Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
Forums / Slovenija / Julian Alps / Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce

Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce

Print
MANGRT13. 09. 2022 20:39:07
Lepo obnovljena je sedaj Vitta, le proti vrhu so še vedno zbledene markacije, kar popestri iskanje prehodov. Do Struga nič novega, tam pa Italijani obnavljajo še pot iz Alpe vecchia. Zaključek čez Visoko Ponco in nazaj do jezer.
Čeprav bi raje videl da pot ostane neopremljena, vsa pohvala izvajalcem, ki delajo na zelo zahtevnem terenu.
tokrat v levo smer1
vzhod na Vevnici2
pogled na Jalovec3
ogromno novega železja4
še parkrat bo treba dol in gor5
iz visoke Ponce pogled na prečenje6
lep zaključek7
(+14)všeč
palček plezalček13. 09. 2022 20:52:44
Si štartal, ko smo drugi še spali. velik nasmeh Lep zalogaj grebena si si privoščil - krasno. nasmeh
(+4)všeč
2061alessio13. 10. 2022 19:42:07
jutri 14.10 bo ponovno uradno odprta smer Kugy na Strug , ob 150° obletnici vojaške enote Battaglione Alpini, so obnovili varovala in sedaj je postala prava "via ferrata"; dostop iz poti 513 v stari planini/alpe vecchia in potem navzgor po melišce , pazljivost pri dostop smeri, padajoce kamenje in trd sneg ( dereze) ; na grebenu vse po starem, varovala v slabemu stanju "morebiti" da jih bodo v 2023 zamenjali in obnovili .
(+14)všeč
djimuzl13. 10. 2022 19:48:53
Bravissimo, ragazzi nasmeh
(+4)všeč
redbull13. 10. 2022 20:38:45
Lepo, predvsem je za popraviti na dveh delih . Krajša ferata med Strugom in Vevnico in mogoče nekaj metrov jeklenice oz Zadnje Ponce naprej v smeri Struga. Vse drugje se na tem prelepem grebenu ne potrebuje.
Srečno
(+1)všeč
2061alessio14. 10. 2022 09:02:32
redbull, tocno tako kakor si povedal; vojaško enoto smo že obvestili za (upamo) naslednic.
(+5)všeč
taubi414. 10. 2022 22:48:48
Čeprav naslov teme ne odgovarja točno tej smeri, bom nedeljsko turo opisal kar tu.
S parkirišča pri bivšji rampi v Planici smo krenili ob 6:50 in po dobre pol ure šli mimo koče v Tamarju. Sedem minut kasneje smo se že odcepili v desno, strmo navzgor proti grebenu Ponc. Moram priznati, da "to jutro ni bil moj dan". Prav kmalu so me začele peči mišice v stegnu, tako da sem se komaj vlekel naprej. Do Srednje Ponce smo rabili kakšno minuto več kot tri ure. Da sem hodil res počasi sem ugotovil tudi po tem, da sta Leja in Neža celo pot živahno čebljali, kaj delajo alpinistični pripravniki v Poljanah in kaj na Matici.
Omeniti moram še vreme. Temperatura je bila prav prijetna, ne prehladno ne pretoplo, predvsem pa brez najmanjših padavin. Le vidljivost je bila zelo slaba. Sem ter tja so se megle raztegnile, toliko da se je za trenutek prikazal Cipernik ali pa greben Mojstrovk in že so jih megle zagrnile nazaj. Na vrhu Srednje Ponce je že kazalo, da bo zdaj, zdaj posijalo sonce, pa potem ni bilo nič iz tega.
Pol urna pavza in povsem drugačen teren, sta name delovala kot poživilo. Končno sem postal povsem konkurenčen vsem trem mladenkam in "staremu" ultramaratoncu Alešu.
Greben od Srednje Ponce proti Zadnji, je na začetku zelo širok in udoben, kasneje pa se zoži in začne spuščati proti škrbini med Srednjo in Zadnjo Ponco. Zaradi megle slednje sploh nismo videli. Nenadoma se je megla dvignila in stali smo pred navpično steno, na kateri je bila narisana puščica v desno na ostenje nad prepadom.
Aleš je v trenutku izjavil "Tja pa jaz ne grem".Ko pa sem zakorakal na izpostavljeno stezico,(pred leti sem to že prehodil) in mi je tiho sledila tudi najmlajša Blažka, mu ni ostalo drugega kot stisnit zobe in nama slediti. V resnici je to najbolj izpostavljen del poti na celi turi. Po ozki gruščnati stezici je treba stopati res previdno, saj bi bil zdrs usoden. Je pa res, da so na celem odseku vcementirani specijalni klini na katerih bi se lahko varoval, ali pa postavil vrvno ograjo.
Ko smo izplezali iz tega dela, smo se zopet povzpeli na greben.
Iz Tamarja do Srednje Ponce in desno naprej na Visoko je pot markirana z Knafeljčevimi markacijami, v levo proti Strugu pa le z rdečimi črtami in pikami. Tudi te so lepo vidne, tako da orientacija ni zahtevna.
Kakih petnajst minut pred vrhom smo naleteli na Kugyjevo pot ki je res opremljena z ekstremno napetimi jeklenicami. Prav zanima me na kakšen način ji lahko tako zelo napnejo.
Bi pa tudi jaz, tako kot Bruno raje videl da jih ne bi bilo, saj bi to bilo zelo lepo brezpotje. Seveda pa razumem tudi tiste, ki radi doživijo kakšen izredno lep greben, čeprav ne upajo po brezpotju. Saj za nas še vedno ostane mnogo lepih brezpotnih grebenov kot so Loška stena, greben Pelcev ali pa najlepši, greben Pihavcev.
Skratka, od Srednje Ponce do Struga smo rabili eno uro in pol. Če bi bil dan slabi dve uri daljši, bi potegnili še na Vevnico, tako pa smo se obrnili nazaj. Do Srednje Ponce smo se vrnili v istem času kot sem. Smo pa čas spusta v Tamar skoraj prepolovili, ena ura in tričetrt. To pa sem z "muskelfibrom" plačeval cele tri dni.
Z malo sreče bom čez dan ali dva objavil tudi nekaj Aleševih, Lejinih in Nežinih slik.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
(+8)všeč
2061alessio6. 11. 2022 16:52:54
dobil sem nekaj slik preko poznanega , sedaj tako izgleda Kugyeva smer na Štrug.
vojaška enota na delo1
battaglione Alpini2
navzgor po melišcu3
malo pred zacetkom ferrate4
5
6
tam spodaj stara planina7
8
9
10
11
12
13
na grebenu14
(+20)všeč
Page:123...678
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies