Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Snow conditions

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski Weather
weather / snow conditions
  

Snow conditions in mountain

Report - ponedeljek, 11. 5. 2020, 9:28 (ARSO)
The risk of avalanches is level 1 of 5.
Opis stanja in napoved (ponedeljek, 11. 5. 2020)

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 11. 5. 2020
Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov bo danes večinoma MAJHNA. Le v visokogorju lahko pod večjo obremenitvijo sprožite kakšen manjši plaz južnega snega.

Snežne razmere
Ob razmeroma toplem in vetrovnem vremenu snežna odeja še naprej kopni. Na izrazitih prisojnih legah ni več sklenjene snežne odeje. Sneg je večinoma dobro preobražen. Danes se je pooblačilo, ničta izoterma je na višini okoli 2800 m. Sneg ponoči ni pomrznil. Zaradi postopne ohladitve in oblačnega vremena se nevarnost snežni plazov danes ne bo bistveno povečala. Izjema so lahko le višji deli visokogorja, nad 2300 m, kjer bo občasno snežilo.

Predviden razvoj vremena
Danes bo pretežno oblačno, vrhovi bodo v oblakih. Predvsem v Julijcih Alpah in v zahodnem delu Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp bodo občasno padavine, lahko tudi zagrmi. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Temperatura na 1500 m bo okoli 7, na 2500 m pa okoli 1 °C. Tudi jutri bo večinoma oblačno in megleno. Pojavljale se bodo padavine, ki bodo čez dan slabele in ponekod tudi ponehale. Padavin bo manj v vzhodnih gorstvih. Meja sneženja se za krajši čas lahko spusti tudi do nadmorske višine okoli 1200 m. Pihal bo spremenljiv veter večinoma severovzhodne smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli 2, na 2500 m pa okoli 0 °C. V sredo bo pretežno oblačno in megleno, oblačnost se bo le občasno trgala. Še se bodo pojavljale manjše krajevne plohe. Spet bo zapihal okrepljen jugozahodnik. Segrelo se bo. Na 1500 m bo okoli 9, na 2500 m pa okoli 3 °C. Spremenljivo in precej vetrovno vreme z občasnimi padavinami se bo nadaljevalo tudi v četrtek in petek. Meja sneženja bo večinoma nad našimi najvišjimi vrhovi.

Tendenca snežnih razmer
Danes bo občasno snežilo le v višjih delih visokogorja, jutri pa se bo meja sneženja spustila vse do sredogorja. Nad nadmorsko višino okoli 2000 m lahko zapade od 10 do 30 cm južnega snega, več ga bo padlo zlasti v visokogorju Julijcev. Pod 2000 m bo novega snega večinoma le okrog 10 cm, v sredogorju pa le kakšen centimeter. Nevarnost snežni plazov se bo zato v visokogorju POVEČALA in bo ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem iz strmih pobočjih se bodo lahko spontano prožili manjši do srednje veliki plazovi južnega snega. V sredo se bo segrelo, zato bo nevarnost plazov južnega snega ostala 2. stopnje. Zaradi izrazitejše otoplitve bodo podobne razmere tudi v četrtek, v petek pa se bo nevarnost snežnih plazov zmanjšala.

Naslednja objava: ponedeljek, 30. 11. 2020

Vir: ARSO
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing