Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Vreme
vreme / snežne razmere
  

Snežne razmere v gorah

Poročilo - ponedeljek, 19. 3. 2018, 5:58 (ARSO)
Splošna nevarnost plazov je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
Opis stanja in napoved (ponedeljek, 19. 3. 2018)

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 19. 3. 2018
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: šibke plasti, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1500 m trenutno ZNATNA, 3. stopnje. Nižje je zaradi nizkih temperatur in majhne količine novega snega nevarnost MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom. Tam lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz.

Snežne razmere
Ob koncu tedna je v gorah snežilo. Sprva je bila meja sneženja med 800 in 1000 m nad morjem, nato se je počasi spustila do nižin. V gorah je zapadlo od 10 pa tudi do več kot 30 cm snega, največ v visokogorju osrednjega in vzhodnega dela Julijskih Alp. Nad okoli 1500 m je bil sneg suh in se je s podlago slabo sprijel, nižje pa sprva moker, zato je povezava med staro snežno odejo in novim snegom boljša. Veter je na izpostavljenih legah novi sneg spihal vzamete, ponekod je spihan do stare podlage, ki je lahko tudi trda in poledenela. Snežna odeja je sicer trenutno večinoma mehka in rahla, predvsem na spihanih mestih in v nižjih nadmorskih višinah, kjer je zapadlo le malo snega, pa trda.

Predviden razvoj vremena
V naslednjih dneh bo prevladovalo oblačno in suho vreme, le danes bo občasno ponekod še rahlo snežilo, a ne bo zapadla omembe vredna količina snega. Severovzhodni veter bo danes oslabel, ponovno se bo okrepil v sredo. Temperatura bo ves čas pod ničlo. Od četrtka dalje bo že nekaj sonca, temperaturna meja 0 stopinj pa bo ostala pod 1000 m nadmorske višine.

Tendenca snežnih razmer
Zaradi nizkih temperatur in ker ne bo sončnega vremena, bo do srede sneg ostal suh in rahel, le počasi se bo sprijemal in preobražal. V sredo bo veter ponovno delal zamete na zahodnih in južnih straneh grebenov in prelazov. Snežna odeja bo zato potencialno nestabilna, nevarnost snežnih plazov se bo le počasi zmanjševala.

Naslednja objava: sreda, 21. 3. 2018

Vir: ARSO
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki