Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Snow conditions

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski Weather
weather / snow conditions
  

Snow conditions in mountain

Report - petek, 5. 3. 2021, 9:33 (ARSO)
The risk of avalanches is level 1 of 5.
Opis stanja in napoved (petek, 5. 3. 2021)

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 5. 3. 2021
Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: ugodne razmere, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je zaradi ohladitve in bolj oblačnega vremena večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je ponekod poledenela, podobno je na grebenih, zato je nevarno za zdrs.

Snežne razmere
Snežna odeja je večinoma stabilna in trda ali pokrita s skorjo. Predvsem na soncu izpostavljenih legah je tudi poledenela, poledeneli so tudi grebeni. Le danes se bo v sredogorju predvsem v zahodnem delu naših gora lahko sneg čez dan še nekoliko ojužil, ker bo tam dopoldne nekaj sončnega vremena. Možnost, da sprožite snežni plaz, je majhna, velika pa je nevarnost zdrsa.

Predviden razvoj vremena
Danes bo spremenljivo oblačno. Dopoldne bo večinoma suho, popoldne se bodo začele pojavljati krajevne padavine, ki bodo pogostejše od sredine popoldneva dalje. Več jih bo v zahodni polovici Slovenije ter na jugu države. Meja sneženja se bo spuščala in zvečer ter v prvem delu noči bo lahko ponekod v osrednji, južni in severozahodni Sloveniji snežilo do nižin. V gorah se bo do večera že občutno ohladilo, zapihal bo okrepljen veter severne do severovzhodne smeri. Jutri bo pretežno jasno, pihal bo zmeren severovzhodnik, ki bo čez dan počasi slabel. Mrzlo bo. V nedeljo bo pretežno jasno, pihal bo šibak severozahodnik. Nekoliko se bo že segrelo, popoldne se bo v sredogorju že lahko segrelo malo nad ničlo. V ponedeljek bo sončno in še nekoliko topleje, ledišče bo na nadmorski višini okoli 1600 m.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo danes v prisojah sredogorja predvsem v zahodnem delu naših gora lahko dopoldne nekoliko zmehčala, v visokogorju pa bo ostala trda in pomrznjena. Jutri in v nedeljo bo sneg trd in zmrznjen, le v sredogorju se bo v nedeljo popoldne na prisojah lahko nekoliko ojužil, a tam je večinoma že kopno ali pa je snega zelo malo. Podobno bo v ponedeljek. Nevarnost snežnih plazov bo ostala MAJHNA, velika pa nevarnost zdrsa.

Naslednja objava: ponedeljek, 8. 3. 2021

Vir: ARSO
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing