it ta teden. Kakšna je kaj zahtevnost v zimskem času (obevzna oprema itd.).

Hvala za odgovor!

Lep pozdrav, planinec4
Zgembo9. 05. 2015
Bil sem danes na tej turi, snega ni niti za vzorec nasmeh
tjas_a5. 08. 2015
zdravo, v soboto imamo namen osvojiti storžič. nasmeh da ga nebomo celo življenje gledali samo iz terase, zanima me katero pot najbolj priporočate za nas ki smo šele bolj začetniki pri osvajanju vrhov.
hvala za odgovor
Branee5. 08. 2015
Za nekoga, ki nima izkusenj s hribi bi vam predlagal pot iz vasi lasko
jax6. 08. 2015
Tudi tu opisani je čisto v redu možnost. Zgoraj je občasno strmo, vendar je pot tako uhojena, da res ne bi smelo biti težav, razen če že vnaprej veste, da bi kdo utegnil imeti hude težave z vrtoglavico.
Čisto najlažji pristop pa je iz Povelj skozi Javorniško grapo, kjer gre dejansko za stezo po travah čisto do vrha. Je pa tista pot meni osebno manj simpatična, ker je monotona, tudi trave terjajo previdnost, poleg tega pa je grapa še izpostavljena plazovom, zato utegne biti pot poškodovana. Zato bi vam skoraj bolj svetoval pot mimo Kališča (bodisi iz Mač bodisi iz Laškega, v Laškem se da peljati malo višje), čeprav je zgoraj malo težja.
ljubitelj gora29. 11. 2015
Slika 41, tam ko je planinec je sedaj jeklenica.
Domch1. 12. 2015
Jeklenice so 3. Prva za prečenje in potem dve za navzgor po tistem kamnitem vzponu, zadevo olajšajo, še posebej pri sestopu.
istrumel10. 12. 2015
kakšne so kaj razmere na tej poti?
mlubej12. 12. 2015
Do Bašeljskega prevala kopne, naprej je pa po poti led. Dve punci sta furali male dereze, ostali pa so se vlekli za rušje nasmeh
istrumel13. 12. 2015
hvala,sem bila danes na Kališču in so povedali da je ledeno. pa vseeno lep izlet v spomladanskih razmerah.
pohodnik3813. 06. 2016
Na Storžiču je vedno lepo vzpon na vrh pred dobra dva tedna.

SLIKE in osebni vtisi o poti
Pekana5. 04. 2020
Heheheh, kvaj dej puščavski lisjaki?! Sva šua z našo na Storžč, u mačah parking pohn tuko, k dap ajmoht na Kališ zaston talal. Sn djau Majdi, čej tola kriza nej kr traja...Šuškovc, majca, maska, hobok, fertik! Tošl sm pa doma pozabu u puhodniškh hvačah u ruzaku..Je djala naša, "preklet kurc, zadn dan je predn bo krntena! Boš šu pa u gatah, js te ne mislm čakat da bošu dam po hvače"..sn djau prou in sva šua!

Majdi oblečena po zadni modi za gornike es pa u gatah pa u larfi pa hobok u rukah.velik nasmeh Sva letela gor, folk kmej u mask vidu so kr bežal pred nama, sn djau, tolaj zakon! Nism imu ruzaka sm pa iz auta kr en prazn hobok uzeu, daj mela naša stvari not...Je bo pa to u sboto, kje biu gun pučavsk pesk u luft, sam naja to ni kej preveč motiu. Sn djau naš, dela ga udihuj puščave še douh nouš vidla jezik. A veš kej zahodna sahara, sm uprašu...prav ke? Sn djau mau niži od Marokota.

Nč poj pa prideva do kališa, o sva se ulekla, gor pa ldi pouno, pa čeblal en čez druzga, boli ih kurec za virus. So se eni vudovodarji pugovarjal čist na bliz, prav en drugmo " aveš da sm par dni nazaj en tastar peč popravu pa vodo napelu na fuš". Je djau keš na roke je nejbol...pa so se začel smejat, ndva z Majdi pa tut. Sva se počla dol u en sklnak zravn koče, sonce naja je greu u že tuko tople duše. Madona sm biu vačn...vsak jedec te tika k te u usta utika, sem je luštou po kranski kubas!zavijanje z očmi Je djala Majdi, tuko k est puščave nom vidla ti tud Storžiča dons nouš, je kla preveč fletno. Prov maš sn djau!

Pot za use tiste k vs tud to zanima, je bua kopna, sneh je pa zadnh 100 višincou, kola pu pot lih tok daj drčno k svina, drgač pa previdnost ni udveč, govorim do Kališa, poj na storžč pa nucate dereze ne ketnce...

Nč, poj sva se pa sončva ene 2 ure... dol grede čeblava, pa prau naša kuko nkol nou pozabila kso en viknd ga biksal u Bohin, so pa neki pil, da se nč ne spomne kukoj bo. Sn djau nkol nouš pozabila viknda ks use pozabila.velik nasmeh. Prav veš Petr, tis tak bk!

Na velko plnino res douga je pot, čes pasje pečine jo maha en trot, na velki mam sina na mali pa hčer, oba sm naredu u sboto zvečer..sem je dol grede odvijou en komad u glau...

Aja slike u mask sm pa tud objavu u sojmo profilh, poglejte!!


Mejte se
hočo5. 04. 2020
Prou polepšu dan nasmeh
skalar506. 04. 2020
in to "Pekana" naj bi bilo kaj ? hudomušen, gorenjsko/hribovski aktualen pogovorni zapis, "ustrezno" besedno začinjen ? ... ahh ...
Pekana7. 04. 2020
Skala50, dej se kak teglc z rozam posliki in objau, to je bl primerno za klagor k pa moji zapisi.velik nasmeh
Daaam7. 04. 2020
#nekdotukajresnismesen
Lenuh9412. 04. 2020
Glede vlomov v Macah in Potocah. Najhuje je da se ve kdo to dela, pomagata mu pa mati in stara mama. Nekoč so ga dobili, privezali za drevo, polili z bencinom (brez sibice) velik nasmeh
V Macah ga je 1x en tudi zasačil in pregnal, pa je šel samo v sosednjo hišo naprej krast
glorija29. 05. 2021 16:57:06
28.5.2021 Top dan ..le nekaj korakov po snegu ,sicer vse suho....
Na Kališču domači vrhunski štruklji ,delo pridnih rok oskrbnice... Srečno in varen korak vsem in dober tek!
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies