Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
Forums / Hrvaška / Dinara and Lika / Lišanjski vrh (1794m) - drugi najviši vrh u Hrvatskoj

Lišanjski vrh (1794m) - drugi najviši vrh u Hrvatskoj

Print
Bkaradza30. 06. 2011 08:15:35
Vjerojatno ima ljudi koje bi mogao interesirati uspon na Lišanjski vrh, drugi najviši vrh u Hrvatskoj pa evo opis puta i par slika sa uspona na ovaj vrh. Više slika i GPS tracklog možete pronaći na slijedećim linkovima:
Slike: http://www.planinarenje.net/forum/showthread.php?357
Slike + GPS tracklog: http://www.planinarenje.net/forum/showthread.php?336

U četvrtak 24. lipnja 2011 godine odlučio sam posjetiti Rupe i Lišanjski vrh, a sve povodom otvaranja novog planinarskog skloništa koje su napravili PU Dinaridi.

Sam pristup usponu na Lišanjski vrh je lagan i označen planinarskim markacijama koje je gotovo nemoguće promašiti. Kada se dolazi iz pravca Splita u mjestu Vrlika prođe se ulazak u radnu zonu Kosore te na slijedećem skretanju se skrene desno odakle se samo prate oznake uz put. Prvo morate proći pokraj punionice vode Cetina, nakon toga pokraj crkve Sv. Spasa, izvora rijeke Cetine da bi se nakon toga skrenilo na makadam put kamenoloma i negdje na pola puta se vidi markacija prema skloništu Rupe. Tu parkirate automobil i dalje krenete planinarskom stazom.

Uspon do planinarskog skloništa Rupe je vrlo jednostavan i nadasve lagan te se bez velikih problema može odraditi za manje od dva i pol sata. Prvi mali dio puta prolazi djelomično kroz šumu da bi nakon 20ak minuta hoda šuma ostala iza nas, a zamjenile su je travnate površine gdje je u prošlosti paslo puuno grla stoke dok danas nažalost nitko nema volje za takvim poslom. Sam put se gotovo u cjelosti lagano uspinje osim blizu samog skloništa gdje je mali dio puta nešto strmiji ali ništa strašno.

Od Rupa prema Lišanjskom vrhu postoje tri još uvijek nemarkirana puta. Prvi je direktan put uz veliku strminu koji je najbrži ali i najteži put. Drugi je put koji prati zimske oznake (štapove) je blaži ali zato i nešto duži, a treći put je najduži ali zato i najlakši put. Pošto sam išao trećim pute njega ću i opisati.

Na samom početku drugi i treći put se preklapaju ali se nakon treće treće zimske oznake treba skrenuti lagano desno prema starom putu koji je u prošlosti povezivao Bosnu i Hrvatsku koji se već tada vidi u daljini te kad se dođe do puta krenuti lagano prema grebenu i onda vrhom grebena prema Lišanjskom vrhu. Uspon od skloništa Rupe do Lišanjskog vrha traje oko sat i pol vremena. Visinska razlika od početka puta do vrha je nešto manje od 1300m.

Ukoliko imate kakvo pitanje slobodno pitajte.
Lišanjski vrh (1794m) - drugi najviši vrh u Hrvatskoj 1
Lišanjski vrh (1794m) - drugi najviši vrh u Hrvatskoj 2
Lišanjski vrh (1794m) - drugi najviši vrh u Hrvatskoj 3
Lišanjski vrh (1794m) - drugi najviši vrh u Hrvatskoj 4
Lišanjski vrh (1794m) - drugi najviši vrh u Hrvatskoj 5
Lišanjski vrh (1794m) - drugi najviši vrh u Hrvatskoj 6
Lišanjski vrh (1794m) - drugi najviši vrh u Hrvatskoj 7
všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies