Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Snow conditions

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski Weather
weather / snow conditions
  

Snow conditions in mountain

Report - petek, 20. 1. 2017, 14:39 (ARSO)
The risk of avalanches is level 2 of 5.
Opis stanja in napoved (petek, 20. 1. 2017)

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 20. 1. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je v večjem delu naših gora nad nadmorsko višino okoli 1300 m, v vzhodnem delu naših gora pa nad okoli 1700 m, ZMERNA, 2. stopnje. Spontanega plazenja ne pričakujemo, lahko pa sprožimo snežni plaz ob večji obremenitvi snežne odeje PREDVSEM na mestih z napihanim snegom ter na strmejših pobočjih, predvsem na tistih, kjer je snežilo na travnato ali z listjem pokrito podlago. Nižje, ter povsod tam, kjer je snežilo na kopno podlago, je nevarnost MAJHNA, 1. stopnje.

Snežne razmere
V hribih omembe vrednih padavin ni bilo več. Okrepljen veter vzhodnih smeri je prenašal sneg v zamete. Temperatura je bila pod ničlo. Sneg je v zatišnih legah večinoma mehak, na vetru izpostavljenih mestih pa je ponekod trd. Vetru izpostavljene lege so tudi močno spihane, veliko je klož.

Predviden razvoj vremena
Nadaljevalo se bo suho in precej jasno vreme. V višinah se bo postopno segrevalo. Na zahodu se bo že v soboto ničta izoterma dvignila do nadmorske višine okoli 1000 m, v nedeljo pa bo v večjem delu Slovenije temperaturni obrat, ničta izoterma pa bo na okoli 1700 m. Veter bo razmeroma šibak. V nedeljo se bo obrnil v jugozahodno smer, a bo predvidoma prešibak, da bi delal nove zamete.

Tendenca snežnih razmer
Sprva bo zaradi nizkih temperatur sneg ostal slabo preobražen. Od sobote in nedelje dalje pa se bo zaradi otoplitve snežna odeja v plasti s pozitivno temperaturo na prisojnih pobočjih čez dan ojužila, ponoči pa pomrznila. Nastajala bo skorja. V osojah bo sneg zaradi suhega zraka ostal mehak in slabo preobražen. Večja možnost, da sprožite snežni plaz bo predvsem na strmejših pobočjih, zlasti v osojah na mestih z napihanim snegom. Pa še to predvsem v visokogorju in na pobočjih s travnato podlago. Na prisojnih pobočjih se bo predvsem od nedelje dalje snežna odeja počasi stabilizirala.

Naslednja objava: ponedeljek, 23. 1. 2017

Vir: ARSO
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing