Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Kamnik Savinja Alps / Rogatec / end of road - Rogatec (climbing way)

end of road - Rogatec (climbing way)

Print
Starting point: end of road (1000 m)
Lat/Lon: 46,3118°N 14,7491°E
Destination: Rogatec (1557 m)
Name of path: climbing way
Time of walking: 1 h 25 min
Difficulty: very difficult marked way
Altitude difference: 557 m
Altitude difference po putu: 565 m
Map: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Recommended equipment (summer): helmet
Recommended equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Views: 33.905
 7 people like this post
Number of pictures: 31
Number of comments: 24
Access to the starting point:
From Kamnik, we drive towards Gornji grad. At the chapel just a few dozen metres before Gornji grad, turn left (direction Sveti Lenart). Continue along the road that goes up along the stream. The road then leaves the stream and leads to a dilapidated wooden shack, where you continue along the road towards the church. At a crossroads a few metres below the church, go left and follow the road, which makes a sharp right turn, to its end, where you park.
From the Štajerska side, take the first exit to Gornji Grad and follow the road in the direction of Kamnik. Just after Gornji Grad turn right (direction Sveti Lenart). Continue as described above.
Path description:
From the end of the road, cross the torrent and immediately afterwards the path climbs steeply and leads us in the keys to an inexpressible ridge. The way forward climbs steeply upwards through the forest. After a good 20 minutes of ascent, the steepness eases and the path leads us in a crossing under the saddle Kal. This is followed by a shorter climb along a mainly muddy track (the exception being longer periods of drought), which after a good five minutes leads us to pastures on the Kal saddle. Just a few dozen metres to the right, there is also a marked crossroads. We head straight for the Rogatec signs. The left-hand path leads to a bivouac, which is only a few dozen metres from the crossroads. The right path leads to mountain pasture Zg. Špeh.

The trail then leads into the forest, where there is also a "very difficult trail" sign. The trail turns slightly to the left and leads to the entrance to the climbing part of the trail. The path climbs steeply up the slope, which is partly rocky and partly covered with grass, and then turns slightly to the right. It continues to climb steeply through a sparse forest and leads us to a ridge where we get a very nice view of the Kamnik Alps. We turn left, where a few wedges help us in the beginning, and then we climb along an unprotected ridge. The ridge is very scenic in the first part and in the second part we re-enter the forest through which we climb steeply a few times. Towards the end, the forest becomes more sparse and a few metres below the summit we come out of the forest, where we regain a very nice view on all sides.

The climbing part of the route is technically not to difficult, but it is not belayed and is therefore very dangerous to slip on in the wet.
zemljovid puta - Rogatec
On the way: Bivak na Kalu (1285m)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
end of road - Rogatec1
end of road - Rogatec2
end of road - Rogatec3
end of road - Rogatec4
end of road - Rogatec5
end of road - Rogatec6
end of road - Rogatec7
end of road - Rogatec8
end of road - Rogatec9
end of road - Rogatec10
end of road - Rogatec11
end of road - Rogatec12
end of road - Rogatec13
end of road - Rogatec14
end of road - Rogatec15
end of road - Rogatec16
end of road - Rogatec17
end of road - Rogatec18
end of road - Rogatec19
end of road - Rogatec20
end of road - Rogatec21
end of road - Rogatec22
end of road - Rogatec23
end of road - Rogatec24
end of road - Rogatec25
end of road - Rogatec26
end of road - Rogatec27
end of road - Rogatec28
end of road - Rogatec29
end of road - Rogatec30
end of road - Rogatec31
Discussion about the trail end of road - Rogatec (climbing way)
lučo30. 04. 2008
Lepa tura-toplo priporočam!
nevi11. 07. 2008
Danes sva šla s sinom po tej poti. Bilo je lepo, jasno, kot vedno v hribih. Na sedlu Kal je zelo pihalo, na vrhu pa precej manj, razgled je bil krasen.
Peš del poti je dobro opisan, cestni del pa slabše, tako, da sva uspela zaiti. Cesta nas ne pripelje do nobene kmetije, pač pa se pod kmetijo, ob razpadajoči leseni baraki na desni in majhni tabli (Lenart) na levi strani ceste. Midva sva zapeljala do kmetije, kjer sta nama prijazna gospodarja povedala, da morava nazaj. Obrniti na kmečkem dvorišču pa ni bilo čisto enostavno. Najbrž uporabljajo v glavnem traktor. Cesta se tudi precej vleče - vožnja od Kamnika do izhodišča traja več kot eno uro.
fpetel114. 08. 2008
Lažje prijetno plezanje. Navzdol je v mokrem in pozimi nekoliko nevarna. Previdno pri (skopih)varovalih.
pohodnik3812. 05. 2012
je kar fajn tale pot sicer zelo zahtevna čez greben zato previdno vrtoglavim priporočam vzhodno pot...

Pa še nekaj utrinov izpred tedna dni tukaj
Tonika13. 05. 2012
Včeraj zaradi popodanskih obveznosti tako imenovani skok na Rogatec. Vremenske razmere idealne, rahel veter med vzponom, je bil prav dobrodošel. Preprosto povedano oba sva uživala, slike pa naj povedo več.
pohodnik3823. 05. 2012
Pred dvema tednoma prehodil tole zanimiva pot mestoma zelo izpostavljena nekaj utrinkov v fotografijah pa tukaj.
marinka6727. 10. 2012
Prekrasna tura, samo škoda, da na tistih najbolj izpostavljenih mestih ni kake jeklenice za bolj varen oprijem. Imali smo namreč 12 in 16 letnico zraven in smo se malo bali za njiju. Drugače smo pa uživali!! Na vrhu pa "plaža". V oktobru smo na 1557m poležavali na koci v spodnjem perilu! Noro!
VanSims10. 06. 2013
Najtežji del poti v tehničnem smislu je tam kjer so klini, v psihološkem pa na kratkem izpostavljenem grebenčku(vrtoglavi seveda na tej poti nimajo kaj iskati). Ostalo za nekoga vajenega zahtevnih poti ni pretirano težko.
irska25. 05. 2014
Kratka, razgibana, lepa zelo zahtevna (grebenska) tura z malo varovali. Tik pod vrhom so posledice požara avgusta 2013 še dobro vidne in občutne - še posebej navzdol proti sedlu Kal priporočam lahek korak in previdnost, da ne prožimo kamenja. Čelada kljub kratkemu zelo zahtevnemu delu res ni odveč.
jimmy587. 05. 2015
Do izhodišča (konec ceste) ni več mogoče z avtom - kakih 300m od cerkve Sv. Lenarta je postavljena kovinska zapornica! http://www.hribi.net/slike/mrk.gif
Jaz sem avto pustil pri cerkvici, se povzpel po gozdni stezi do zgornjega nivoja ceste in nato do prvotnega izhodišča "konec ceste". Od tu gre pot tako, kot je opisano. Če ne bi bilo premočnega zahodnika, bi bilo krasno.http://www.hribi.net/slike/smile.gif
Taya157. 11. 2015
Včeraj smo obiskali Rogatec po plezalni poti. Super vreme in razgledi mežikanje
garmont15. 04. 2018
Opisana pot je od konca grebena proti vrhu Rogatca zaradi podrtega drevja težko prehodna. Za razliko od poti od Zg. Špeha, se tej poti da slediti in z orientacijo ni večjih težav. Te pa pri napredovanju čaka kar nekaj telovadbe...
rmitja21. 09. 2019
Pot je očiščena, lepo prehodna in izredno markirana. Res pa ni za vrtoglave. Je pa obisk vreden zaradi izrednega razgleda. Naredila sva krožno pot: cerkvica, kal, rogatec, Špeh, cerkvica.
razniko@gmail.com20. 05. 2020
Veliki Rogatec velja za zelo zahtevno pot, zato bi malo pograjal planinsko društvo ki ureja to pot. Namreč iz malega Rogatca na V.Rogatec je prehod nekaj metrov zelo zahteven, pa ni niti enega klina ali jeklenice, zato nekaterim predstavlja nepremagljivo oviro. Lahko bi se potrudili in teh nekaj metrov bolje zavarovali.
dprapr20. 05. 2020
Kaj ni dovolj, da je zapisano, da je zelo zahtevna pot?
jprim20. 05. 2020
Bila že nekajkrat na tej poti in na zelo zahtevni poti pričakuj, da moraš tudi kaj prosto preplezati brez varoval.
Tako da pač moraš dobro premisliti, preden se odločiš za takšno pot.
Lp!
mapi6029. 06. 2020
v soboto smo naredili krožno pot od Sv. Lenarta na Kal in Lepenatko, nato nazaj na Kal in po plezalni na vrh Rogatca, vračali smo se po navadni čez Zg. Špeh. Stvar je pa v tem, da se nismo z avtom zapeljali do konec ceste kot je navedeno, zato so nas markacije pri cerkvici precej zmedle in smo dejansko naredili pot do Zg. Špeha in se tam odcepili za Kal.Je pa v redu pot, ker od tam greš dejansko počez skozi gozd do Kala brez kakega vzpona. Tisti nezavarovani del na grebenu je pa kakor za koga. Za izkušene planince ne predstavlja kake večje težave, tisti,ko pa sicer smo vajeni hoditi po nekaterih zelo zahtevnih poteh ( če so dobro varovane ) smo pa imeli rahlo mehka kolena. Mi smo bili 2+2.
Andi199421. 03. 2021
Zdravo,se da to isto pot začeti peš tudi od cerkve sv. Lenart? Lahko tudi nižje, nisem še nikoli šel po tej poti, pa me zanima, ker se zelo nerad vozim tako visoko z avtom.
garmont21. 03. 2021
Seveda se da. Še mogoče bolj priporočljivo...
Andi199425. 03. 2021
Je kdo mogoče bil v zadnjem času gor? Kakšne so kaj snežne razmere oziroma ali je še veliko snega?
garmont1. 04. 2021 17:49:22
Zavarovana pot je kopna. Od Špeha pa je proti vrhu še nekaj snega...previdno, pa gre.mežikanje
Andi19942. 04. 2021 12:16:37
Prejšnjo soboto sem bil gor prvič. Zelo lepa turca, avto sem pustil že spodaj pri Rogljevem mlinu in jo mahnil po cesti mimo cerkve sv.Lenart in naprej do konca ceste pa potem proti Lepenatki čez gozd in na Rogatec v dobri uri. Na nekaterih senčnih delih predvsem čez gozd je bilo še kar precej snega, v plezalnem delu pa že kopno in zelo vetrovnonasmeh
J.P.15. 04. 2024 16:58:24
Zelo razgibana, lepo vzdrževana pot! Kdor potrebuje dodatno varovanje naj raje izbere drugi pristop saj bi tej poti dodatno železje odvzelo ves čar...Lp
jprim15. 04. 2024 19:54:16
Ne razumem, kako dodatno varovanje??
Samovarovalni komplet ne pride v poštev, saj ni jeklenic, je nekaj klinov. Pot je res na nekaj mestih zračna, ni za vrtoglave.
LP!
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies