Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Vreme
vreme / snežne razmere
  

Snežne razmere v gorah

Poročilo - sreda, 17. 1. 2018, 8:47 (ARSO)
Splošna nevarnost plazov je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
Opis stanja in napoved (sreda, 17. 1. 2018)

Splošna stopnja nevarnosti - sreda, 17. 1. 2018
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja, zlasti mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi sprožite plaz napihanega snega. Nevarnost je manjša v nižjih nadmorskih višinah, kjer je snega manj.

Snežne razmere
Snežna odeja je večinoma kar dobro stabilna in pomrznjena, v visokogorju je sneg ponekod še mehak. Ponekod je na skorji nekaj centimetrov snega, na Pohorju ter ponekod v vzhodnih Karavankah tudi do 10 cm.

Predviden razvoj vremena
Danes bo spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo kratkotrajne snežne plohe. Pihal bo zmeren do močan severozahodnik. Ledišče bo pod 900 m nadmorske višine. Jutri bo precej jasno, nekaj oblačnosti bo popoldne v vzhodnih Karavankah in na Pohorju, a bo baza nad vrhovi, v hribih Notranjske in everne Primorske pa se bo sredi popoldneva začela nabirati nizka oblačnost. Severozahodnik se bo že zgodaj dopoldne obrnil v jugozahodnik i se bo krepil, tako da bo čez dan kar močan. Nekoliko se bo segrelo. V petek bo zmerno do pretežno oblačno, dopoldne na vzhodu še delno ajsno. Manjše padavine pričakujemo popoldne na jugozahodu. Pihal bo zmeren jugozahodnik. Za konec tedna je vremenska napoved še precej nezanesljiva.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo danes ostala razmeroma stabilna in pomrznjena. Jutri in v petek se bo ob nekoliko višji temperaturi v sredogorju malo ojužila, kar bo ugodno vplivalo na preobražanje in nadaljno stabilizacijo snežne odeje. Nevarnost snežnih plazov in lavinske razmere se do petka ne bodo kaj dosti spreminjali.

Naslednja objava: petek, 19. 1. 2018

Vir: ARSO
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki