Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
Forums / Italija / Carnic Alps / Monte Peralba (2694)

Monte Peralba (2694)

Print
LidijaJesih17. 09. 2011 20:18:56
Ker Karnijci nočejo k nam, je bilo treba it pogledat kar tja. Danes na Monte Peralbo, plečat vrh nad Sappado, po ferati Santor. Za uvajanje v ta prelepi gorski raj sicer dobra izbira, a pošteno rečeno, vožnje iz Ljubljane je več kot hoje, če je to edini cilj. Danes je bila edini cilj, je pa res, da se je popoldan sfižilo vreme in je že ob enih grmelo in malo kasneje lilo kot za stavo. Ferata je kratka, ne prezahtevna (opis je na tej spletni strani), spusut pa je mogoč bodisi po grebenu, ali pa po poti imenovani po aktualnem papežu, ki ni zahtevna. Na poti je koča Calvi, odprta in prijazna, tik nad njo se splača v vznočju Chiadenisa ogledati še muzej kavern na prostem, na dnu pa stopiti do izvira reke Piave. Če služi vreme seveda tudi vzpona na Chiadenis sam, ki ponuja lepo ferato. Še se vrnem.nasmeh
Monte Peralba (2694) jutranji razgledi na verigo nasproti so bili prelepi, desni stolp že pripada Peralbi1
Monte Peralba (2694) Monte Listroni, Monte Rinaldo, pa bog ve, kaj še vse. Res lepo2
Monte Peralba (2694) kapelica pred kočo Calvi s kuliso lepotcev3
Monte Peralba (2694) tole pa je desni del Monte Peralbe, do sedla je treba4
Monte Peralba (2694) vse je lepo označeno5
Monte Peralba (2694) pogled nazaj proti Koči Calvi, že pred vstopom v ferato6
Monte Peralba (2694) začetni del. Take strmine ali okovja v nadaljevanju več ni, jeklenice pa so na pogled nove7
Monte Peralba (2694) pogled navzdol, v ozadju Pic Chiadenis8
Monte Peralba (2694) strmo, izpostavljeno. Slika malo pretirava, no9
Monte Peralba (2694) še en pogled navzdol, vršnega dela je skupaj za kakšnih 500 višincev10
Monte Peralba (2694) na vrhu Marija, zvonček in križ, kot se spodobi11
Monte Peralba (2694) edini nekoliko zahtevejši žleb v povratku, zavarovan z jeklenico12
Monte Peralba (2694) na sedlu je že  megla13
Monte Peralba (2694) vojaški ostanki nad Kočo Calvi; muzej na prostem14
Monte Peralba (2694) na istem mestu ima tudi narava svojo razstavo. lepi stolpiči15
Monte Peralba (2694) tole se pa ni več le videlo, se je slišalo tudi že16
Monte Peralba (2694) izvir reke Piave, poleg je koča pri izviru Piave. Ulilo se je točno na vhodu17
(+3)všeč
IgorZlodej17. 09. 2011 21:16:42
Ferrata ima ime Sartor, sestopna pot se imenuje po prejšnjem papežu Janezu Pavlu II. in ne sedanjem aktualnem, varianta sestopa je zahodni greben, ki pa ga za sestop ne priporočam.
(+1)všeč
Keko30. 07. 2012 23:49:49
Za vikend sva se z ženo pridružila skupini, ki jo je vodnik iz Gorenjske popeljal za dva dni raziskovat Karnijske alpe. V soboto smo se najprej odpravili na lažje dostopen vrh Monte Avanza. Kar hitro so se nad vrhovi začele poditi megle, ki niso kazale nič kaj obetaven obraz. Vseeno smo nadaljevali proti vrhu in ga dosegli v megli, ki nas je prikrajšala za lepe razglede. Naslednji cilj je bil vrh Monte Chiadenis, po težji ferati gor in po malo lažji dol. Ko smo se približevali vstopu v ferato se je na hitrco stemnilo in že nas je dobila nevihta. Sledila je sprememba plana in sestop do koče Calvi, kjer smo počakali, da je nevihta minila. Vreme se je kar hitro izboljšalo in čez kakšno uro so bile že skale suhe. Odločimo se da se bomo na vrh Monte Chiadenisa podali po lažji ferati in po isti poti sestop. Ko smo imeli za seboj slabo polovico ferate, se je vreme spet hitro začelo fižiti in odločitev vodnika je bila, sestop nazaj v kočo. Ta vrh nam pač danes ni bil usojen. Do naslednjega jutra se je zvrstilo kar nekaj neviht in tudi v nedeljo zgodaj zjutraj ni kazalo najbolje. Počasi so se megle le razpršile in nakazovalo se je vsaj nekaj ur lepega vremena. Podamo se na najvišji vrh v tej okolici in drugi najvišji vrh Karnijskih alp, na Monte Peralba po ferati Sartor. Ferata je lepa, dobro varovana in ni pretirano zahtevna. Po ferati sledi še dokaj lahka pot do vrha, ki pa nudi zelo slikovit razgled naokoli. Sledil je sestop po poti papeža Janeza Pavla II. Vse naokoli je vidno nešteto sledov in spomenikov človeške neumnosti iz prve svetovne vojne. Ko smo se vrnili do koče, so se zopet začele poditi megle nad vrhovi in nakazovati, da se bližajo nevihte.
Omeniti moram tudi zelo lepo urejeno kočo Calvi s sanitarijami, ki se jih ne bi sramovali niti v hotelu, ter zelo prijazno osebje.
Mi se podamo do avtomobilov in se zapeljemo malo naprej na ogled izvira reke Piave.
Sledi spust po zelo strmi in zaviti cesti, do doline, kjer si ogledamo še zelo zanimivo vasico.
Proti Sloveniji se odpravimo polni lepih občutkov in vtisov z zelo lepe ture, spremljajo nas nevihte, ki nam pa v avtomobilih niso prišle do živega.
Kotiček, ki se ga res splača obiskati, ne bo vam žal.
Koča Calvi v vznožju gora1
ob poti do koče2
najprej so nas pozdravili svizci3
parkirišče je že daleč spodaj4
ptica belka na poti proti vrhu Monte Avanza5
veliko cvetja na poti6
ostanki iz prve svetovne vojne, ki pričajo, da se v tistem času tod okrog ni bilo dobro potikati7
začetek ferate na Monte Chiadenis8
pogled od koče Calvi9
koča Calvi zvečer10
koča Calvi zjutraj11
začetek ferate Sartor na Monte Peralba12
lažje nadaljevanje proti vrhu13
bela Marija na vrhu14
pogled z vrha Monte Peralba proti koči Calvi15
plošča na poti Janeza Pavla II, z datumom njegovega obiska vrha gore Monte Peralba16
razgled s poti17
vojaške utrdbe pod gričem18
19
vojaške utrdbe na gori20
bolje cvetje kot utrdbe21
izvir reke Piave22
spomin na mračno preteklost teh krajev23
čudovita vasica v dolini24
zanimive skulpture, ki krasijo vsako hišo25
26
27
(+3)všeč
klavdy63. 08. 2012 18:30:36
Za začetek potepanja po Karnijskih Alpah, ki je bilo zaradi slabega vremena nepričakovano kratko, sva se odločila, da se povzpneva na Monte Peralbo. Dan pred vzponom sva se v večernih urah zapeljala do parkirišča pod kočo Calvi in prespala kar v avtu. Ob prihodu je padal dež, ki je v poznih nočnih urah končno ponehal. Jutro je bilo jasno, zato sva se napotila proti koči Calvi in se nato usmerila proti ferati Sartor. Že ob vstopu v ferato sva opazila, da so skale zelo mokre in da po njih teče voda, a to ture ni posebno oteževalo. Ferata ni pretirano zahtevna, na nekaterih mestih je priporočljivo varovanje, potrebno pa je tudi malo moči v rokah. Žal so se že po deveti uri začele po pobočju gore pomikati megle, ki so zakrivale lepe razglede. Vračala sva se po lažji poti mimo prelaza Sesis. Naslednji dan sva nameravala opraviti vzpon na Monte Chiadenis, a se zaradi zahtevnosti za to turo kasneje nisva odločila. Vrnila sva se do koče Calvi in se spustila še do Koče Sorgenti del Piave, kjer je izvir reke Piave. Sledil je še kratek sprehod do izhodišča, nato pa sva se zapeljala v dolino in si ogledala mesto Sappada in zaselek Cima Sappada. Po ogledu sva se zapeljala nazaj do mesteca Forni Avoltri in zavila levo do vasi Collina. Prespala sva v koči Rifugio Tolazzi in si za naslednji dan zadala vzpon proti Wolayersee-ju in naprej.
Rifugio Calvi pod goro Monte Chiadenis1
Monte Peralba2
3
Vrh4
Monte Chiadenis5
Sappada6
Cima Sappada7
8
(+2)všeč
JORDAN10. 08. 2017 09:13:42
Po ferrati Sartor na Monte Peralbo in sestop po poti papeža Wojtile.Včasih se je ferrata Sartor malo pred koncem jeklenic delila na dva kraka,danes pa je desni del opuščen.Sestopni žleb papeževe poti popolnoma kopen.
proti koči Calvi1
še pred vstopom v ferrato2
začetni del po skobah3
jeklenice v odličnem stanju4
spodaj koča Calvi5
pogled proti sedlu Sessis6
po gladkih ploščah7
konec jeklenic8
pot po skalnem pečovju,nerodno v megli9
na vršnem grebenu10
spodaj koča in Chiadenis nad njo11
sestopni žleb12
Pic Chiadenis13
še se vrnemo na prečenje Chiadenisa14
(+5)všeč
malimiha14. 06. 2018 18:00:52
Zdravo,

Se je kdo mogoče v zadnjem času potikal po teh koncih? Če da kakšne so kaj razmere?

Hvala in lp,
Miha
všeč
ljubitelj gora5. 08. 2018 17:32:31
Je prišla odločitev, grem ponoči na pot, 4 ure vožnje in pridem na izhodišče pod Monte Peralbo, gor po Cresta Ovest. Sestopim po normalni poti in se podam še na en travni vrh Monte Oregone, kjer si vzamem daljši počitek in spanje. Razgledi so ves čas odlični. Tri daljše počitke sem imel in počasi hodil. Sredi dneva, ko so večina še hodil gor sem sestopil nazaj na izhodišče in se počasi odpravil nazaj domov čez Sella Nevea, Bovec, nabralo se je skoraj 500km na plin.
Lastroni1
vrh Peralbe2
Dolomiti3
Peralba z vrha Oregono4
vrjetno Chiadenis5
še zadnji daljši počitek6
jih je polno7
8
(+8)všeč
turbo17. 07. 2019 11:33:29
sobota 13.6.2019

Gor po zahodnem grebenu, dol po običajni poti papeža Janeza Pavla drugega. Poti sta brez posebnosti, nekaj malega snega je ob poti na sestopu, katerega se zlahka obide. Vreme nama je šlo na roko, le veter med vzponom naju je dodobra prepihal. Gor grede pred nama ni bilo nikogar, dol grede so nama množično prihajali nasproti. Cesta do izvira Piave je prav tako b.p. Imenitna tura nasmeh

https://tubojan.blogspot.com/2019/07/monte-peralba-cresta-ovest-via-normale.html
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
(+2)všeč
haridautovic9. 08. 2020 10:51:30
Monte Peralba je z 2.694 metri za Cogliansom druga najvišja gora Karnijskih Alp. Nahaja se na pragu Dolomitov- v njihovem zahodnem delu južno od glavnega mejnega grebena med Avstrijo in Italijo,nad izvirom reke Piave.Zaradi svoje strateške lege je bila gora med prvo svetovno vojno prizorišče bojev na tirolski fronti, o čemer pričajo številni ostanki utrdb in rovov iz tega obdobja.Gora je toliko lepa da se je na njo povzpel in sam Papež Janez Pavel II-20.7.1988.Gor sva šla po ferati Sartor dol po Papeževi,in pri sestopu proti sedlu Sesis sva takoj opazila čudovito špico Pic Ciadenis,kaj drugega nama ni ostalo kot da splezava na vrh in potem še na Monte Ciadenis po ferati delaguera in po JV grebenu dol.
Na izhodišču info table1
Po široki cesti proti koči Calvi2
pred nami Rifugio Pier Fortunato Calvi in oba Ciadenisa3
pri koči Calvi,Kapelica 4
in sva že v ferati Sartor5
začne se kar konkretno navpično/ne preveč zahtevno6
pogled na izhodišče ferate7
utrinek iz ferate,spodaj koča Calvi8
nadaljevanje ferate,prečenje v levo9
lepa ferata,ne preveč zahtevna/uživaj dokler lahko10
nezahteven del v ferati11
pod vrhom12
in sva že na vrhu13
poziranje14
razgledi do Marmolade15
vse do visokih tur16
Peralba stoji na pragu Dolomitov17
ful lepa gora z izjemnimi razgledi na Dolomite,Visoke ture,Karnijske alpe zahodne julijce...18
utrinek z vrha19
Na vrhu je velik plato Peralbe20
sestop po poti pot papeža Janeza Pavla II21
na poti papeža Janeza Pavla II.20.7.1988 na goro se je povzpel in sam Papa.22
zahteven spust po krušljivem žlebu23
ostanki prve svetovne vojne,vse po vsod24
Passo Sesis,v ozadju najin drugi cilj Pic Ciadenis,na katerega vodi zahtevna ne zavarovana pot,prosto poplezavanje25
Passo Sesis v ozadju Pic Chiadenis26
na sedlu spomin na vzpon Papeža na Peralbo,27
(+4)všeč
mirank9. 08. 2020 18:12:49
Vsaj štiri gore v Karnijcih so višje od Prelbe zavijanje z očmi
(+4)všeč
haridautovic9. 08. 2020 19:30:25
in katere so to¨???
(+1)všeč
mirank9. 08. 2020 19:57:23
Mislim, da bi sem morali prišteti še Cimo dai preti 2706m, čeprav tiste gore tam dol nekateri prištevajo med Dolomite
(+1)všeč
turbo9. 08. 2020 20:27:11
mirank, tudi sam mislim, da je Cima dei Preti del Karnijskih Alp, oziroma njih predalpskega sveta, kamor uvrščajo Furlanske Dolomite:
https://it.wikipedia.org/wiki/Dolomiti_Friulane
https://en.wikipedia.org/wiki/Cima_dei_Preti
(+2)všeč
Todi23. 10. 2021 22:34:27
Ko te Tomaž kontaktira že sredi tedna za tura, sploh ni bilo govora da se nebi šlo, ... in to še glede na vreme katero je bio napovedano za omenjeni konec, nimam besed, enostavno lušno, ...
lpM
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
(+7)všeč
Nejc78724. 10. 2021 20:02:39
Bravo Todi, super fotke. Ste pa ujeli razmere. Srečno!
(+1)všeč
Todi25. 10. 2021 05:42:25
#Nejc787, hvala ja vreme pa kot naročeno, še video utrinek https://www.youtube.com/watch?v=fu49JLJ6jRY&t=6s
všeč
pohodnik3332. 08. 2023 14:33:07
Tura z sredine julija 2023.

Vzpon po via normale, brez posebnosti lahko-zahtevno. Vsekakor lepa gora. Sestop po ferrati B/C do Rifugio Pier Fortunato Calvi. Prvi del sestopa je treba bit pozoren na skalne plošče. Taka plošča je lahko velika, vendar ob stopu nanjo lahk spodnese ali pa če bi se iskal oprimek v njej gre prot teb, ni sidrana.
Spodnji del je pač ferrata, en del je C. Koča na zelo visokem nivoju, urejena, prijaznost,..

Asfaltirana cesta je do okol 1800m!

Lp,
1
2
Vrh3
4
5
6
Razkadilo se je. Vendar je bila okol 21.30 šibka-srednja nevihta.7
Komulus 4 stopnje do Comolunimbus. V Avstriji se se formirale 2 nevihtni celici, glede na radar ter gibanje nevihte ni bilo nevarnosti. Vseen sm sestopil.8
9
Lažji del ferrate.10
Jutranji razgled prot J, ena grupa pred Sappado.11
všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies