Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Poldašnja špica - Jof di Miezegnot

Print
peter28. 05. 2011 18:26:56
Včeraj 7.5.2011 sva se podala na Poldašnjo špico.
Kljub ne tako zgodnji uri sva bila v Zajzeri zjutraj prva. Mimo koče Grego sva hitro prispela do sedla Rudni vrh. Tam sva se odcepila proti Poldašnji špici.
Do zavetišča Gemona poteka pot po gozdu. Celo pot naju je spremljalo oglašanje ruševcev. Pot je povsem kopna.
Nad zavetiščem sva zagledala vrh Poldašnje špice. Kljub oceni, da gre za zelo lahek pristop, sva bila nekaj deset metrov pod vrhom presenečena nad izredno krušljivo skalo. Občutek sva imela, kot bi hodila po kredi. Gre za sicer kratek del, ki preči manjšo grapo.
Vrh je zelo razgleden. V gorah nekako nisva vajena poslušanja prometa, čemur se na tem vrhu ne moremo izogniti. Kanalska dolina proti severu je seveda zelo
prometna.
Vseskozi nama je pogled uhajal na drzne stene Montaža, Viša in Naboisa.
Sestop po isti poti.
Slika so tukaj: http://www.petersfoto.si
všeč
VanSims20. 09. 2011 13:45:22
Ali je kdo kaj bil zadnje čase na Poldašnji špici in to iz Valbrune preko Strehice oz. Ravne?

Kakšna je kaj pot in kakšne so razmere? Baje je del poti odnesel plaz in baje je sploh zelo krušljiva? Kaj pa tisti grapi v opisu? Sta težki? Izpostavljeni?

Hvala za odgovor!
všeč
VanSims25. 09. 2011 22:04:05
Včeraj šel na Poldašnjo špico iz Valbrune preko Stehice. Ime naj bi baje pravilno bilo Poldnašnja špica kar je morda bolj smiselno glede na to, da rečemo 'poldne', ne pa 'polde'. nasmeh Če bi bila gora v Sloveniji in bolj znana bi se preklali okoli tega tako kot o Mangart-Mangrt, Prisojnik-Prisank in še čem, tako pa takih debat okoli tega imena ni toliko.

Kolo najprej zapeljem na Zajzero in ga skrijem v grmovje za nekim ograjenim območjem še pred mostom, čez sedaj suho strugo. Verjetno kaka stara opuščena kasarna. Nato se zapeljem nazaj v Valbruno kjer parkiram nekje na pol poti med križiščem za Zajzero in izhodiščem.

Ko pridem do gozdne poti se začnem vzpenjati proti sedlu Za vrhom(Sella Nebria). Čez njega naj bi menda jezdil sam Napoleon... tako se vsaj govori. nasmeh Iz vrha sedla(markacija na podnožju daljnovoda) skočim spotoma še na bližnji Podgorski vrh(Monte Nebria). Pot gre skozi krajši tunel. Kdor je klavstrofobičen ali hoče narediti krožno turo pa gre lahko na Monte Nebria že takoj po startu gozdne potke iz Valbrune(smerokaz). Obe poti prideta na vrh. Takoj ko stopimo s kolovoza(smerokaz za vrh celo tudi v slovenščini) nam je za silo speljana žica v pomoč pri nekoliko drsljivem kratkem spustu nato pa se zopet dvignemo in imamo do vrha še kake 15 min. Razgled na Kanalsko dolino(Ukve, Valbruna), vidi se tudi že Poldašnja špica a je bila še v oblakih, ki so se zjutraj le počasi razkrajali.

No, ko pridem nazaj na sedlo se je že pokazalo sonce. Nadaljujem proti Planini Strehica, čez hudournik, po njem pa najbolj strm del poti(če zanemarimo vršnje grape) čez okljuke do jase z lepo hišico. Na Strehici(Malga Strechizza - italijani imajo velik talent za poitaljančevanje pristnih slovenskih imen) malo počijem nato se odpravim naprej in po kake 20 min pridem do odcepa za Poldašnjo špico kjer se priključi pot čez Planino Ravna, ki pa je od tam pravzaprav za vogalom. To izkoristim in si grem ogledati znamenito kapelo Zitta - posvečeno zadnji avstrijski cesarici. Tam naj bi bila stara vpisna knjiga kjer so vpisi še od leta 1969 dalje a so jo očitno med tem zamenjali(verjetno ob obnovi kapelice leta 2007, ker so od takrat dalje vpisi v novi knjigi).

Od kapele kjer se odpočijem in pomalicam se odpravim nazaj proti križišču in zavijem proti Poldašnji špici. Sprva gre pot skozi gozd nato pa na odprto in tam se tudi odpre pogled na Špico od blizu. Oblaki okoli nje, ki so bili vidni še na Strehici so se že razkadili. Po nekoliko krušljivi in drsljivi poti prispem do sedla, kje se odpre pogled na Viš in Montaž. Na levo se ves čas ob poti vidijo Višarije s Kamnitim lovcem.

Pot se malo potem spusti nato pa se začnejo tiste grape, ki naj bi bile po opisu na teh straneh zahtevne a niso kak večji bav bav(morda zadnja pred zaključnim grebenom pa še ta ima že lepo uhojene stopinje predhodnikov po katerih sem se ravnal). Pot je res krušljiva, drsljiva in mestoma rahlo izpostavljena a kaj je avtor opisa mislil z 'zahtevno' potjo, ostaja njegova skrivnost... zmeden

Vršnji greben je potem malo zoprn a zgolj orijentacijsko zaradi zbledelih markacij zaradi katerih malo zaidem v drobir v katerem malo poplezam, prečim, se vzpnem,... in zopet pridem na markacije, ki me mimo še enega bunkerja(s katerimi je gora posejana) pripelje na vrh. In ja, na vrhu se zaradi izpostavljene lege(kot je napisal že predhodnik) res sliši promet iz Kanalske doline. nasmeh Razgled: vse kar se je že s poti videlo plus Karnijci z npr. Ojstrnikom pa še Tromeja, no Mangart in tam okoli naših Julijcev ostaja v oblakih.

Sestopim po poti, ki ni v vršnem grebenu nič manj zahtevnejša čeprav je na tem portalu označena za lahko. Nekoliko strma, krušljiva, treba pa je preplezati celo en cca 5-6 m velik skalni skok kar ni ravno običajno za lahke poti. Ko pridem na normalno pot je le še kake 5-10 min do bivaka Gemona. Tam se odcepi tista propadla in zaprta pot na Pipar in na Dve špici. Za nas smrtnike smrtno nevarna, za prekaljene borce najtežjih poti, ferat in še morda česa alpinističnega pa morda niti ne. Pa če bi le kdo tvegal(na lastno odgovornost) je pot baje v rangu zelo zahtevnega brezpotja, čelada pa obvezna ker baje vsenaokoli frči!

Jaz grem proti Zajzeri,do Somdogne po lepi gozdni poti. No na Somdogni se lepo odkrije Mangart, žal pa na tisti višini samo še on štrli ven izza bližnjih gora, no če bi se oblaki razkadili ko sem bil še gor bi se videlo še kaj več(verjetno ves greben Ponc pa Jalovec pa še kaj).

V Riffugio Grego paše spet pir na to pa po malo smotani gruščnati poti na Zajzero in s kolesom nazaj v Valbruno in domov. Pa je še en lep izlet za mano.
všeč
rozka12. 10. 2011 20:24:50
Še dobro, da se vedno dan ne pozna po jutrujezik, saj današnje ponovno ni obetalo...začela v Ovčji vasi in že sopihala po makedam cesti skozi gozd (prepovedano za promet, kazen 82 ojrov), kjer pot s ceste po dobre pol ure zavije na strmo gozdno stezico in kmalu sem bila na planini Ravna. Malo višje se ustavim pri kapelici Zita in razgledni točki, nato nadaljujem čez temen smrekov gozd do mojega današnjega cilja. Ker pa rada delam krožne turce, če se le da in tudi če to pomeni hojo po asfaltni cesti, sestopim v dolino Zajzera...se je splačalonasmeh. Sestop z vrha krušljiv, ponekod kar zmanjka poti, saj jo je odneslo, a gre. Ustavim se pri bivaku Gemona in obsedim z očmi prilepljenimi na stene in vrhove obeh sosednjih velikanov, ki se zdita kot na dlaninasmeh. Nadaljujem do planine Rudni vrh in naprej mimo koče Grego, do doline Zajzere. Tu sledi še zadnji postanek na travniku s čudovitimi razgledi, nato pa še malo "nabijanja" do avta (hmmm, kolo bi bila danes super izbira, a kaj ko nisem rozka zastonj, hehe)
Pot mi je bila všeč, je razgibana, od mehke gozdne stezice, skupaj z jesenskimi barvami, do poti, ki jo je odneslo ali pa je zelo krušljiva, markacije pri vzponu višje od planine že slabo vidne, pot vzpona in sestopa malce krušljiva, drugače vse ok, kar dosti je ostankov vojne, od kavern, bunkerjev, rovov, ruševin,...vreme pa od jutranje oblačnosti, močnega vetra na vrhu, do vročine in sončka...imela vse, razgledi ponovno pravljični...
izhodišče v Ovčji vasi1
prvo po cesti2
drevo namesto table:(((3
pot skozi gozd4
žalosten prizor5
planina Ravna6
pravi naravni kavč, no malo obdelan, hehe7
kuhinja na planini8
kapelica Zita9
temen smrekov gozd10
levo moja pot, nič označeno?!, desno pa planina Strehica in Naborjet11
rov ob poti12
poti je vedno manj13
Ovčja vas in Žabnice14
tja gor grem15
krušljiva in izpostavljena pot16
tu pa prava podrtija17
pregled na prehojeno pot18
še zadnji krušljivi koraki19
vrh Poldašnja špica20
Strma peč in Montaž21
Viš z družino22
Mangrt in Jalovec23
neskončni razgledi24
Pipar in Dve špici25
sestop s planino Rudni vrh26
ruševine pri bivaku27
bivak Gemona28
notranjost29
pot 649 je še kar zaprta 30
macesni pa se ne dajo31
planina Rudni vrh32
33
koča Grego34
dolina Zajzera35
zgodovina, ki ravno ne paše v sedanjo Zajzero36
še zadnji pogled nad Zajzero37
(+1)všeč
majčica12. 10. 2011 21:54:46
rozka ti si res čist divjamežikanjekaj si mogoče z Bovca? rada prebiram tvoje objave, dobim kak namig...za kako turo v teh naših koncihjezik
všeč
turbo13. 10. 2011 06:35:27
@rozka
...peta fotografija...pa ja nisi imela ti kaj pri tem... zavijanje z očmi
všeč
rozka13. 10. 2011 19:26:06
turbozavijanje z očmi
če bi le lahko, bi ta lepotec še skakljal naokolimežikanje
všeč
turbo13. 10. 2011 21:05:00
Revček, ja mrk pogled
všeč
panda13. 10. 2011 21:08:34
Objokovanje ga ne zbudilo. Narava ga je dala, narava ga je vzela. Saj so še drugi........eek
všeč
IgorZlodej21. 10. 2011 18:48:58
Zadnjič sem zapisal, da najlepše šele prihaja, pa je kar prehitro prišlo. Zapeljem se v Zajzero, cesta splužena do kasarn, avto z višjim podvozjem pride tudi do kapelice. Snega dobrih 20 cm, gazi nobene, skozi gozd gre kar lepo, tu in tam se kaj vsuje z dreves, sicer pa nič posebnega. Pri koči Grego je snega že okoli pol metra, nadaljujem na sedlo Rudnih vrh in naprej do planine. Sneg je suh in ga je užitek gaziti. Do bivaka ni težav, le foto utrinkov je toliko, da bi lahko kar naprej slikal. Pri bivaku sledi kratek počitek, potem pa naprej na vrh. V zametih je snega tudi krepko prek kolen, ampak gre. Kratek postanek na vrhu, potem pa po lastni gazi nazaj. Vikend bo lep, gaz je narejena, zato turo več kot priporočam, pred 9. jutranjo uro skoraj nima smisla ker bo mraz, gamaše obvezne, palice z dovolj velikimi krpljicami pa priporočljive.
začetek pri kapelici1
pri koči Grego2
dobro ga je namedlo3
bukov utrinek4
Krniška glavica nad Rudnim vrhom5
nekdo je hodil6
bele princese7
utrinek8
utrinek9
utrinek10
utrinek11
pri bivaku12
na vrhu13
utrinek14
utrinek15
v daljavi....Lopič16
utrinek17
utrinek18
Montaž19
všeč
LidijaJesih13. 11. 2011 16:44:55
"Bejž no!" si rečem, ko obstanem pred cestno zaporo na začetku Rabeljskega jezera. Cesta je zaprta za ves promet, proti Nevejskemu sedlu se s te strani ne da (sploh) in v vodo pade Pecol in Strma peč. Obrnem, prvi km peljem po predpisih, ker mi dela v možganih program "recalculating", ki hitro izpljune tri nadomestne rešitve. Še dobro, da sem v teh koncih že bila. Ena varianta odpade, ker gre po senci (danes bi sončka), druga je nekomu obljubljena, torej, grem tja, kjer je zgaženovelik nasmeh. Na Poldašnjo špico, po klasiki, letos tako še nisem bila. Kaj posebnega ni dodati, razen seveda, da o snegu ni ne duha ne sluha, niti v sledovih ne, in da je vršni del vsako leto bolj podrt, sestop je zato rahlo neugoden, grapa v povratku (vračala sem se pod vršnim delom) pa zahteva kar nekaj pazljivosti, saj je zadnjih nekaj metrov v celoti podrtiheek. Zato sem zlezla ob grapi nekaj m nazaj gor, na markirano pot, se mi je pa ves čas zdelo, da čisto nič ne drži. No, na koncu je. Zjutraj je kazalo -5, a dan je bil potem prijetno topel, brez vetra, o razgledih pa naj povedo slike.
Tale pogled me vedno razveseli, jutranji sploh. Montaž1
Drevo? Pa zadaj menda Lovec (Kamniti, seveda)2
Planina, že zaprta, zadaj današnji cilj3
Mmmm, lepo. Zjutraj so se še igrale sence4
Sem ubogala, ko pa so tako prijazno napisali.5
Bivak je imel danes goste, kužija tudi6
Podrtija v zgornjem delu. Gor še gre, za dol pa kaka velika sreča tole ni7
A? Dela do pojutrišnjem, če bi hotla naštevat8
Eden bolj sijočih križev daleč naokoli9
Utrdba na vrhu. Pozicijo ma pa dobro, je kej videt iz nje.10
Milo rečeno grdo. Sej veste, korak po korak, pa se zleze11
Takole zgleda vrh z grebena, pa mravljice na njemu. 12
Pogled na ostanke, bivak pa je v odličnem stanju. Na tej točki sem obležala. Ne, narobe. Sončila sem se:)13
Ne ta, pa ne sme manjkati. Lepotec Viš, s pajdašem Nabojsom14
(+2)všeč
sabina.729. 12. 2011 20:25:42
Danes sva zgodaj vstala in se napotila v Zajzero. Avto sva pustila na zadnjem parkirišču pri kapeli, saj je cesta do tja lepo prevozna, a morda so razmere sedaj drugačne, saj je popoldne kar dobro snežilo, ko sva se vračala domov. Steza do Grega je bila še kar ledena, zato je lažje kar po gozdu. Koča je zaprta. Potem je steza vidno boljša, saj je dobro shojena, podlaga trda, a ne ledena. Od bivaka Gemona dalje je pa potrebna previdnost. Dva predhodnika sta nama povedala, da se da gor brez derez in res je tako, a s previdnostjo. Hodiš namreč po skalah, ledu in snegu. Ob enih so se vremenske razmere vidno poslabšale, večina hribov je bila v sivih oblakih in začelo je snežiti vedno močneje. Lepo vseeno in predvsem sem vesela, da sem končno šla na ta vrh, ker sem bila dvakrat že na teh koncih, a vedno je bila prisotna ena ovira.
všeč
sabina.729. 12. 2011 20:25:45
Danes sva zgodaj vstala in se napotila v Zajzero. Avto sva pustila na zadnjem parkirišču pri kapeli, saj je cesta do tja lepo prevozna, a morda so razmere sedaj drugačne, saj je popoldne kar dobro snežilo, ko sva se vračala domov. Steza do Grega je bila še kar ledena, zato je lažje kar po gozdu. Koča je zaprta. Potem je steza vidno boljša, saj je dobro shojena, podlaga trda, a ne ledena. Od bivaka Gemona dalje je pa potrebna previdnost. Dva predhodnika sta nama povedala, da se da gor brez derez in res je tako, a s previdnostjo. Hodiš namreč po skalah, ledu in snegu. Ob enih so se vremenske razmere vidno poslabšale, večina hribov je bila v sivih oblakih in začelo je snežiti vedno močneje. Lepo vseeno in predvsem sem vesela, da sem končno šla na ta vrh, ker sem bila dvakrat že na teh koncih, a vedno je bila prisotna ena ovira.
Pri koči Grego.1
 Dva se že vračata, saj sta prespala v zgornjem bivaku Gemona.2
Jalovec in Mangart se mogočno dvigata.3
 Pozimi je bolj osamljen.4
Steza je dobro uhojena.5
Ker se oblači, greva takoj proti vrhu.6
Tod je potrebna previdnost, mešanica skal, ledu in snega.7
Lep križ na vrhu,  postavljen leta 1998.8
 Nujen zapis.9
Montaž je že sivkasto obarvan. Hitro dol!10
Poskusimo brez derez....gre!.11
 Malo plezanja in veliko previdnosti.12
 Težave so za mano.13
 Zadovoljno v dolino, začenja snežiti.14
 Proti bivaku.15
 Pri bivaku.16
 Lepo je hoditi tudi ko snežinke padajo z neba.17
Od Grega  dol se splača izven ledene steze, raje kar po gozdu.18
V kapelici pri parkirišču.19
 Še postanek v Ovčji vasi v koči, kjer imajo dober bezgov sok.20
Znana osebnost sredi vasi.21
(+3)všeč
IgorZlodej13. 05. 2012 18:03:16
Od strašne fronte ni bilo nič, vreme primerno, zato se zapeljem v Zajzero. Parkiram pri starih kasarnah, potem kar za kasarnami gor v gozd, da poiščem neko staro pot. Od začetka je šlo lepo, potem ugotovim, da ne bo nič, pojavi se rušje, treba je prečiti dve razsuti grapi in na drugi strani gor v gozd ter po lepem gozdnatem slemenu navzgor. Na trenutke se mi zazdi, da hodim po neki zelo stari stezi, pridem do neke izravnave, kjer je nekoč stala majhna lesena koča, zdaj so tam samo še ostanki preperelega lesa. Grem naprej, na bukvah najdem nekakšne rdeče lise, še višje rumene pike, stezica me vodi proti zahodu, kmalu naletim na podor, pot je naprej neprehodna, grem nekoliko višje, rušja je vse več, s težavo se prebijem v neko grapo, po kateri nadaljujem navzgor, ponovno zavijem v desno in po brezpotju na JV greben, kjer so na vsakem koraku ostanki frontne linije. Priključim se na pot, ki pripelje gor od planine Ravna in po njej na vrh. Ker piha, vrh kar hitro zapustim in sestopim do bivaka Gemona, ter naprej na planino Rudni vrh in mimo koče Grego nazaj v Zajzero. Lušten krogec, ki ga bo težko ponoviti.
stražni stolp nad kasarnami1
ko se prebijem iz prvega rušja, prečim dve grapi in v lep gozd navzgor2
nekoč je tukaj stala kočica3
stare stezice, ki se.....4
...podirajo in postajajo neprehodne5
še dobro, da po grapah ne raste rušje6
tudi taki primerki se najdejo7
JV greben in vrh8
na drugi strani pa nazaj dol9
nad planino Rudni vrh10
mimo koče Grego11
mimo kapelice z novo ograjo12
(+1)všeč
Lunca13. 05. 2012 21:11:36
IgorZlodej od kdaj so fotografije?
všeč
IgorZlodej13. 05. 2012 21:18:38
Ker sem ponavadi ažuren, so od danesmežikanje
všeč
Lunca13. 05. 2012 21:26:17
všeč mi je ta odgovor nasmeh ...sem se bala, da je danes vse pobeljeno... pa ni nasmeh
všeč
viharnik13. 05. 2012 22:08:58
Igor, še dobro, da si odnesel celo kožo od tiste orjaške bombe.V vojnem muzeju Solkan bi bili verjetno veseli takšne najdbe.
(+2)všeč
rasto_r17. 06. 2012 20:14:12
Včeraj je bil idiličen dan, pravi za idiličen pohod z že kar malo kičastimi razgledi, med katerimi še posebej izstopa severna stena Montaža. Začneva na zadnjem parkirišču v Zajzeri, potem pa mimo koče Grego, Jezerca in Rudnega vrha na Poldašnjo špico (ali morda kdo ve, kako se po italijansko izgovori Jof di Miezegnot). Pot v zadnjem delu pod vrhom je precej podrta, strma in zelo krušljiva. Morda še informacija, da je pot 649 od bivaka Gemona proti Piparju zaprta.
Koča Grego z Montažem1
Jezerce (Il Laghetto)2
Rudni vrh in Poldašnja špica3
Bivak Gemona4
Zaprta pot 649 proti Piparju5
Na poti...6
Krušljiva strmina pod vrhom7
Pogled z vrha na Kanalsko dolino (na vrhu pa ostanki Alpskega zidu) 8
(+1)všeč
IgorZlodej3. 11. 2012 18:14:51
Nad Zajzero se je tu in tam kazala modrina. Pot do koče Grego je zasnežena, vendar je bilo zgaženo. Naprej do sedla Rudni vrh se je nekdo peljal z motornimi sanmi, na planini je poganjalo meglice iz Dunje gor, vendar se je še videl vrh Krniške glavice. Grem preko planine, gaz vse bolj skromna, višje zaidem v meglo, ampak me ni motila. Pri bivaku se za trenutek ustavim, potem grem na vrh. Rob je spihan, v skalnem delu ni veliko snega. Postojim pri križu, ko škljocne, potem grem hitro nazaj dol.
ko je več dni oblačno in megleno je lepo pogledat moder košček neba1
Krniška glavica s planine Rudni vrh2
pri bivaku megleno3
tudi na vrhu je bil megleni razgled4
(+6)všeč
Page:12345
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies