Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Picco di Mezzodi - Poldnik ali Kopa

Print
IgorZlodej7. 06. 2010 17:13:20
alessio je pod temo Monte Šober napisal, da bi bilo primerno čez kak mesec. Ker je bil ravno čas, sem se odpravil že zdaj. Avto parkiram na začetku doline (Val Romana), ki pelje v Remšendol, potem pa dobre pol ure po zdaj lepo urejeni cesti (sekajo in vozijo les)prav do zatrepa Remšendola oz. Starega Tamarja. Tam zavijem na gozdno vlako v levo, na usmerjevalni tabli pa napis 4 ure do Kope. Ko se vlaka oz. kolovoz konča stopim na komaj kaj uhojeno stezo, ki pa je lepo označena, kmalu pridem v zatrep in do potoka, tam je nekaj razdejanja od snežnih plazov, vendar je pot kar dobro prehodna. Ozka stezica se kmalu povzpne po poraščenem hrbtu, desno šumi potok, ki se ponekod zliva v slapovih čez skalne pragove. Ko šumenje vode skoraj poneha pridem iz gozda v Moriško Krnico. Vse gor do pod sten so snežišča na katera sem tudi računal. Prvi del prečim brez težav, ko pa markacije zavijejo v levo v izrazito grapo pod zahodnim ostenjem Bukovnika pa roma cepin z nahrbtnika v roke, palice pa na nahrbtnik. Sprva gre brez težav, saj naklon ni posebej velik, nekako na sredini grape naletim na votlino, ki je nastala za balvanom, sestopim v krajno poč, vendar mi gladkih skal levo ne uspe preplezati, zato malo prekopljem sneg in zlezem preko balvana na zgornje snežišče. S cepinom si sekam stopinje kakih 30 metrov navzgor, potem pa se snežišče konča. Zgleda, da je alessio pot tukaj speljal v levo na grebenček, saj so markacije videti precej nove. Sledi še kratko plezanje in že sam na škrbini od koder se pokažeta Klanški jezeri. Tudi na drugi strani vse dol do Rateške škrbine je snežišče, ki ga obidem po levi. S škrbine je treba še malo naokoli potem pa pot preide v rušje in tudi težave ponehajo, čeprav je potrebno še nekaj krat krepko uporabiti roke, pa tudi nekaj izpostavljenih mest se še najde. Pot se zatem počasi vzpenja po in pod grebenom proti vrhu, razgledi so seveda krasni in kmalu sem na križišču, kjer od Klanških jezer gor pripelje pot. Še dobrih 10 minut in že sem na vrhu. Misel na sestop po poti vzpona me hitro mine in odločim se za sestop na sedlo Colrotondo pod Črnim vrhom do koder rabim slabo urico, potem pa seveda v levo proti vasici Koprivnik (Ortigara). Moram priznati, da se pot kar pošteno vleče (1.40 ure), večinoma se hodi po gozdnih vlakah, nekaj tudi po povsem novi gozdni cesti. Vmes naletim še na nekakšno zavetišče. Ko sem končno v vasi me čaka še slab km po asfaltu do parkirišča. Ni prav lahka ta pot, vsekakor je v teh razmerah (snežišča) kar zahtevno, pa tudi prav kratka ni. Z vsemi postanki, na vrhu je bil kar dolg, sem s potjo opravil v 7.30 ure. Na poti ni niti metra jeklenice in niti enega klina. Tu in tam se najde kakšno podrto drevo, kakšna veja sili na pot, hujšega pa ni. In kot je v svojem vodniku zapisal Mihelič, izurjenega brezpotnika čaka slikovita pustolovščina. Samotno, divje in malo znano. Pri odcepu pod Kopo na tablici piše za izkušene hoje po brezpotjih.
Picco di Mezzodi - Poldnik ali Kopa 4. ure, tabla v Starem Tamarju1
Picco di Mezzodi - Poldnik ali Kopa do sem je prava cesta2
Picco di Mezzodi - Poldnik ali Kopa potem se odpre pogled na območje pod Moriško krnico3
Picco di Mezzodi - Poldnik ali Kopa 4
Picco di Mezzodi - Poldnik ali Kopa tale grapa mi je naredila nekaj težav5
Picco di Mezzodi - Poldnik ali Kopa še z vrha navzdol6
Picco di Mezzodi - Poldnik ali Kopa do vrha je treba po tej gredini7
Picco di Mezzodi - Poldnik ali Kopa pogled na Rateško škrbino in Klanška jezera8
Picco di Mezzodi - Poldnik ali Kopa pri dveh macesnih9
Picco di Mezzodi - Poldnik ali Kopa in potem se prikaže mogočen Mangrt10
Picco di Mezzodi - Poldnik ali Kopa eden od bolj izpostavljenih prehodov11
Picco di Mezzodi - Poldnik ali Kopa Kopa, Poldnik oz. Picco di Mezzodi12
Picco di Mezzodi - Poldnik ali Kopa 13
Picco di Mezzodi - Poldnik ali Kopa tale vrh je pravo revše napram Mangrtu, a....14
Picco di Mezzodi - Poldnik ali Kopa edino bitje, ki sem ga srečal v celem dnevu15
Picco di Mezzodi - Poldnik ali Kopa avrikelj16
Picco di Mezzodi - Poldnik ali Kopa 17
Picco di Mezzodi - Poldnik ali Kopa malce težji odsek pri sestopu18
Picco di Mezzodi - Poldnik ali Kopa križišče poti pod Črnim vrhom19
Picco di Mezzodi - Poldnik ali Kopa zavetišče20
Picco di Mezzodi - Poldnik ali Kopa nova gozdna cesta21
Picco di Mezzodi - Poldnik ali Kopa in končno vas Koprivnik 22
(+2)všeč
2061alessio7. 06. 2010 18:21:34
hvala ti Igor za vse natancne info ;ja ,tocno, v kraju ker si imenoval nekaj 30 metrov pod "balvanu" sem speljal pot levo (postavil markacjie na skalo) po malo rušlivi skali, potem kratek sestop-10 metrov- med grmovje-ruše in potem ravno desno za skoraj 15/20 metrov in še desno po malemu travniku kratki vzpon do ozke rezine in ravno naprej do kam si ti priplezal in prišel ven iz votline;tablico na odcepu pod Kopo(eno sem tudi namestil v kraju Moriške Krnice levo na travniku, verjetno je padla ali je pod snegom) sem moral napisati prav za to ker ni zajle ali kline za varovanje na poti ker nekateri ne znajo dobro brati(in tudi veckrat jo nimajo z seboj) karto Tabacco in nebi hotel da pride do nekatere težave-nesrece (par let nazaj sem srecal blizu tega odcepa 3 naše italijanske pohodnike v športnimi copatah brez nobene karte ker so nameravali sestop v Ramšendolo po te poti, za to tekrat sem se odlocil da moram nekaj napisati za varnosti poti 519); po poti 514 na nekaterih prostorah ker poteka nova gozdarska pot sem jo precil in oznacil (upam da gozdari ali drugi me niso unicili markacjie) tako da pelje po stari gozdarski poti; Igor sem ti dovžen naj mani kišto piva za vse info ker si napisal od kadar ti berem na temu forumu, hvala.
(+1)všeč
TincaPRR27. 09. 2011 00:33:27
Nekaj fotk z včerajsnje turce na Kopo nad Belopeskimi jezeri. En del poti (nekaj minut pod vrhom) je precej zahteven - in nam, ta manjsim, bi prisel prav kaksen klin za prijet:-) Sicer pa zelo razgleden vrh in sodeč po vpisni knjigi tudi bolj malo obiskan, saj so v njej vpisi in razne risbice vse od l.1997. Ziga ni nasmeh
1
2
3
4
5
6
7
všeč
GITA22. 11. 2011 22:52:36
Danes sva stopila še na en čudovit razglednik, ki pa je očitno med hribi.net-ovci kar malo zapostavljen. Ker časa ni bilo »za izvoz« zadrega sva izbrala krajši pristop od zgornjega Belopeškega (Mangartskega) jezera. Do sedla Col Rotondo udobno cik-cakamo po gozdu, nato je pot še nekaj časa prav zložna, potem pa se postavi bolj »pokonci« in strmina več ali manj ne popusti vse do vrha (se pa zato višinci hitro nabirajo, dokler jih ne naštejemo nekaj več kot 1100 od izhodišča). Pot je sicer lahka in danes brez kakšnih posebnosti, v zadnjem delu pred vrhom je pa vseeno dobro malo prijeti za kakšno skalo…mežikanje.
Dnevi so v tem času že tako kratki, čas, ko sonce obsije Jezersko planino in obe jezeri pa še krajši, tako da sva ivnato zimsko pravljico, ki je zdaj tam prisotna, na žalost ob prihodu in odhodu doživljala v senci….pa je bilo vseeno lepo…nasmeh
P.S. Križ na vrhu ne stoji več, opazila sva ga ležati med ruševjem nekaj metrov pod vrhom, vpisna knjiga je pa tudi čisto polna (no, na zadnjo platnico se jih bo nekaj še lahko vpisalo…)
Na izhodišču....najin cilj danes je že obsijan s soncem...1
Čudovita kulisa Jezerske planine...od Mangarta do Poldnika...2
Razpotje poti na sedlu Col Rotondo...3
Razgled s poti...proti Dobraču...4
...in proti obema jezeroma....5
Na tem delu poti je treba tudi malo prijeti za skalo... 6
Utrinek pod vrhom...7
Vrh z mogočnim Mangartom...8
Pogled seže vse do zasneženih velikanov Visokih Tur...9
...pa vse do Rombona, Jerebice, Kaninskega pogorja....10
Nazaj pri zgornjem jezeru...11
Zimska pravljica na jezerskem obrežju...12
(+3)všeč
lynx22. 11. 2011 23:03:01
Pametno, z druge strani je mestoma precej podrto, najbrž drsi, pa še v senci si do grebena. Dobro izkoriščen dan! nasmeh
všeč
GITA22. 11. 2011 23:31:57
@lynx, hvala za info...no, če bi imela več časa, bi skoraj gotovo šla iz Remšendola, že zato, ker imava rada krožne poti...včasih pa se zadovoljiva tudi s "povratno vozovnico" po isti poti...glede na to, kar praviš, sva očitno kar prav izbrala...nasmeh
všeč
2061alessio23. 11. 2011 18:00:46
zdravo, križ smo letos stran postavili ker je pokvarjen in ga bo treba v priliki zamenjati z novemu tako da poznani prijateli iz Bele Peci/Fusine in Lipa/Lind -Avstrija bojo upam naslednje leto postavili novega (vsaj je to vse prostovolno,material,obvoz, postavitev itd. tako da bo treba malo pocakati kadar se bo dalo lahko vse narediti zavijanje z očmiker to nima veze z našo PD iz Trbiža);za knigo pa nisem dobil enega našega mrk pogled da bi ga v tem casu zamenjal in jaz kadar sem bil drugic na poti za vzdrževanje sem pa pozabil zmeden da ga dam v nahrbtnik in iz razpotja 515-519 skocil gor do vrha za zamenjavo, GITA hvala za info ;pot 519 iz Remšendole smo pa letos spet na novo markirali, treba paziti na nekateri izpostavljeni deli iz Rateško sedlo dalje proti vrh in v enemu hrušlivemu kanalu eekkjer korak more biti zelo previden, pot je zelo divja in samotna,priporocam iz Remšendole gor do Kope ampak ne nasprotno zaradi težave ker sem omenil, vsaj je Igor zgoraj vse tocno razložil;želim vsem dober feeling mežikanjenasmehv teh krajah.
(+1)všeč
GITA23. 11. 2011 18:50:14
Hvala allesio za komentar...ej, če bi vedela, bi se dobili, bi midva z veseljem knjigo gor odnesla mežikanje...drugače je pa pot od jezera res vzorno markirana, tako da hvala za tvoj (vaš) trud...Srečno še naprej!
P.S. Aja še tole...v tistih koncih je tko lepo, da je feeling vedno dober mežikanjenasmeh
(+1)všeč
Majdag26. 11. 2012 12:46:25

...Vrh nam ponuja izvrsten razgled na verigo Rateških Ponc, ostenja Vevnice in Mangarta, na sosednje, osamljene roglje nad Remšendolom, na Kaninsko pogorje, Viševo in Montaževo skupino, na Karnijce, pa vse tja do Visokih Tur /Sidarta/.
Lepšega opisa ne moreš podati. Oja tudi Karavanke se lepo vidijo, od Tromeje pa vse do Kepe. Pot je lepa, večinoma po gozdu, ko se teren bolj odpre, pa se pokaže greben od Ponc, do Mangarta, nebeško. Zadnji del poti je malo skalnat, pa ni hudega. Poleg lepega razgleda nad morjem meglic smo bili nagrajeni še z Glorijo, po senci sodeč pod Mangartom. Saj skoraj ne moreš opisati vseh lepot, ki jih doživiš na tak dan, tam na gorinasmehvelik nasmeh
- Morje meglic1
- Skalnati del poti2
- Od Ponc do Mangarta3
- Proti Viševi  in Montaževi skupini4
- Glavni gre do konca5
- Glorija, po senci sodeč pod Mangartom6
- Viš, Montaž, R. špice in....7
- Razgledi, kje vse so že bili8
- Brez besed9
- Ob povratku10
- Belopeška jezera so se pokazala iz meglic11
- Odsev  na vodi12
- Kopa - Poldnik, desna gora13
všeč
sabina.720. 10. 2013 17:12:35
Končno sva dočakala sončno soboto in takoj krenila v hribe. Davide je izbral današnji cilj. Avto sva pustila pri zgornjem Belopeškem (Mangartskem) jezeru in sledila markacijam, saj je pot do vrha zelo dobro označena. Seveda je razvidno iz fotografij, da je pokrajina slikovita, raznolika in sama pot ne preveč zahtevna in tudi ne previsoka, saj ima vrh 2063 metrov, torej ni bilo potrebno še zimske opreme. Gora je zelo razgledna. Predvsem se dviga pred njo mogočni in že zimski Mangart, levo Ponce, desno pa celotna Mangartska skupina, v ozadju Kaninska, pa seveda tudi skupina Viša in Montaža. Križ na vrhu spominja na Don Kihotov mlin na veter. Ja, vetrovno je tudi zares bilo, a se je dalo na vrhu posedeti in se naužiti vsega tega, kar gore nudijo in se razbremeniti vse navlake, predvsem psihološke, ki se nabere v dolini. Vredno! Aja,vpisne knjige še vedno ni, je pa ena italijanka prinesla letos en zvezek, kamor sva se seveda vpisala.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
(+5)všeč
ljubitelj gora31. 10. 2013 20:24:24
Skupinski vzpon na Kopo, razgledi so bili slabi, na vrhu ni pihalo, pot pa je bila na določenih delih blatna po skalah pa je drselo. Vseeno mi je bilo srečanje po dolgem času zelo všeč in upam še na kakšn dogodek.
1
2
3
strm vzpon4
5
6
vrh7
se vidi, da je višje jasno8
všeč
funnyboy15. 06. 2014 18:28:34
V kratkem bi radi naredili turo Koprivnik - Rateška Škrbina - Poldnik - Colrotondo - Koprivnik. Ali ima kdo kakšno informacijo glede snega, je še veliko snežišč?
všeč
IgorZlodej15. 06. 2014 19:02:02
Na Moriški planini in v grapi pred Rateško škrbino je zagotovo še precej snega, jugo-vzhodna stran od rateške škrbine naprej proti vrhu pa je večinoma kopna oz. po grapah še nekaj snega, kot je bilo videti včeraj z Mangrta.
1
(+3)všeč
funnyboy15. 06. 2014 20:32:37
Super. Ti kot poznavalec teh krajev mi prosim povej še to, v kakšni strmini oz. kako nevarna so ta snežišča na poti?
všeč
IgorZlodej15. 06. 2014 20:46:38
Najbolj strma je grapa pod Bukovnikom, poglej na sliki 5 in 6 mojega opisa z dne 7.6.2010, ta je tudi pretežno v senci in je zbit sneg, ostale niso tako problematične. Brez derez in cepina ne bo šlo. Problem so lahko tudi snežne razpoke in krajne poči.
(+1)všeč
funnyboy15. 06. 2014 20:53:42
Hvala za informacije.
všeč
Stane75. 08. 2014 20:45:10
Kaj pa pot od Mangrtskih jezer čez sedlo Colrotondo, v tem času je pot verjetno kopna ?
všeč
IgorZlodej5. 08. 2014 20:46:24
Kopna
všeč
Stane75. 08. 2014 20:56:31
To je bil pa ekspresen odgovor. Hvala.
všeč
michael6622. 08. 2014 09:54:24
Lep in ne preveč naporen izlet s čudovitimi razgledi je na Poldnik. Štart od zgornjega Mangrtskega jezera čez Jezersko pl. na sedlo Colrotondo in od tam na vrh.Gor 3 ure dol 2 ure.Razgled od Mangrta,Rombon,Jerebico,Kanin,Viš,Montaž,Dobrač,Kamniti lovec,Ponce,... Še več slik na: https://picasaweb.google.com/ovnik.miha/POLDNIKVITRANCCIPRNIKKRANJSKAGORA
Poldnik iz Jezerske pl.1
Mangart2
Poldnik iz Jezerske pl.3
Mangart iz Jezerske pl.4
Ob poti5
Poldnik6
Dobrač7
Mangrtska jezera8
9
Mangrt z vrha Poldnika10
11
12
Vrh Poldnika 2063 mnm13
Edino malo bolj nerodno mesto pri sestopu (in vzponu)14
Konjički pri jezeru15
Še več slik iz izleta na:  https://picasaweb.google.com/ovnik.miha/POLDNIKVITRANCCIPRNIKKRANJSKAGORA16
(+3)všeč
jax14. 06. 2015 15:02:18
Včeraj na Kopi iz Remšendola. V primerjavi z "normalno" varianto od Belopeških jezer je stvar mnogo težja, vendar tudi bolj zanimiva. Že zatrep Remšendola z več slapiči je divji kraj, nato pa se tura začne zares. Vzpon v Moriško krnico je strm, naporen in občasno precej izpostavljen, nato pa se za nagrado znajdeš v krasnem amfiteatru sredi samih sten. Sledi pa najzahtevnejši del ture - vzpon po in ob grapi na Rateško škrbino. Dva prehoda - najprej vzpon čez zelo zglajeno ploščo, nato pa še prečenje v levo po skrajno krušljivem terenu - sta precej kočljiva, ampak z nekaj previdnosti se da (navzdol bi bilo težje). Pot je sicer popolnoma kopna, zimska oprema je popolnoma odveč.
Nadaljevanje po grebenu je lažje, nekaj malo nerodnih mest pa se še najde (zlasti zadnje, prehod pod previsno steno). Tu me je še najbolj motil veter, ki je bil občasno res precej močan in je terjal še dodatno previdnost. Ampak posebnih težav ni bilo več in po okrog 4 urah in pol sem se znašel na vrhu. Vreme ni bilo idealno, malo je dišalo po kaki plohici, nekaj razgledov je pa le bilo.
Sestopil sem proti Jezerom do sedla Colrotondo, nato pa levo dol proti Koprivniku. Ta sestop sicer ni ultra prijeten, ker se pot kar precej vleče, v zadnjem delu pa se znajdeš sredi kaotične mreže vlak in celo novih gozdnih cest, ampak vtisa celotne ture to nikakor ne more pokvariti. Vsekakor lepa, resna in zahtevna tura po divjih in zelo malo obiskanih krajih. Zelo priporočam.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
(+2)všeč
Page:1234
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies