Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Ivancica

Print
zdomec8. 01. 2013 18:21:17
V soboto sem se povzpel spet na Ivancicu, (H. Zagorje). Po navadi grem gor cez konja, dol pa grem cez zgano vino-Mrtzlek. Slisal sem da obstaja se ena pot, katera naj bi bila lazja, in se imenuje pionirska pot. V koci sem dobil informacijo da pot ni primerna za sestop, pa kljub temu sem sestopil po tej poti.
Ugotovil sem da ta pot ni lazja ampak verjetno najtezji pristio na vrh Ivancice. Tri cetrtine poti pri vzponu je zelo strma in na vec mestih ispostavljena, v mokrem zelo spllska, markacij skoraj da ni, tu pa tam se najde kaka ca. 30-40 let stara markacija, ampak je pot dobro sledljiva.
Nevem kdo skrbi za poti na ivancicu, po pojem PD Ivanec ali planinarski klub Ivanec. Upam da bo negdo od clanov teh drustev to prebral in dal podrobnejse informacije glede te poti.
Mogoce je ta pot zapuscena?
Moj nasvet: Nikar v zimskem casu ali ce je dezevno in spolsko ne priporocam sestop po tej poti.
(+1)všeč
Matek8. 01. 2013 21:20:34
Pozdrav Zdomec,

pionirska put nije zapuštena i mnogo planinara koristi tu put . Ne obracam pažnju na markacije jer je put kako velite lako sledljiva. Možda je fizički najteža ali je po meni i najljepša.

Najlakša (ali i najduža) put za uspon i silazak je put prek prekrižja.Obilazi Ivanščicu od sjevera preko istoka na jug i križa se sa pinirskom nekih cca 10 min od vrha.

U subotu sam silazil preko konja oko 11 sati i mimoisel se sa slovencem. Ste to bili vi?

Lp,Matija
všeč
zdomec9. 01. 2013 20:26:05
Pozdravljen Matija

Res sva se srecala v soboto na konju. Po poti prek prekrizja nisem se poskusil, drugic bi siguren na vrsti tudi ta varianta. Hvala za nasvet in informacije

pozdravljen in varen korak
všeč
zdomec2. 01. 2018 18:18:31
V nedeljo na silvesterski vecer smo hoteli preziveti in docakati novo leto na vrhu Ivanscice. Bili smo zelo razocaran, Pasaricev dom je bil zaprt. Pozno zvecer prihajalo je zmerej vec planincev, in smo pricakovali da bo le negdo o oskrbnikov prisej in odprl dom. Cakali smo zastojn. Nabralo se je ca. 100 planincev, bil je zelo mocan veter, in vzdusje je bilo temo primerno. Za silvesterski vecer so koce po navadi odprte, saj si oskrbnik pricakuje dober zasluzek, seveda ce primerno organizira in pripravi hranu in pijaco.Zakaj je pasaricev dom bil zaprt, a lahko negdo to pojasni?
Nekateri planinci so negodovali in omenjali da dom ima novega oskrbnika!? A se njemu ne gre za zasluzek?jezenjezen
všeč
turbo2. 01. 2018 19:18:42
Hm, to je že onstran "šengna" , če se ne motim. Torej naša planinska zveza s tem nima nič. Pokliči na eno od teh številk, morda boš imel srečo in izvedel, kar te zanima:

http://www.hps.hr/info/planinarske-kuce/planinarski-dom-pasariceva-kuca/
všeč
Buha2. 01. 2018 20:07:25
Na žalost novi oskrbnik baš i nema sluha za potrebe planincov i meni se čini kao da je zalutao u taj svijet.
On se drži radnog vremena i doslovce tjera ljude van ako su još unutra što je stvarno žalosno.
Nije mi jasno zašto je uopšte uzeo taj dom u zakup ili što već je, ako mu nije u interesu zaraditi i biti na usluzi planinarima ta dva dana vikenda i možda pokoji praznik, jer je na Ivančici vikendom stvarno uvijek jako puno ljudi mahom planinara, ali ima i onih koji su samo došli malo u prirodu.
Za vrijeme starog oskrbnika dom je uvijek bio otvoren dok kad je trebalo.
Lp i srečno v hribih
(+7)všeč
Michelangelo 3. 01. 2018 08:10:35
Stvari nisu tako crno-bijele. Nije dom uvijek bio otvoren za Novu godinu ni ranije. Samo kad se skupila neka grupa koja je gore slavila organizirano.
(+1)všeč
Dubravko133. 01. 2018 11:41:34
Planinarske putove na sjevernoj strani Ivanščice markira HPD Ivančica iz Ivanca. Trenutno postoje tri puta s te strane. Put preko Konja, Mrzljaka i Prekrižja. Za Pionirski put preko grebena Stričec prije nekoliko godina je odlučeno da se više ne bude markirao zbog očuvanja vrijedne i zaštićene flore. Ta odluka po mojemu mišljenju nema nikakvu svrhu jer je put dobro ishodan i drži se grebena pa nema orjentacijskog problema, planinari ga i dalje koriste u velikom broju. Smatra se najtežim i najljepšim planinarskim putom na Ivanščici.
Što se tiče Silvestrovog 31.12.2017. domar je dva tjedna ranije objavio radno vrijeme doma na kojemu piše da dom taj dan radi do 16,00 i onda opet na Novo leto od 7,00. Svatko tko zadnjih godina dolazi na Ivanščicu nedjeljama i praznicima svjestan je gužvi u domu tih dana. Domar veli da je dom zatvoren na Silvestarsku noć i ne organizira doček Nove godine zbog toga što ne bi stigao očistiti i pripremiti dom za prihvat velikog broja planinara na novoletno jutro.
I mi smo Novo leto dočekali na vrhu Ivanščice, raspitali smo se i znali da bude dom zatvoren, pripremili smo se za prognozirani vjetar i na kraju smo se dobro proveli.
Kao što veli Michelangelo nije sve crno-bijelo. Ima već više od 10 godina kako ne dolazim u Pasarićevu kuću na Ivanščici u nedjelju zbog velike gužve. Često dolazimo subotom predvečer kada je dom prazan, domar je izuzetno ljubazan i još ni jednom nas nije potjerao van a često znamo ostati i iza 22,00 sata.
1
Radno vrijeme doma na Ivanščici za Novoletne praznike2
(+1)všeč
zdomec3. 01. 2018 17:50:28
Dubravko13
Ta dva plakata z odpiralnim in obratovalnim casom me spominjata na navadno gostilni in ne na planinski dom.
Kako pa je z prenocevanjem v pasaricevem domu?
A se sploh da prenociti, tukaj mislim na vikende ko je dom odprt in obratuje. To je dobro za vedeti za bodoce da nebi prislo do neljubih presenecenj
(+3)všeč
Dubravko134. 01. 2018 11:17:21
Zdomec
To velja le za novoletne počitnice, sicer je domn odprt vsak vikend od petka ob 15.00 do nedelje ob 16.00. Možno se dogovoriti da se dom odpre tudi med tednom. V pdstrešju so dve sobe z skupnimi ležišči za 20 oseb vsaka. Popust velja tudi za člane PZS. Če se izogniš gneči v nedelju, ponavadi od 9,00 do 13,00 je v domu prav ugodno, domar je prijazen i postrežba je odlična. Kako sem pravil jaz se izogibam nedeljam, prihajam isključno ob sobotah. Ob nedeljah ponavadi obiskujem druge domove na Ivanščici katere ne obiskuje veliko ljudi. V domu na Majeru pod Oštrcgradom je domar Dragec kateri je prej bil domar v Pasarićevom domu. Pri njem je tudi ugodno z odličnom postrežbom. Do Majera najhitreje prideš po poti čez Mrzljak in pri Grobeku nadaljuješ ravno (obstaja tabla). Tudi dom na Belecgradu je ugoden ali od postrežbe je samo pijača, odprt je samo ob nedeljah. Nahaja se z južne strani ob vznožju Ivanščice. Do njega prideš tudi prek Mrzljaka in na Črnim Mlakama zaviješ proti Beligam. Srečno na Ivanščici.
Pasarićev dom: Berislav Geček +385 98 872471
Majer: Dragec Hanžek +385 98 418225
Belecgrad:Stjepan Hanžek +385 91 7941399
všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies